Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2008,
12.02

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 12.02

8 let, 6 mesecev

Sanacija predorov končana predvidoma do prvomajskih praznikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sanacija betonskih vozišč v avtocestnih predorih naj bi bila predvidoma končana pred prvomajskimi prazniki, je povedal minister za promet Radovan Žerjav.

Metoda finega reskanja cenovno ugodnejša DDC je v zvezi s sanacijo predorov preučil kar nekaj možnosti in se nazadnje odločil za metodo finega reskanja s šestmilimetrskim razmakom zob in globine treh milimetrov. Stroški sanacije bodo nižji od predvidevanj; tako bo za sanacijo vseh štirih trojanskih predorov treba odšteti 410.000 evrov, sanacija vseh predorov na avtocestah pa bo stala 750.000 evrov.

Stroške bosta krila DDC in izvajalec Stroške sanacije betonskih vozišč v predorih bosta krila DDC s podizvajalci in izvajalec gradnje, Družba za avtoceste v RS (Dars) pa po napovedih pri pokrivanju stroškov ne bo sodelovala. Že v teh dneh naj bi prišlo do podpisa sporazuma med Darsom, DDC in izvajalcem. "Pričakujemo, da bo izvajalec družba SCT, ki je bila tudi izvajalec predora," je povedal Žerjav in dodal, da je ponudbo za stroje dalo nemško podjetje.

Na večer se bo cev zaprla

Sanacija predorov po bo Žerjavovih besedah potekala izključno ponoči. "Na večer se bo cev, ki jo bodo sanirali, zaprla, promet pa preusmeril v drugo cev. Zjutraj se bo cev pripravila in dala nazaj v promet. S tem želimo čim manj ovirati promet," je pojasnil minister in dodal, da je na ta način mogoče predore sanirati v dveh ali treh tednih. Sanacija bo končana predvidoma do prvomajskih praznikov.

Morda bo potrebna vnovična sanacija Žerjav je opozoril na verjetnost, da bo v prihodnje potrebna vnovična sanacija betonskih vozišč v predorih. Izbrana tehnologija za sanacijo predorov, fino reskanje, je bila sicer izbrana ob pričakovanju, da kasneje ne bo več treba hrapavljati vozišč, če pa bo to potrebno, pa bo do vnovične sanacije prišlo kasneje, kot bi se to zgodilo ob uporabi drugih tehnologij.

Trajnejše rešitve sanacije bi bile bistveno dražje, poudarjajo na ministrstvu, kjer predvidevajo, da bi sanacija z metodo finega reskanja morala zdržati nekje od treh do pet let, morda celo dlje.

Finance: Vinjete po 55 evrov Danes je več medijev poročalo, da bo vlada jutri odločala o sistemu uvedbe vinjet po švicarskem sistemu. Vinjete naj bi prodajali že junija. Finance so zapisale, da naj bi letne vinjete stale 55 evrov, polletne pa okoli 40 evrov. Tovornjake bi cestninili po sistemu ABC, cestninske postaje pa bi ostale do prihodnjega leta, ko bi prešli na sistem satelitskega cestninjenja.

Pred odločanjem na vladi minister o vinjetah ni želel govoriti, poročajo Finance. Žerjav pa je povedal, da Slovenija njihovi uvedbi še ni govorila z Evropsko komisijo.

Ne spreglejte