SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Rokodelski tečaji in delavnice v Rokodelskem centru Ribnica

Ribnica rokodelski center | Pletenje košare holandarice | Foto:
Pletenje košare holandarice
Oglasno sporočilo

Rokodelski center Ribnica je javni zavod za rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost. Tri enote skrbijo za ohranjanje in predstavljanje kulturne dediščine v občini Ribnica in tudi širše. Bogata zbirka likovnih del Galerije Miklova hiša zaokroža neprekinjeno delovanje galerije že trideset let. Muzej Ribnica je prepoznaven po svoji razstavi Suha roba in lončarstvo, v letošnjem letu pa praznuje šestdesetletnico svojega obstoja. Najmlajša izmed treh enot je rokodelstvo, ki skrbi za ohranjanje rokodelskih znanj, predvsem suhe robe in lončarstva, skrb posveča tudi sodobnemu oblikovanju izdelkov ter povezovanju oblikovalcev in rokodelcev.

Rokodelski center Ribnica organizira tečaje s področja pletarstva in lončarstva, v katere se lahko vključite odrasli in otroci prav v jesenskem času.

Pletarska in lončarska šola sta kontinuirani izobraževanji za odrasle, ki trajata tri leta. Začetek izobraževanja je mogoč v prvem letniku in nato se po stopnjah pridobiva znanje o pletarstvu ali lončarstvu. Po treh letih osvojite osnovna znanja, ki vam omogočijo pristop k izpitu za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) LONČAR/LONČARKA ali PLETAR/PLETARKA.

V prvem letniku pletarske šole se boste naučili osnovnih znanj pletarstva. Osnovna materiala pri pletenju bosta vrbovo šibje in leskove vitre. Spoznali boste postopke pletarstva, od tega, kako poiskati les v gozdu, kako ga pravilno skladiščiti in obdelati s pomočjo orodij, do samega pletenja v končne izdelke: košara iz leskovih viter ter mala košarica, pehar, cekar in pladenj iz vrbovega šibja.

Oblikovanje na lončarskem vretenu | Foto: Oblikovanje na lončarskem vretenu

V prvem letniku lončarske šole se boste seznanili z različnimi vrstami gline, barvami za glino, ornamenti ter postopki ročne obdelave gline (oblikovanje iz kačic, trakov, valjanih plošč). Posamezne glinene dele boste pod vodstvom mentorice sestavljali v celoto. Izdelali boste vrč, skodelico, pekač, pladenj, štampiljko, ploščice, vazo in šatuljo s pokrovom.

Ročno oblikovanje gline | Foto: Ročno oblikovanje gline

Prav tako vabimo tudi k vpisu v 2. letnik – ZAČETNO VRETENO, ki je namenjen vsem, ki vas zanima oblikovanje gline na lončarskem vretenu. Poudarek bo na osnovah oblikovanja gline na lončarskem vretenu (centriranje, cilinder). Po osvojenem centriranju boste izdelali tudi nekatere manjše tradicionalne izdelke: potičnica, majolka, skleda z valovitim robom. Vse izdelke se boste naučili tudi glazirati.

Šoli bosta potekali od začetka oktobra 2018 do konca marca 2019 enkrat tedensko, po dve uri v določenem terminu. Več informacij dobite tukaj.

Za osnovnošolske otroke v letošnjem šolskem letu organiziramo tudi MALO ŠOLO LONČARSTVA, ki je del projekta Ribniško lončarstvo. Včeraj. Danes. Jutri?, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Mala šola lončarstva bo potekala od oktobra do konca aprila, predvidoma ob četrtkih od 17. do 18. ure. Mladi lončarji se bodo seznanili z različnimi vrstami gline, barvami za glino, postopki ročne obdelave gline in postopki oblikovanja gline na lončarskem vretenu. Izdelali bodo različne uporabne in okrasne predmete: skodelice, skledice, piščali, štampiljke, ropotulje in še marsikaj. Obiskali bodo tudi lončarja na domu in z njim odšli do glinokopa, kjer bodo nakopali glino.

Šolske skupine vabimo, da pridejo na enkratno delavnico, kjer si pod mentorstvom pletarja sami spletejo košarico, sestavijo leseno peresnico, se preizkusijo v ožiganju na les ali iz gline oblikujejo skodelico, iz katere bodo jedli zajtrk.

Likovna šola za odrasle | Foto: Likovna šola za odrasle

Galerija Miklova hiša razpisuje vpis v prvi letnik štiriletnega likovnega izobraževanja (likovna šola Lice).

Izobraževanje poteka v obliki ustvarjalnih delavnic in predavanj enkrat tedensko po tri ure v popoldanskem času. Učni program obsega predvsem slikarstvo, kiparstvo in grafiko.

Izobraževanje je namenjeno posameznikom, starejšim od petnajst let, ki jih zanima osebna ustvarjalnost in izobraževanje na likovnih področjih, tistim, ki se želijo vpisati na likovne šole in morajo opraviti sprejemni izpit, ter preostalim zainteresiranim.

Likovna šola | Foto: Likovna šola

Organiziramo pa tudi celoletno likovno izobraževanje za osnovnošolce. Na srečanjih mladi slušatelji spoznavajo različne likovne materiale in z njimi ustvarjajo kolaž, risbo, sliko, kip … Raziskujejo gibe telesa in poteze obraza ter jih poskušajo ujeti v raznovrstne materiale.

Šolsko leto 2018/19 bo potekalo od oktobra do konca maja.

Več informacij o samem likovnem izobraževanju in vpisne liste dobite na spodnji povezavi: http://www.galerija-miklovahisa.si/razpis-likovna-sola/.

Vabljeni, da se nam pridružite na enem izmed naših programov!

Sledite nas lahko tudi na:

Facebook - Rokodelski center Ribnica,

Facebook - Muzej Ribnica,

Facebook - Galerija Miklova hiša.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin