Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lojze Peterle Alenka Bratušek Jean-Claude Juncker

Torek, 2. 9. 2014, 16.45

8 let

Se Alenki Bratušek nasmiha položaj podpredsednice Evropske komisije? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premierka v odhodu Alenka Bratušek je po polurnem pogovoru z Jean-Claudom Junckerjem v Bruslju dejala le: "Vse bo povedal gospod Juncker." Pri zadnjem za zdaj niso dajali izjav.

Bratuškova je na pogovor prispela pet minut pred 19. uro. Iz stavbe, kjer ima Juncker pisarno, pa je odšla 15 minut pred 20. uro.

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je med pogovorom na Twitterju objavila, da se Juncker pogovarja z Bratuškovo, ter pripela tudi fotografijo s pogovora.

Pri prihodnjem predsedniku komisije pogovora za zdaj niso komentirali, je pa Mina Andreeva iz Evropske komisije med pogovorom Junckerja z Bratuškovo na Twitterju objavila: "Juncker opravlja pogovor še z eno politično izkušeno žensko."

Pred tem je med Junckerjevim pogovorom z bolgarsko kandidatko Kristalino Georgievo Andreeva tvitnila, da bo Juncker, kot je že povedal v preteklosti, izkušenim in sposobnim ženskam dodelil močne resorje, ter da je Georgieva ena od njih.

Podpredsedniški položaji in usklajevalna vloga? Juncker je danes začel opravljati pogovore s kandidati za evropske komisarje. Pred srečanjem z Bratuškovo se je pogovoril s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske.

Po neuradnih informacijah se je danes pogovarjal s kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji predvidoma podpredsedniške položaje in svojevrstno usklajevalno vlogo.

Junckerjevo povabilo Bratuškovi vznemirilo slovenske poslance iz EPP Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu iz vrst Evropske ljudske (EPP) so zaradi povabila Jean-Clauda Junckerja premierki v odhodu Alenki Bratušek globoko zaskrbljeni. Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so zapisali, da se "Slovenci še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč". Zato jih preseneča, da je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, sicer tudi iz vrst EPP, med slovenskimi kandidati za komisarje na pogovor povabil le Bratuškovo. Opozorilo Junckerju in poziv Cerarju Njeni argumenti, da je kot predsednica vlade zaslužna za to, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, so po njihovem mnenju neutemeljeni. Kot trdijo, so razmere ravno nasprotne; Slovenija je kljub šibki gospodarski rasti, ki temelji predvsem na krepitvi tujih trgov, v izjemno težkem položaju.

Ekonomska politika, ki jo je vodila Bratuškova, je Slovenijo odpeljala še dlje od izhoda iz krize in je v popolnem nasprotju s smernicami, ki jih zagovarja EPP, nadaljujejo slovenski poslanci iz te politične skupine. "Ravno takšno politiko je tudi Juncker osebno večkrat kritiziral," so opozorili.

Ob tem poudarjajo, da Junckerja zgolj opozarjajo na spornost kandidature Bratuškove. Pooblastila za predlaganje kandidatov pa ima le vlada, zato bi po njihovem mnenju moral mandatar Miro Cerar na prvi seji nove vlade izbrati kandidata, ki bo imel podporo Slovencev. Peterle je že pred tem sporočil, da bi si sam želel, da bi bil naslednji komisar iz vrst pomladnih strank.

Vajgl: podprl bom kandidata ne glede na politično stran Ivo Vajgl pa poudarja, da bo, ko se bo Juncker odločil med imeni, ki jih je dobil iz Slovenije, podprl kandidata ali kandidatko ne glede na politično opcijo ali stranko, iz katere prihaja. Edini pomislek bi imel, če izbrani kandidat po njegovi presoji ne bi mogel opravljati zaupane naloge – če bi bil za to premalo strokovno usposobljen in ne bi imel dovolj političnih izkušenj, potrebnih za to odgovorno delo.

Da so te nepogrešljive, potrjuje tudi dejstvo, da visoke funkcije v EU pogosto zasedajo nekdanji predsedniki oziroma predsednice vlad, ministri in poslanci iz različnih držav članic, je poudaril Vajgl.

Zdi se mu potrebno, da se kampanja v zvezi s kandidati za komisarja utiša, namesto tega pa bi morali v Sloveniji razmisliti o sistematičnem spremljanju in usposabljanju kadrov za delo v mednarodnih organizacijah, tako da izbira ne bo vselej prepuščena poljubnim strankarskim prioritetam in interesom. Vajglu se zdi nesprejemljivo, da je iskanje komisarke oziroma komisarja spet predmet poskusov, da bi očrnili Slovenijo.

SDS o kandidatu za komisarja želi izredno sejo DZ Dogajanje, povezano s slovenskim kandidatom za evropskega komisarja, ni primerno za ugled države, je prepričan vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Ob tem opozarja, da ima mandatar Miro Cerar zdaj vse niti v svojih rokah, saj bi s hitrim imenovanjem vlade v Bruselj še lahko poslal novo ime za komisarja. SDS želi o tej temi govoriti na izredni seji DZ.

Ne spreglejte