Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 12.47

8 let

Postopek IVF lahko poveča tveganje za Downov sindrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdravila, ki jih pri starejših ženskah uporabljajo v postopkih zunajtelesne oploditve – IVF –, lahko povečajo tveganje, da bodo rodile otroka z Downovim sindromom.

Te ugotovitve so britanski strokovnjaki predstavili na letni konferenci za reprodukcijo in embriologijo v Stockholmu. Znano je, da je pri starejših ženskah, ki se odločajo za materinstvo, večja verjetnost, da bo imel otrok genetsko motnjo. Posebej še pri ženskah, ki so starejše od 35 let. Tveganje tudi za druge genetske motnje Britanski raziskovalci so preučevali 34 parov, pri katerih so zdravila za spodbujanje delovanja jajčnikov vplivala na genetsko zasnovo jajčnih celic pri starejših ženskah. Raziskovalci še ne vedo, kako veliko je tveganje, vendar domnevajo, da lahko povzroča tudi druge genetske motnje in ne zgolj Downovega sindroma.

Podvajanje kromosoma 21

Vse ženske v raziskovani skupini so bile starejše od 31 let in so prejemale zdravila za spodbujanje delovanja jajčnikov v postopku IVF.

Ko so raziskovalci preučevali oplojena jajčeca, so ugotovili, da imajo nekatera genetske napake. Te nepravilnosti lahko povzročijo splav oziroma otrok se lahko rodi z genetsko motnjo.

Podrobnejši pregled stotih nepravilnih jajčnih celic je odkril, da gre za podvajanje kromosomov. Pogosto je napaka posledica dodatnega kromosoma 21, ki povzroči Downov sindrom.

Zapleten vzorec genetskih nepravilnosti Vendar za razliko od klasičnega Downovega sindroma, ki je običajen pri starejših ženskah, ki zanosijo po naravni poti, je vzorec genetskih nepravilnosti pri jajčnih celicah drugačen in bolj zapleten. Raziskovalci menijo, da je za to kriv postopek zdravljenja neplodnosti.

Glavni raziskovalec Alan Handyside, direktor londonske bolnišnice Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre je dejal, da je treba narediti še vrsto raziskav, da potrdijo njihove domneve.

"To pomeni, da spodbujanje jajčnikov lahko povzroči nekatere od teh nepravilnosti. Vemo, da imajo zdravila za zdravljenje neplodnosti podoben učinek v laboratorijskih študijah, vendar je treba narediti še več raziskav za potrditev," pravi profesor Handyside.

Če bodo dodatne raziskave potrdile njihove domneve, bodo morali zdravniki biti bolj pozorni pri uporabi tovrstnih zdravil. Raziskovalci verjamejo, da bo njihovo delo prispevalo k odločitvi, za katere ženske je morda bolj primerno, da se odločijo za darovano jajčno celico namesto postopka IVF.

Za varno nosečnost in zdravega otroka Profesor Joep Geraedts z univerze v Bonnu, ki sodeluje v raziskavi, pravi: "Raziskava je sama po sebi velik korak naprej pri pomoči parom, ki želijo varno nosečnost in zdravega otroka."

Vedno več žensk gre v postopek IVF v poznejših letih. Do zdaj so domnevali, da prihaja do kromosomskih napak zaradi starosti jajčnih celic, a je zelo verjetno, da do nepravilnosti prihaja tudi zaradi zdravil, ki jih uporabljajo pri zdravljenju neplodnosti.

Ne spreglejte