Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2014,
15.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Državni zbor

Četrtek, 10. 7. 2014, 15.03

7 let, 12 mesecev

Poslanske službe si želi 1100 Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volilna kampanja se je iztekla, danes je dan za volivce. Preden se odpravite na volišča, pa smo za vas zbrali najpomembnejše informacije, ki jih morate vedeti o državnozborskih volitvah.

Volilno pravico državljan Republike Slovenije pridobi z dopolnjenim 18. letom. Na volitvah za sklic sedmega državnega zbora ima volilno pravico 1.714.476 državljank in državljanov. Kdor ni svojega glasu oddal že na predčasnem glasovanju, bo lahko volil v nedeljo med 7. in 19. uro.

Obvezna oprema za pristop k volitvam je: - obvestilo, ki ga je volilni upravičenec prejel na dom, in - veljavni osebni dokument.

Prek tri tisoč volišč Volilni upravičenci k volitvam lahko pristopijo le na volišču, kjer imajo prijavljeno stalno bivališče. Takšnih volišč bo v desetih volilnih enotah skupaj 3142, poleg tega pa še 55 volišč, na katerih bodo glasovali volivci, ki so prijavili glasovanje zunaj kraja stalnega bivališča.

Glasovanje bo potekalo tudi v tujini, na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bo glasovalo 524 volivcev, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini.

Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala tudi 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa bo glasovalo 4087 volivcev, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini.

Za poslansko službo v boju prek 1100 kandidatov Na sedmih državnozborskih volitvah v samostojni Sloveniji se za poslansko službo poteguje 1134 kandidatov iz skupaj 17 političnih strank.

Volivci ne glasujejo za posamezno stranko oziroma kandidata, temveč za stranko, ki so na glasovnicah v posameznih volilnih enotah razvrščene v različnem vrstnem redu. Obkrožijo lahko le eno stranko oziroma kandidata, sicer glasovnica ni veljavna.

Zakaj imamo toliko strank v parlamentu V Sloveniji imamo proporcionalni volilni sistem, katerega rezultat je običajno velika strankarska razpršenost v državnem zboru. Tak sistem namreč omogoča, da glasove pridobi kar največ strank, ki kandidirajo. Pogoj je le, da dosežejo 4-odstotni volilni prag.

Stranke, ki se prebijejo v državni zbor, si 88 poslanskih mest razdelijo sorazmerno z odstotki podpore. Dve mesti 90-članskega parlamenta medtem pripadata pripadnikoma madžarske in italijanske narodne skupnosti, ki ju po večinskem sistemu izvolijo pripadniki manjšin.

Izid volitev šele konec meseca Volilna komisija lahko začne preštevati glasove šele po 19. uri na volilni dan. Po zaprtju volišč bodo najprej znani rezultati vzporednih volitev in predčasnih volitev.

Prvi rezultati volitev in struktura sklica državnega zbora bo znana predvidoma v nedeljo ob 23. uri, na uradne izide skupaj z glasovnicami iz tujine pa bo treba počakati do 29. julija.

Ne spreglejte