Torek,
13. 11. 2018,
10.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

5

Natisni članek

Marko Bandelli Marjan Šarec odstop nepravilnosti

Torek, 13. 11. 2018, 10.35

5 let, 5 mesecev

Šarec: Bandellija prosili za cesto, pozval jih je k ustanovitvi liste #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

5

Marjan Šarec | Premier Marjan Šarec je na Facebooku pojasnil, zakaj je ministra Marka Bandellija pozval k odstopu. | Foto STA

Premier Marjan Šarec je na Facebooku pojasnil, zakaj je ministra Marka Bandellija pozval k odstopu.

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v daljšem zapisu na družbenem omrežju Facebook pojasnil, zakaj je ministra za kohezijo Marka Bandellija v ponedeljek pozval k odstopu. Kot je pojasnil, se je za to odločil zaradi nedavnih ministrovih ravnanj, tudi groženj županskim kandidatom v občini Komen, ter ministrovega počasnega ukrepanja glede priprave informacij o črpanju evropskih sredstev.

Kot je v objavi na Facebooku poudaril premier Marjan Šarec, je prvi od razlogov za razrešitev ministra Marka Bandellija povezan z njegovim ministrskim delom. Po njegovih besedah je bilo ob nedavni predstavitvi poročila evropskega računskega sodišča med drugim izpostavljeno, da je bila Slovenija v letu 2017 ena od desetih držav članic EU, ki ni porabila nobenih sredstev iz strukturnih skladov.

Kot je sporočil Šarec, je bila Slovenija zato konec leta 2017 po deležu skupne porabe sredstev tekočega finančnega okvira s 14 odstotki med zadnjimi petimi državami članicami, glede na prejšnjo finančno perspektivo pa zaostaja za več kot deset odstotnih točk. 

Čustvena izjava ministra Marka Bandellija pred sestankom vodstva SAB. Video: Planet TV


 

Marko Bandelli
Novice Bandelli odstopil s položaja ministra za kohezijo #video

Šarec: Minister Bandelli je samovoljno podaljšal rok za pripravo informacije

Vlada se po njegovih besedah zaveda navedenih dejstev, zato je pospešitev črpanja evropskih sredstev ena izmed njenih prednostnih nalog. Zaradi prepočasne dinamike in različnih opozoril je Šarec ministra Bandellija pooblastil, da pripravi informacijo o črpanju sredstev EU, ki naj vsebuje pregled stanja in ukrepe za učinkovitejše črpanje sredstev EU.

"Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko informacije ni predložila v vladno proceduro, minister Marko Bandelli pa me je o samovoljni odločitvi, da si podaljša rok za pripravo informacije, po elektronski pošti obvestil šele po izteku roka," je pojasnil Šarec.

Premier Šarec ministru Bandelliju očita, da si je samovoljno podaljšal rok za pripravo informacije o črpanju evropskih sredstev. | Foto: STA , Premier Šarec ministru Bandelliju očita, da si je samovoljno podaljšal rok za pripravo informacije o črpanju evropskih sredstev. Foto: STA ,

Glede na trenutno stanje in nespodbudne informacije je to nesprejemljivo, tako Šarec, da služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dva meseca po nastopu vladnega mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem sredstev EU in ustreznega akcijskega načrta: "Prav tako je nesprejemljivo neupoštevanje navodil in predvidenih rokov za izvršitev določene naloge, kar je tudi eden od razlogov za predlagano razrešitev ministra."

Marjan Šarec
Novice Šarec je Bandellija že dvakrat opozoril, da je šel predaleč #video

Premier o Bandellijevih grožnjah: "Za takšno ravnanje ni opravičila"

Drugi sklop razlogov za ministrovo razrešitev so po besedah predsednika vlade predstavljala nedavna ministrova ravnanja. "Njegovo zadnje ravnanje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila," je prepričan Šarec.

Marko bandelli
Novice Minister Bandelli grozil kandidatu za župana v domačem Komnu

"V zameno ji je pozval k ustanoviti liste kandidatov, s katero bi podprli njegovo stranko"

Po njegovih besedah je minister za kohezijo pozicijo moči uporabil v osebnem poznanstvu, s tem pa je okrnil zaupanje tako v svojo integriteto kot tudi v poštenost in nepristranskost vseh svojih prihodnjih odločitev in ravnanj. "Prav tako je bilo mogoče v medijih zaslediti, da je minister Bandelli državljane, ki so ga prosili za pomoč pri ureditvi razmer na obremenjeni cestni povezavi, v zameno pozval k ustanoviti liste kandidatov za lokalne volitve, s katero bi podprli stranko, katere podpredsednik je," je poudaril Šarec.

Marko Bandelli
Novice Minister Bandelli: Le moj kandidat bo imel "ministrske informacije"

Izraba politične avtoritete za dosego parcialnih in strankarskih ciljev je nedopustno ravnanje, ki je v nasprotju z etičnim kodeksom in integriteto, ki ju morajo zasledovati najvišji predstavniki vlade, je razložil Šarec: "Ministrov način komunikacije, izjave, predvsem pa njegova ravnanja predstavljajo odstopanje od standardov, norm in vrednot, ki so pričakovani na takšni funkciji." Ministrovo ravnanje kljub opravičilu ne prispeva k vzpostavitvi odnosa, ki temelji na spoštovanju in zaupanju, je dodal premier.

Marko Bandelli Marjan Šarec
Novice Šarec Bandelliju: Odstopi sam ali pa te bom razrešil #video