Četrtek,
1. 8. 2024,
17.23

Osveženo pred

4 ure, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
vlada obnova ogroženost varnost hiša poplave

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 17.23

4 ure, 43 minut

S seznama za odstranitev zaradi poplavne ogroženosti umaknili 85 objektov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Poplave | Strokovna mnenja za zadnje objekte, ki jih je pripravila državna tehnična pisarna, bo zdaj, kot so poudarili, obravnaval svet vlade za obnovo. Po potrditvi bodo s strokovnimi mnenji in osnutkom sklepa seznanjeni lastniki objektov, izvedli pa bodo tudi javno razgrnitev. Svet ima sicer trenutno v obravnavi 16 strokovnih mnenj. | Foto STA

Strokovna mnenja za zadnje objekte, ki jih je pripravila državna tehnična pisarna, bo zdaj, kot so poudarili, obravnaval svet vlade za obnovo. Po potrditvi bodo s strokovnimi mnenji in osnutkom sklepa seznanjeni lastniki objektov, izvedli pa bodo tudi javno razgrnitev. Svet ima sicer trenutno v obravnavi 16 strokovnih mnenj.

Foto: STA

Vladna služba za obnovo po poplavah in plazovih ima za vseh 343 objektov, ki so se znašli na seznamu za odstranitev zaradi poplavne ogroženosti, urejene strokovne podlage za nadaljnje aktivnosti, so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. S seznama so umaknili 85 objektov, nanj pa bodo uvrstili dodatne objekte.

Kot so pojasnili, je državna tehnična pisarna službi za obnovo po poplavah in plazovih zadnja strokovna mnenja za 343 objektov z evidentiranega seznama, ki je bil objavljen 8. januarja letos, posredovala v sredo.

"Po celovitem strokovnem pregledu so strokovnjaki geološke, hidrološke, gradbene, statične in drugih strok ugotovili, da je od prvotno 343 objektov s preventivnimi ukrepi mogoče zagotoviti varnost za osebe in njihovo premoženje za 85 objektov," so navedli.

Med objekti, ki jih ne bodo odstranili, so tudi nekateri v Rečici ob Savinji, je v intervjuju za STA pred dnevi povedal Šefic.

Ob tem so spomnili, da bodo na podlagi terenskih ogledov strokovnih služb, predlogov lokalne skupnosti in pobud posameznikov na seznam na novo uvrstili še nekatere dodatne objekte.

Do današnjega dne je vlada sprejela štiri sklepe za 73 objektov, ki bodo odstranjeni, v postopku sprejema na vladi pa je trenutno sklep za odstranitev še sedmih objektov. Medtem je sklep s 50 objekti v medresorskem usklajevanju, osnutek sklepa za 116 objektov pa bo do 7. avgusta v javni razgrnitvi.

Alenka Bratušek
Novice Bratuškova: Projekte je treba nadgraditi tako, da bo cestna infrastruktura odpornejša na vode
Bisol, poplave
Novice Za gospodarstvo še 20 milijonov evrov pomoči po lanski ujmi
Romana Lesjak
Novice Črno na Koroškem po lanski ujmi čaka še veliko dela, a tu so že nove poplave
Črna na Koroškem, poplave
Novice Plaz zaprl cesto Zagorje-Litija, v žalski občini plaz ogroža hišo
Poplave
Novice V skladu za obnovo se je do konca junija nabralo dobrih 88 milijonov evrov