SiolNET. Novice Slovenija
2,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec z najožjimi sodelavci v Kijevu: Pomagali bi pri oskrbi ranjencev #foto

2,39

termometer

Marjan Šarec, obisk Kijev |  | Foto: Mors
Foto: Mors

Obrambni minister Marjan Šarec je danes zjutraj prispel v Kijev. Sprejel ga je namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Oleksandr Poliščuk, ki mu je na Mihaelovem trgu pokazal uničene ruske tanke, nato pa sta položila cvetje ob bližnjem Zidu spomina. Popoldne se je sestal še z obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom. "Pogovarjali smo se, da bi Slovenija lahko na našem ozemlju pomagala pri oskrbi ranjencev, tudi civilnih. Pogovori o tem so se že začeli, nadaljevali bomo pomoč in sodelovanje. Pogovori so bili usmerjeni tudi v prihodnost, v čas po vojni," je po srečanju z ukrajinskim ministrom poudaril minister Šarec.

Na pogovorih med obema delegacijama so predstavili trenutne razmere na bojiščih in zelo težak položaj po zadnjih sistematičnih ruskih uničevanjih ukrajinske kritične infrastrukture, kar je zelo otežilo življenjske razmere ukrajinskim prebivalcem v večjem delu države.

Slovenija visoko na lestvici podpornikov Ukrajine

Po mnenju ukrajinskih oblasti je pomoč Slovenije cenjena, darovana oprema je pripomogla k uspešni obrambi države. Ukrajinski minister se je ministru Šarcu zahvalil za izkazano podporo v okviru obiska Ukrajine ter tudi za vso dosedanjo podporo na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni, ki Slovenijo postavlja visoko na lestvici podpornikov Ukrajine.

S pomočnikom ukrajinskega obrambnega ministra Oleksandrom Poliščukom sta si ogledala uničene ruske tanke.  | Foto: Mors S pomočnikom ukrajinskega obrambnega ministra Oleksandrom Poliščukom sta si ogledala uničene ruske tanke. Foto: Mors

Še posebej je minister Reznikov poudaril pomen tega obiska in tako izkazane solidarnosti v trenutku, ko je Ukrajina tik pred zimo izpostavljena silovitim napadom na energetske in druge sisteme kritične infrastrukture, od katerih je odvisno tudi, kako civilno prebivalstvo živi.

Slovenija v pomoč pri obnovi infrastrukture 

Minister Šarec je ukrajinskemu kolegu Reznikovemu prenesel izraz podpore Republike Slovenije Ukrajini v njenem boju za osvoboditev države in vzpostavitev suverenosti. Posebej je poudaril pomen samoobrambnega boja ukrajinskega naroda, ta je že devet mesecev soočen z brutalno vojno, ki jo je sprožila Rusija.

Vlada RS je v zadnjih tednih ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, še posebej sistematične napade agresorja na civilno prebivalstvo in uničevanje pomembne kritične infrastrukture. Slovenska vlada je že pozvala Rusijo, da tako delovanje nemudoma preneha, in hkrati obljubila pomoč Ukrajini pri obnovi uničene pomembne infrastrukture, je še povedal minister Šarec.

Ukrajinskega obrambnega ministra je minister Šarec seznanil tudi z odločitvijo slovenske vlade, da se skladno z večinskim mnenjem in stališči držav članic Evropske unije z vložitvijo intervencije Republika Slovenija pridruži postopku Ukrajine proti Ruski federaciji zaradi kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Minister Šarec in Poliščuk sta ob Zidu spomina v središču Kijeva položila cvetje. Na njem je naštetih več tisoč žrtev vojne v Ukrajini od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim. | Foto: Mors Minister Šarec in Poliščuk sta ob Zidu spomina v središču Kijeva položila cvetje. Na njem je naštetih več tisoč žrtev vojne v Ukrajini od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim. Foto: Mors

"Zid spomina"  | Foto: Mors "Zid spomina" Foto: Mors

V Ukrajino za vojaško pomoč tudi slovenski vojaki 

Kot je poudaril Minister Šarec, je Slovenija od začetka vojne ves čas pomagala Ukrajini, in sicer s humanitarno pomočjo in opremo za razminiranje ter z oskrbo in pomočjo ukrajinskim beguncem, ki so se pred vojno zatekli v Slovenijo, pa tudi z vojaško pomočjo, med drugim z donacijami 35 oklepnih pehotno-amfibijskih vozil in 28 tankov M-55S. Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih, je še zagotovil Minister Šarec.

Minister Šarec je ukrajinskemu kolegu povedal, da v Sloveniji teče postopek pridružitve k novi misiji EUMAM Ukrajina. Namero o sodelovanju do 30 slovenskih pripadnikov na misiji Evropske unije za vojaško pomoč v podporo Ukrajini z možnostjo rotacij je Vlada RS sprejela na svoji zadnji seji.

Pripadniki Slovenske vojske s poudarkom na specialistih z različnih področij in civilni funkcionalni strokovnjaki bodo sodelovali pri izvajanju individualnih, kolektivnih ali specializiranih usposabljanj pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil na ozemlju držav članic Evropske unije in pri izvajanju poveljniško-štabnih nalog misije, je še pojasnil minister.

Slovenija bi pomagala pri oskrbi ranjencev

Šarec se je nato skupaj z državnim sekretarjem Damirjem Črnčecem in načelnikom generalštaba Slovenske vojske Robertom Glavašem odpravil v mesto Irpin, kjer so vidne posledice ruske agresije in napadov na kritično infrastrukturo.

Irpin, kjer so vidne posledice ruske agresije.  | Foto: Mors Irpin, kjer so vidne posledice ruske agresije. Foto: Mors

"Tukaj se je res odvijala težka terenska borba, uničenje je zelo veliko. Materialno škodo bodo lahko obnovili, nihče pa ne more povrniti človeških življenj," je po obisku Irpina povedal minister Šarec. "Gre za vojno proti civilnemu prebivalstvu, čemur smo z uničevanjem kritične infrastrukture priča še danes. Pred prebivalci Ukrajine je težka zima." 

Slovenija bo tudi v prihodnje dejavna pri zagotavljanju pomoči, je bil jasen minister Šarec. Po videnem so še posebno pomembne humanitarna in materialna pomoč za ogrožene prebivalce, pa tudi vojaška pomoč tako Evropske unije kot drugih zavezniških držav. | Foto: Mors Slovenija bo tudi v prihodnje dejavna pri zagotavljanju pomoči, je bil jasen minister Šarec. Po videnem so še posebno pomembne humanitarna in materialna pomoč za ogrožene prebivalce, pa tudi vojaška pomoč tako Evropske unije kot drugih zavezniških držav. Foto: Mors Irpin in uničena infrastruktura | Foto: Mors Irpin in uničena infrastruktura Foto: Mors

Andrej Guruljov Novice Je s tem ruski poslanec že napovedal, katere bodo nove ukrajinske tarče? Ukrajina Novice Ruske sile znova obstreljevale več ukrajinskih mest Kijev Novice V Kijevu še vedno 130 tisoč prebivalcev brez elektrike Ukrajina Novice Ganljiva fotografija: številni brez elektrike, deklica zato inhalirala na bencinski črpalki Ukrajina deklica Novice Slovenija Ukrajini zagotovila sredstva za rehabilitacijo 90 otrok Mobilizirani ruski vojaki Novice Ukrajina: Rusi priznali, da bi za zmago potrebovali pet milijonov vojakov Zoran Milanović Novice Hrvaška vlada v sabor poslala zakon o urjenju ukrajinskih vojakov Ukrajina Novice Ruske sile z raketometi nad stanovanjsko sosesko, poročajo o več mrtvih in ranjenih #vŽivo Viktor Orban Novice Orbanova nevarna nostalgija

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin