Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
12.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Torek, 19. 4. 2016, 12.37

6 let, 6 mesecev

Preberite, kakšne številke se obračajo v slovenski kulturi (infografika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Julijana Bizjak Mlakar, ki bi morala po navodilu premierja Mira Cerarja odstopiti danes do 12. ure, a tega ni storila, kot ministrica za kulturo bdi nad 150-milijonskim proračunom. Preberite, koliko evrov država nameni za kulturo prebivalcev, koliko ti porabijo za kulturo, kakšno plačo ima ministrica in katere so najpomembnejše kulturne ustanove v državi.

 | Foto:

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar danes do 12. ure ni odstopila s položaja. Zato je premier Miro Cerar državnemu zboru predlagal, da jo razreši. Razlog: premalo povezovalen odnos do deležnikov v kulturi in nezadostno sodelovanje z drugimi ministrstvi, organizacijami, strokovno javnostjo in mediji, je pojasnil Cerar.  Ob robu političnih preigravanj smo zbrali nekaj številk, ki ponazarjo stanje v naši kulturi.

Vsi dozdajšnji ministri za kulturo:

To so najpomembnejše slovenske kulturne ustanove:

Cankarjev dom je slovensko kulturno in kongresno središče. Zgradbo je načrtoval arhitekt Edo Ravnikar. Gradnja je potekala med letoma 1977 in 1982. Lani so za vse prireditve v Cankarjevem domu prodali 213.161 vstopnic. | Foto: Cankarjev dom je slovensko kulturno in kongresno središče. Zgradbo je načrtoval arhitekt Edo Ravnikar. Gradnja je potekala med letoma 1977 in 1982. Lani so za vse prireditve v Cankarjevem domu prodali 213.161 vstopnic.

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je slovenska poklicna gledališka skupina, ki šteje 49 rednih članov. Letno pripravijo deset ali več novih produkcij, na sporedu pa jih je običajno skupno okoli 20. | Foto: Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je slovenska poklicna gledališka skupina, ki šteje 49 rednih članov. Letno pripravijo deset ali več novih produkcij, na sporedu pa jih je običajno skupno okoli 20. Narodna galerija Slovenije je bila zgrajena leta 1918. Hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom. | Foto: Narodna galerija Slovenije je bila zgrajena leta 1918. Hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom. Narodna in univerzitetna knjižnica je nacionalna knjižnica Republike Slovenije in največja knjižnica v državi. V njej hranijo 2,7 milijona del. Ustanovljena je bila leta 1774. Stavba je bila zgrajena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika in je kulturni spomenik najvišjega reda. | Foto: Narodna in univerzitetna knjižnica je nacionalna knjižnica Republike Slovenije in največja knjižnica v državi. V njej hranijo 2,7 milijona del. Ustanovljena je bila leta 1774. Stavba je bila zgrajena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika in je kulturni spomenik najvišjega reda. Moderna galerija hrani slovenska likovna dela 20.stoletja. Stavbo je zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar, dokončana je bila leta 1948.  | Foto: Moderna galerija hrani slovenska likovna dela 20.stoletja. Stavbo je zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar, dokončana je bila leta 1948.

Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana je osrednja slovenska glasbeno-gledališka ustanova, ki uprizarja redne letne sezone opere, baleta in koncertov. Na sezono pripravijo približno 150 predstav, od tega od tri do pet novih produkcij. Svoje začetke ima v leta 1867 ustanovljenem Dramatičnem društvu. | Foto: Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana je osrednja slovenska glasbeno-gledališka ustanova, ki uprizarja redne letne sezone opere, baleta in koncertov. Na sezono pripravijo približno 150 predstav, od tega od tri do pet novih produkcij. Svoje začetke ima v leta 1867 ustanovljenem Dramatičnem društvu.

Slovenska filharmonija je osrednja slovenska glasbena ustanova. Zgrajena je bila leta 1891. V sezoni 2001–2002 je tako praznovala 300-letnico svojega obstoja. | Foto: Slovenska filharmonija je osrednja slovenska glasbena ustanova. Zgrajena je bila leta 1891. V sezoni 2001–2002 je tako praznovala 300-letnico svojega obstoja. Slovensko ljudsko gledališče Celje je edino profesionalno gledališče v savinjsko-šaleški regiji. Ustanovljeno je bilo 6. decembra 1950. | Foto: Slovensko ljudsko gledališče Celje je edino profesionalno gledališče v savinjsko-šaleški regiji. Ustanovljeno je bilo 6. decembra 1950. SNG Maribor je največji javni kulturni zavod v naši državi. Je edina gledališka hiša v Sloveniji in med redkimi v Evropi, ki pod svojo streho združuje dramski, glasbeni in plesni gledališki izraz. V gledališki hiši je več kot 300 stalno in okrog 150 honorarno zaposlenih ljudi. Gledališče je v Mariboru zaživelo leta 1785. | Foto: SNG Maribor je največji javni kulturni zavod v naši državi. Je edina gledališka hiša v Sloveniji in med redkimi v Evropi, ki pod svojo streho združuje dramski, glasbeni in plesni gledališki izraz. V gledališki hiši je več kot 300 stalno in okrog 150 honorarno zaposlenih ljudi. Gledališče je v Mariboru zaživelo leta 1785.

Ne spreglejte