Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 6. 2008,
16.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 28. 6. 2008, 16.22

8 let, 5 mesecev

Romi že cel teden taborijo pred občinsko stavbo v Ribnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Romske družine iz Goriče vasi od ponedeljka taborijo pred občinsko stavbo v Ribnici.

Od župana zahtevajo rešitev za napeljavo pitne vode do njihovega naselja, je povedal predsednik Društva Romov pomlad Ribnica Branko Hudorovič. Kot je poudaril, jim je župan pred dvema mesecema, ko so opozorili na problem, zagotovil rešitev v roku 60 dni. "Župan je obljubil, da bomo dobili pitno vodo" Romi iz naselja Goriča vas so že pred dvema mesecema protestirali zaradi problema pitne vode in takrat tudi dobili zagotovilo ribniškega župana Jožeta Levstka, da bodo vodo dobili, je pojasnil Hudorovič. Ker se to po njegovih navedbah ni zgodilo, je več kot 50 Romov odšlo nazaj pred občino, kjer vztrajajo že od ponedeljka.

"Župan je bil ves teden nedosegljiv" Hudorovič se je, kot je povedal, v minulem tednu z županom želel dogovoriti o rešitvi problema pitne vode, a je bil župan ves teden nedosegljiv, zato so v ponedeljek Romi prišli pred občino.

Občina na kolektivnem dopustu Po Hudorovičevih besedah je župan v ponedeljek "samo malo pogledal", kaj se dogaja okrog občinske stavbe. "Mislil sem, da bodo sklicali sestanek z mano, da dosežemo nek skupen dogovor, ampak se ni zgodilo nič. Naslednji dan si je vsa občina vzela kolektivni dopust, tako da od torka od 11. ure tam ni nikogar," je pojasnil predsednik ribniškega romskega društva.

"Župan bi jarek lahko skopal ob občinski cesti" Kot je povedal, napeljave vode do njihovega naselja ne dovolijo lastniki parcel, vendar ti po njegovem niso edini krivec, da do tega ne pride. Kot je ocenil, bi moral tudi župan iskati neko drugo rešitev. Sam je županu predlagal, da se jarek skoplje ob cesti, ki je last države.

Romi bodo pred občino po Hudorovičevih besedah vztrajali, "dokler ne dobijo ustreznega dogovora ali s strani vlade ali s strani župana".

"Policisti so vse polnoletne oglobili s po 80 evri" Povedal je tudi, da so policisti vsem polnoletnim Romom zaradi "motenja tuje posesti" napisali globe v višini 80 evrov, ki pa jih Romi ne bodo plačali, "ker jih tudi ne morejo".

Občina: Iščemo rešitve Direktor občinske uprave občine Ribnica Janez Mate je pojasnil, da na vprašanja povezana s tem problemom ne more odgovarjati, ker se z reševanjem romskega vprašanja v občini ukvarja župan. Slednji je bil, kot je povedal, v četrtek in petek na dopustu, znova pa bo dosegljiv v ponedeljek. "Do takrat pa vse miruje," je dejal. Glede problema pitne vode v romskem naselju, pa je pojasnil, da se iščejo rešitve in da je bil župan v tistem naselju že trikrat.

Ne spreglejte