Torek,
27. 9. 2016,
3.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Mediafin stečaj kredit Aleksander Čeferin Vlado Šajn David Andrew McDowell Zor Nogometna zveza Slovenije

Torek, 27. 9. 2016, 3.55

6 let, 7 mesecev

Posojilna hobotnica najverjetnejšega Čeferinovega naslednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Aleksander Čeferin NZS | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Lahko predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), organizacije, ki stavi na integriteto in etičnost, postane solastnik podjetij, ki se ukvarjajo z dajanjem posojil po visokih obrestnih merah, država pa jim je zaradi več nepravilnosti vzela dovoljenje za poslovanje, proti njim pa še vedno vodi več postopkov?

V središču Krškega stoji dobrih sto kvadratnih metrov velika hiša. Njena lastnica, upokojena gospa v poznih šestdesetih, jo je pred dvema letoma želela deloma obnoviti. Ker pri banki ni mogla dobiti posojila, ga je našla na sivem trgu. 

Pri podjetniku Davidu McDowellu Zoru, ki se že skoraj tri desetletja ukvarja s posojanjem denarja po obrestih, nekajkrat višjih od bančnih, si je izposodila 13.500 evrov in to po 12-odstotni obrestni meri. Ker gospa denarja za vračilo ni imela, je McDowell Zor vložil zahtevo za izvršbo. Sodišče v Krškem je hišo včeraj prvič skušalo prodati.

Medtem ko gospe zaradi 14 tisoč evrov dolga grozi izguba hiše, ki jo je sodni cenilec ovrednotil na več kot 93 tisoč evrov, je McDowell Zor v igri za eno najbolj prestižnih funkcij v slovenskem športu in družbi.


Morda vas bo zanimalo:


NZS stavi na integriteto in etičnost

Omenjajo ga kot najresnejšega kandidata za predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) – organizacije, ki stavi na integriteto, odgovornost in etičnost.

McDowell Zor že vrsto let deluje v nogometu. Bil je nogometni sodnik, zdaj pa je podpredsednik Društva nogometnih sodnikov Ljubljana. Na NZS je član komisije za finance in sodniške zadeve. Je vodja programa "Talenti in mentorji", namenjen vzgoji sodnikov, ki ga financira Evropska nogometna zveza (Uefa), in delegat na evropskih tekmah. 

V nogometnih krogih McDowell Zor velja za kader Vlada Šajna, dolgoletnega predsednika Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in člana sodniškega komiteja Evropske nogometne zveze (Uefa). Z njim je že vrsto let tudi poslovno povezan. 

Ključne ugotovitve

Šajn in McDowell Zor sta solastnika več podjetij, ki se ukvarjajo s dajanjem posojil po zelo visokih obrestnih merah. Naše preiskovanje je pokazalo, da:

  • gre za podjetja, ki so v zadnjih letih skupaj obvladovala za najmanj tri milijone evrov premoženja. Največ v obliki terjatev do strank;
  • so v posameznih primerih posojila odobravala po obrestih tik pod mejo, po kateri bi veljale za oderuške;
  • je ministrstvo za gospodarstvo najmanj enemu od njunih podjetij zaradi različnih nepravilnosti odvzelo dovoljenje za opravljanje dejavnosti potrošniškega kreditiranja; 
  • se je več podjetij, ki jih oziroma sta jih obvladovala Šajn in McDowell Zor, znašlo v postopkih Fursa. Eno od njih, Mediafin Kom, ki je končalo v stečaju, Fursu dolguje približno 150 tisoč evrov;
  • je ob Šajnu in McDowell-Zoru med lastniki krovnega podjetja v njuni mreži (Mediafin) mogoče najti še enega visokega sodniškega funkcionarja. Gre za Bajrama Lazicanija, člana upravnega odbora zveze nogometnih sodnikov, ki jo vodi Šajn, in predsednika društva nogometnih sodnikov iz Ljubljana, v katerem je McDowell Zor podpredsednik. Eden ključnih ciljev NZS v strategiji do leta 2020 je povečanje ugleda sodnikov in sodniške organizacije pri notranjih in zunanjih deležnikih.

V tej stavbi na Dunajski cesti 21 v Ljubljani je sedež podjetja Mediafin.

Posojilna hobotnica

Šajn in Mcdowell Zor skupaj vodita in lastniško obvladujeta mrežo podjetij, ki se ukvarja s potrošniškim kreditiranjem. V Sloveniji sta zagotovo ena od glavnih igralcev na sivem trgu dajanja gotovinskih, hipotekarnih in drugih posojil ljudem, ki bi jih na banki verjetno zavrnili.

Njuna osrednja družba je Mediafin, ki sta jo ustanovila leta 1998, sedež delovanja pa poslovni prostori na Dunajski cesti v Ljubljani, nasproti Gospodarskega razstavišča. Od začetka je imela družba okoli tri milijone evrov premoženja, pozneje se je obseg poslovanja nekoliko zmanjšal.

V zadnjem desetletju sta odprla devet drugih podjetij: MF Kom, MF-Pro, MF Finance, Mediafin Kom, M-Fin.Kom, Mediafin Pro, Mediafin Finance … Pri pregledu in analizi njihovega delovanja je mogoče opaziti enak vzorec. Ko pridejo v navzkriž z davkarijo oziroma se znajdejo v finančnih ali drugih težavah, njihove posle prevzame novo podjetje.

Za več milijonov evrov posojil

O obsegu poslov skupine je težko podati oceno, saj so v različnih obdobjih aktivno delovali prek različnih podjetij. Po grobih ocenah pa imajo za najmanj tri milijone evrov premoženja, torej posojil strankam.

Ves čas je skupina delovala pod enotno blagovno znamko Mediafin in potrošniška posojila oglaševala ter ponujala prek iste spletne strani.

Dovoljenje za kreditiranje, ki ga odobri ministrstvo za gospodarstvo, je imelo v preteklosti več podjetij iz skupine Mediafin, med drugim Mediafin Finance, MF Pro in M-Fin.Kom, zelo verjetno so bila njihova imena na posojilnih pogodbah, ki so jih v tistem času sklepali s strankami.



Izgubili eno dovoljenje, še naprej odobravajo posojila

Toda v najmanj enem primeru je prišlo do odvzema dovoljenja zaradi ugotovljenih domnevnih nepravilnosti pri poslovanju. Ministrstvo ga je septembra lani odvzelo podjetju Mediafin Finance in javnost posvarilo pred sodelovanjem z njim, hkrati pa poudarilo, da so morebitne nove kreditne pogodbe nične. Zakaj so na ministrstvu vodili postopek, še preverjamo.

Kljub temu skupina še naprej odobrava potrošniška posojila. Z dovoljenjem namreč še vedno razpolaga podjetje M-Fin.Kom, kot zadnje od podjetij v skupini. Dobilo ga je že v začetku leta 2014, vendar do konca lanskega leta po uradnih podatkih ni ustvarilo nobenih prihodkov oziroma ni imelo premoženja.

Do začetka letošnjega leta so poleg Ljubljane oglaševali še lokacije v Mariboru, Celju, Kopru in Novem mestu, vendar zanje nimajo dovoljenja. Na uradni spletni strani so tako po novem navedene le različne mobilne številke, češ da gre za nekakšne "informacijske točke".

Ko pridejo v navzkriž z davkarijo oziroma se znajdejo v finančnih ali drugih težavah, njihove posle prevzame novo podjetje. | Foto: Tina Deu Ko pridejo v navzkriž z davkarijo oziroma se znajdejo v finančnih ali drugih težavah, njihove posle prevzame novo podjetje. Foto: Tina Deu

"Ugotovljenih več kršitev in izrečenih več glob"

Da ima skupina Mediafin še vedno težave s spoštovanjem zakonodaje, so nam potrdili tudi na tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlič. "Tržni inšpektorat je v preteklosti in še vedno vodi več inšpekcijskih postopkov zoper nekatere omenjene družbe. Njihova bistvena značilnost je oziroma je bila, da imajo sedež na Dunajski cesti 21 v Ljubljani in da se ukvarjajo s potrošniškim kreditiranjem. Ugotovljenih je bilo več kršitev in izrečenih več ukrepov," nam je pojasnil Janez Novak, vodja sektorja za tehnično področje nadzora na tržnem inšpektoratu.

Novak je dodal, da so v zadnjih treh letih zaradi različnih kršitev izrekli globo podjetjema Mediafin Finance (to je tudi izgubilo dovoljenje) in Mediafin Pro. Ker se odločbe, sodbe oziroma sklepi o prekršku po zakonu izbrišejo po poteku treh let, obstaja možnost, da so jih oglobili že pred tem.

"Odločbe izpodbijamo, spor je na vrhovnem sodišču"

O sporu s tržnim inšpektoratom in davkarijo je Mcdowell Zor ponudil drugačno razlago. Poudaril je, da se njihova pravna služba že dalj časa bori proti državnim organom in njihovi interpretaciji zakonodaje. "Zadeva je na vrhovnem sodišču," nam je povedal in dodal, da se zgledno držijo pravil in zakonov. O tem priča tudi njihovo več kot 20-letno delovanje na trgu.

Eden od glavnih očitkov so tako imenovane pogodbe na daljavo, je pojasnil Mcdowell Zor. Ker lahko Mediafin ponuja kredite le prek svoje ljubljanske poslovalnice, so našli način, kako priti tudi do strank na drugih koncih Slovenije. Te se lahko obrnejo nanje prek posebnih mobilnih številk, posojilne pogodbe in nakazilo pa potem uredijo na daljavo iz Ljubljane.

Mcdowell je poudaril tudi, da skupina Mediafin ne ponuja posojil z oderuškimi obrestmi, kar preverjajo tudi sproti s posebnim računalniškim programom.



Stečajna masa prazna

Kljub temu velja opozoriti, da so delovanje dveh v množici podjetij, ki ju obvladujeta Šajn in Zor, ustavili davčni organi. V letu 2013 sta namreč podjetji Mediafin Kom in MF Kom po večletni blokadi računov in dolga do finančne uprave RS (Furs) končali v stečajnem postopku. Mcdowell Zor je potrdil, da jim zaradi potez Fursa kaj drugega ni ostalo, kot da ju pošljejo v stečaj.

Ko so se pristojni organi lotili pregledovanja dokumentacije in brskanja za morebitnimi nepravilnostmi, pa so bile njihove ugotovitve enake. Stečajna masa je prazna, s tem pa tudi izkupiček za državni proračun. Odgovorni v obeh podjetjih so njune posle oziroma premoženje v času, ko so poslovanje hromile blokade računov, prenesli na praktično neznana podjetja v tujini.

V čigavih rokah so končale terjatve in denar, ni jasno. | Foto: Ana Kovač V čigavih rokah so končale terjatve in denar, ni jasno. Foto: Ana Kovač Prodaja terjatev podjetjem s skritimi lastniki

Posojila oziroma terjatve podjetja Mediafin Kom do komitentov so med drugim "prodali" podjetju Wisford Management z Gibraltarja, ene od najbolj znanih davčnih oaz v Evropi. Terjatve podjetja MF Kom pa je prevzelo podjetje Creswell Associates iz Velike Britanije. Za obema stojijo osebe, ki se ukvarjajo z ustanavljanjem in upravljanjem podjetij za tuj račun, torej služijo skrivanju identitete dejanskih lastnikov. V čigavih rokah so končale terjatve in denar, ni jasno. "Nobeno od omenjenih podjetij ni povezano z nami," nam je zagotovil Mcdowell Zor.

Stečajna upravitelja obeh propadlih podjetij iz skupine Mediafin poslov nista izpodbijala. Ali je bilo to zaradi tega, ker nista ugotovila nepravilnosti, ali pa vložitev tožb zaradi malo verjetnega izplena ne bi bila smiselna, včeraj nismo mogli preveriti.

Katero podjetje naslednje v stečaj?

V finančnih težavah in pred stečajem je še več drugih podjetij iz skupine Mediafin, med drugim Mediafin Pro, ki ima blokirane račune in več dolga kot premoženja, MF-Pro, ki je davčni neplačnik, z blokadami pa se spopada tudi Mediafin Finance.

Šajn: brez komentarja

Za komentar smo se včeraj obrnili tudi na direktorja in večinskega lastnika podjetij iz skupine Mediafin Vlada Šajna. Pojasnil o njihovem poslovanju ni želel dati. "Sem odsoten v tujini. Pa tudi sicer bi vam težko dal kakšna pojasnila, ker v poslovanje Mediafina nisem vpet že dlje časa," nam je dejal Šajn.