Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 8. 2012,
11.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 28. 8. 2012, 11.15

8 let, 5 mesecev

Rode: Zanikam vse trditve o domnevnem očetovstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kardinal Franc Rode je zanikal navedbe časnika Delo, da naj bi imel leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., prav tako je zanikal navedbe o domnevnem očetovstvu.

Kot je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Slovenske škofovske konference, zapisal Rode, časnik Delo nadaljuje "objavljanje izmišljenih ali polresničnih trditev, o katerih je prvič govoril v izdaji dne 6. avgusta 2012 pod naslovom Zaklenjena rajska vrata". Zapisal je, da izmišljene trditve žalijo in napadajo njegovo dobro ime, zato je še isti dan, takoj po prvi objavi, zahteval preklic trditev, a je njegovo zahtevo po preklicu uredništvo zavrnilo.

"Ostro zanikam trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in o domnevnem očetovstvu" "Kakor se lahko vsak prepriča, temelji članek na govoricah, na navedbah neimenovanih virov in na domnevah gospoda Petra S., od katerega nisem osebno nikdar prejel zahteve po preverjanju sorodstvene povezave. Mati imenovanega gospoda je navedbo o očetovstvu odločno zanikala," je še zapisal in ponovil, da je zgodba neresnična in da ga prikazuje v neresnični luči. "Prijateljstva izpred skoraj petdesetih let z gospo, ki o njej prispevek z dne 28. avgusta govori, ne tajim, ostro pa zanikam vse trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in o domnevnem očetovstvu."

V obrambo svojega dobrega imena bo uporabil vsa pravna sredstva Rode je v prvi zahtevi po preklicu trditev že napovedal, da bo v obrambo svojega dobrega imena uporabil vsa pravna sredstva, zato je pooblastil odvetniško hišo Zidar-Klemenčič, da sproži in vodi vse potrebne postopke za zaščito njegovega dobrega imena in časti. "Verjamem, da bo postopek pokazal neutemeljenost in neresničnost zapisa v časniku Delo."

Peter S.: Rode mi je dejal, da je moja mati lažnivka Peter S. je medtem za oddajo Svet na Kanalu A povedal, da si je želel vedeti, kdo je njegov oče, pa mu tega ni bil nihče pripravljen povedati. Potem, ko je zapustil Slovenijo in prišel domov, ga je nekdo poklical in mu povedal, da je njegov oče pomembna osebnost v Sloveniji, in sicer kardinal Franc Rode. Kot je še dejal Peter, takrat ni razumel, kaj to pomeni.

Peter S. je tudi povedal, da je z Rodetom govoril po telefonu in da Rode ni bil prijazen. Zelo jasno mu je povedal, da je njegova mati lažnivka, in mu večkrat dejal, da hoče govoriti z njo.

"Na voljo sem kadarkoli in že vnaprej vem, kakšen bo rezultat" Za Radio Slovenija je kardinal Rode dejal, da je za test očetovstva "na voljo kadarkoli" in da "že vnaprej ve, kakšen bo rezultat". Glede domnevne podobnosti med njim in Petrom S. je dejal, da je njegov obraz "nekaj čisto nekaj drugega. Sicer pa sklepati o očetovstvu iz neke domnevne negotove podrobnosti, se mi zdi neresno".

V pogovoru za Odmeve je Rode ponovno zatrdil, da je kadarkoli, brez vsakega zadržka pripravljen na test očetovstva. Zatrdil je, da Vatikan ne naseda informacijam anonimnih ljudi. Novico, ki je danes odjeknila v slovenskih medijih, je označil za čenče. Potrdil je tudi, da je v ponedeljek govoril s Petrom S., ki mu je med drugim povedal, da z materjo že 22 let ne komunicira.

Rode: Šla sva vsak svojo pot V izjavi za Radio Ognjišče pa je Rode še povedal, da se je,ko se je po dolgih letih študija v Parizu sredi šestdesetih let vrnil v domovino, na mestu, kjer je opravljal svojo službo, spletlo lepo prijateljstvo z dekletom. "To prijateljstvo bi lahko preraslo v ljubezen, a sva se sporazumno odpovedala drug drugemu zaradi višje vrednote: mojega duhovniškega poslanstva. Šla sva vsak svojo pot." Dodal je še, da se nista nikoli toliko zbližala, da bi se iz tega lahko rodil otrok, kar je gospa potrdila tudi v objavljenem članku. "Razšla sva se nekako tako, kakor sta se Črtomir in Bogomila iz Krsta pri Savici odpovedala zemeljski ljubezni iz višjih razlogov."

"Voda je pljusknila iz kozarca" Zdi se mu skrajno sprevrženo in nizkotno, da to "lepo, čisto zgodbo izpred petdesetih let sedaj nekdo blati z nemarnim obrekovanjem in z zavajajočim namigovanjem". Vse te namige zato zavrača kot neresnične, celo lažne in brez vsake stvarne podlage. Na vprašanje, kako tovrstna namigovanja o različnih zgodbah znotraj Katoliške Cerkve po njegovem mnenju vplivajo na zaupanje vernikov, pa je dejal, da to, kar se je zgodilo danes, "presega vse meje in da je voda pljusknila iz kozarca. To se jim bo maščevalo". Rode je za Radio Ognjišče še dodal, da je prepričan, da ima slovenski človek toliko pameti in moralnega čuta, da "takih stvari ne more sprejemati in se jim bo uprl". "Tu so šli predaleč in so dokazali, kako sovraštvo zamegljuje človeško pamet."

Spomnimo: Kardinal Franc Rode, ki je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, naj bi namreč po poročanju Dela imel leta 1969 s Tanjo Bredo S. intimno razmerje. Leto pozneje je omenjena rodila sina Petra, ki danes upa, da bo Rode privolil v test očetovstva, še piše časnik.

Ne spreglejte