Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
10.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 10.40

8 let, 5 mesecev

Poslanci sprejeli visokošolsko novelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Poslanci so pri ponovnem odločanju o vladni noveli zakona o visokem šolstvu z 52 glasovi za in 11 proti zakon sprejeli.

Ponovno glasovanje je bilo potrebno zaradi odložilnega veta, ki ga je državni svet sprejel 5. junija. Novela daje med drugim pravno podlago za ustanovitev Evro-sredozemske univerze. Pavliha: Sprememba zakonodaje nujna zaradi Evro-sredozemske univerze Pri obrazložitvi poslanskega glasu je poslanec SD Marko Pavliha - poslanska skupina je sicer napovedala večinsko glasovanje proti noveli - napovedal podporo noveli. Predlagane rešitve po njegovem mnenju sicer niso najboljše, je pa sprememba zakonodaje nujna zaradi Evro-sredozemske univerze. Mencinger obrazložil odložilni veto DS Pri obrazložitvi odložilnega veta je Jože Mencinger v imenu državnega sveta dejal, da je predlagatelj ob pripravljanju novele zaobšel univerze in sindikate, da novela ponuja nepopolne rešitve, nenazadnje pa vsebuje nekatere nejasne in nesmiselne formulacije.

Skupna podpora iz 39 držav

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je poudarila, da lahko projekt Evro-sredozemske univerze ocenimo kot enega skupnih projektov države Slovenije, saj je zanj vladala podpora na politični, diplomatski in akademski ravni. "Pobudo so podprli ministri za zunanje zadeve in visoko šolstvo iz 39 držav, pobudo sta podprla tako evropska komisija kot evropski parlament," je spomnila ministrica.

Novi univerzi sredstav le iz posebne proračunske postavke Kucler Dolinarjeva je poudarila, da so prek sprejetih zakonskih dopolnil upoštevali tudi nekatere pripombe univerz in študentov. Po njeno je pomembno tudi dopolnilo, po katerem se novo univerzo lahko financira le iz posebne proračunske postavke in ne iz proračunskih sredstev, sicer namenjenih visokemu šolstvu.

Zveza univerz brez dodatnih akreditacijah

Novela sicer omogoča, da se slovenska univerza, akreditirana v Sloveniji, lahko poveže s tujo akreditirano univerzo, tako nastala zveza univerz pa bo dobila status univerze brez potrebe po dodatnih akreditacijah.

Urejen položaj diplomantov starih univerzitetnih programov Novela poleg tega ureja položaj diplomantov starih univerzitetnih programov, ki so zaradi pridobitve višje stopnje izobrazbe vpisali programe druge bolonjske stopnje. Tem diplomantom novela omogoča, da se v študijskem letu 2008/09 ne glede na število razpisanih mest vpišejo v študijske programe za pridobitev magisterija znanosti in doktorata znanosti, sprejete pred 11. junijem 2004.

Ne spreglejte