Petek,
29. 4. 2022,
20.05

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

54

Natisni članek

COVID-19 jesen epidemija

Petek, 29. 4. 2022, 20.05

1 leto, 12 mesecev

Priprave na nov val koronavirusa: kaj nas čaka septembra? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

54

Na ministrstvu za zdravje že pripravljajo strategijo za morebitni jesenski val, ki ga bo treba začeti izvajati že v poznem poletju. Dosedanja praksa je namreč pokazala, da se virus poleti, kljub temu, da je druženj več, ne širi s tako naglico kot jeseni, ko se dnevi ohladijo, šolarji pa spet sedejo skupaj v učilnice. Posledično je takrat več okužb in zasedenih bolniških postelj.

"Pandemija ni zdravstveno vprašanje, zdravstvo se spopada zgolj z najhujšimi posledicami pandemije, zato morajo vsi deležniki v družbi pristopati k temu in se široko pripravljati. Ne nazadnje gre za šolstvo, gospodarstvo, kulturo, šport in vse. In vsi deležniki bodo soočeni z izzivi v jeseni," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Predčasne volitve v državni zbor 2022
Novice V Argentini za SDS in NSi, v Bruslju za Goloba

Morebitni novi val bo najverjetneje zahteval prilagoditev vse družbe

Kot eno od prioritet prihodnje vlade najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje prav pripravo na jesen, ko bi se lahko zgodil nov val okužb.

"To ne bo lahko. Kdorkoli bo minister, bo potreboval pomoč vseh deležnikov. Ne samo v zdravstvu, ampak v vsej družbi. Samo na ta način bomo imeli v prihodnje zdravstvo, kot ga poznamo danes," je o delu, ki čaka prihodnjega zdravstvenega ministra, povedal Poklukar.

"Vsi kolegi, ki so bili v prvih vrstah, se morajo odpočiti. Dve leti pandemije in vse, kar je pustilo posledice na nas in tudi v laboratorijih, najprej zahteva, da ljudje lahko sploh zadihajo. Vsi skupaj smo bili ves čas izjemno obremenjeni," je povedal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Petrovec ob tem opozarja, da se je za čim mirnejšo jesen treba natančno pripraviti

"To se načrtuje mesece vnaprej, zato ker nekatere stvari v epidemiji niso bile dosegljive po več mesecev. Mi bomo jesen pričakali tako, kot da se lahko ponovi tudi največji val," je povedal Petrovec.

"Sprva nismo imeli cepiv, niti zdravil in nismo poznali prenašanja virusa. Takrat so bili pomembni ti ukrepi v skupnosti, torej preprečevanje prenosov, omejevanje gibanja ljudi, zdaj pa je v naših rokah, da poskrbimo zase, zlasti zase, če smo zelo ranljivi oziroma za tiste zraven nas, ki bi lahko imeli hudo bolezen," je povedala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Bojana Beovič in ob tem poudarila, da je potek epidemije odvisen tudi od nas.

bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod.
Novice V nedeljo konec regulacije cen bencina. Kaj to pomeni?

Kako naj poskrbimo zase?

"Torej ostane to, da skrbimo za razdaljo, zlasti če govorimo z ljudmi, ki jih ne poznamo, da si razkužujemo roke, to so dobre navade, ki preprečujejo številne bolezni, tudi nedavno opisan hud hepatitis pri otrocih," je še dodala Beovičeva.

Pomemben del obvladovanja epidemije je tudi cepljenje, zato zdravstvena stroka ljudi spodbuja, da se cepijo s poživitvenim odmerkom že poleti.

Boris Becker
Sportal Boris Becker mora v zapor!