Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2008,
15.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2008, 15.07

8 let, 5 mesecev

S sprejetjem deklaracije se je zaključil poletni del Drage mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Udeleženci 18. Drage mladih so danes ob zaključku poletnega dela tega srečanja v Števerjanu v Goriških Brdih sprejeli posebno deklaracijo.

V njej so med drugim poudarili, da je kulturna raznolikost bogastvo vsake družbe. Poletni del Drage Mladih je potekal od četrtka do danes v Gorici in Novi gorici. "Potrditev lastne identitete ob spoštovanju drugega" Udeleženci so tokrat na okroglih mizah, predavanjih in med debatami obravnavali temo medkulturnega dialoga, ki mu je Evropska unija posvetila posebno pozornost in v znamenju katerega je tudi potekalo šestmesečno predsedovanje Slovenije uniji.

Mladi udeleženci Drage mladih v deklaraciji ugotavljajo, "da je kulturna raznolikost bogastvo vsake družbe, da je sposobnost sprejemanja različnosti znak zrelosti lastne identitete, da jezik oblikuje mišljenje in identiteto posameznika ter da je temelj narodne identitete, da je bistvo medkulturnega dialoga v potrditvi lastne identitete ob spoštovanju drugega".

"Slovenija naj utrjuje medkulturni dialog in neguje slovenščino" Zato za krepitev medkulturnega dialoga udeleženci Drage mladih predlagajo, "naj slovenski prostor utrjuje medkulturni dialog in pri tem neguje rabo slovenskega jezika na vseh stopnjah". Predlagajo tudi, "naj inštitucije in javne uprave v vseh sosednih državah, kjer živijo slovenske narodne skupnosti, spoštujejo in omogočijo rabo slovenskega jezika v odnosu z ustanovami, kot to opravlja Slovenija v odnosu do italijanske in madžarske narodne skupnosti, ter naj italijanske in avstrijske državne ter krajevne oblasti izvajajo zaščitne norme za slovenske narodne skupnosti, zagotovljene v mednarodnih konvencijah, državnih in deželnih zakonih".

Udeleženci Drage mladih v deklaraciji tudi priporočajo, "da bi nikjer ne prihajalo do poskusov omejevanja ali izpodrivanja rabe slovenskega jezika ali vidne dvojezičnosti, kot se je še pred kratkim zgodilo prav v središču Gorice - mesta, ki drugače velja za evropsko mesto in model sobivanja različnih kultur in jezikov. Posebno v obdobju po odpiranju meje in v evropskem letu medkulturnega dialoga bi bilo katerokoli omejevanje rabe manjšinskih jezikov toliko bolj nerazumljivo in celo absurdno".

Zaključek 6. septembra v Trstu Draga mladih, intelektualni forum za mlade, se bo zaključila jeseni, in sicer bo 6. septembra na Opčinah pri Trstu, ko bo zaključna okrogla miza na temo Vzpostavitev dialoga brez odpovedovanja svoji identiteti, na kateri bodo spregovorili Edi Kovač, Aleksander Studen-Kirchner ter Vesna Mikolič. Takrat bodo vzporedno z Drago, študijskimi dnevi, predstavili tudi rezultate delavnic poletnega dela Drage mladih.

Ne spreglejte