Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 13.12

8 let

Poslanci podprli subvencioniranje dijaške prehrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanci so s 63 glasovi za in nobenim proti kot primernega za nadaljnjo obravnavo podprli koalicijski predlog zakona o subvencioniranju dijaške prehrane.

Tako poslanci kot predstavniki vlade so nakazali možnost izboljšanja predloga z več dopolnili. Državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc je spomnila na besede šolskega ministra Milana Zvera, da bo vlada pri zakonu poskrbela tudi za socialni vidik. Državna sekretarka verjame, da bo mogoče z dopolnili, ki jih bo mogla vlagati tudi vlada, še implementirati rešitve, vsebovane v predlogu. Irgl: Tudi če bi šlo za predvolilno potezo, s tem ni nič narobe Eva Irgl (SDS) je v razpravi zavrnila trditve opozicijskih poslancev, da gre pri predlogu zakona samo za predvolilno potezo. Pa tudi če bi šlo konec koncev za predvolilno potezo, po njenem ne bi bilo s tem nič narobe: "Saj ne škodujemo s tem državljanom ali dijakom, ampak jim omogočamo izboljšanje položaja."

Slavinec za selektivno subvencioniranje malic

Mitja Slavinec (LDS) menil, da četudi gre pri zakonu za predvolilno potezo, da ga ta ne moti, če bo prinesel nekaj dobrega v naš šolski sistem. Po njegovem je zato pravo vprašanje nekje drugje namreč, ali ne bi bilo bolje, če bi denar namenjen za subvencioniranje malic razdelili bolj selektivno. Predlagal je, da tako, da bi se obrok subvencioniral samo tistim dijakom, ki nimajo denarja, denar, ki bi ostal, pa bi se preusmeril v osnovne šole. "S tem bi imeli več koristi tisti, ki bi jim subvencije prišle bolj prav in bi jih znali to tudi bolj ceniti," je dejal.

Mnoge srednje šole nimajo ustreznih prostorov za kuhinje oz. jedilnice Poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem je opozorila na dejstvo, da slaba tretjina slovenskih srednjih šol ne razpolaga z ustreznimi prostori za zagotovitev kuhinje oz. jedilnice. Ob tem je menila, "da zato, da bi vlada oz. ministrstvo za šolstvo več denarja namenilo za to, da se uredi jedilnice, da se uredi kuhinje v srednjih šolah, ne bi potrebovali nobenega zakona," pač pa nekaj več denarja in dobre volje. Za Zalokar Oražmovo je perverzno tudi to, da koalicijski poslanci "pogrinjajo mizo", pri tem pa račun izstavljajo naslednji vladi.

Sok: Študentski boni velikokrat končajo v "fast foodih"

Da v zakonu manjka kompleksen pristop k problematiki, je menil Alojz Sok (NSi). Po njegovem bi morali predlagatelji pred pripravo zakona narediti analizo, s katero bi ugotovili, kaj so dosegli s študentskimi boni. Po njegovem namreč boni velikokrat končajo v "fast foodih", pri čemer se postavlja vprašanje, "ali smo s tem kot država res dosegli cilj, ki smo si ga želeli". Po Sokovem prepričanju bi bilo pred drugo obravnavo zakona nujno, da bi avtorji skupaj s starši in učitelji oblikovali ustrezna dopolnila, s katerimi bi zagotovili, da dijaški boni ne bodo končali na enak način kot študentski.

Barovič predlagal subvencije na podlagi socialnega statusa Bogdan Barovič (SNS) je ocenil, da je vprašanje dijaške prehrane treba urediti, vendar ne na način, kot ga ureja ta zakon. Predlagal je, da bi se subvencije delile na podlagi socialnega statusa dijakov. V zvezi s tem je zato predlagal, naj se zakon umakne in se pripravi nov, ki bo to upošteval.

Barbara Žgajner Tavš (NP) pa je ocenila, da je zakon preveč parcialen in da problematiko rešuje premalo celovito. Predstavnika ministrstva je zato pozvala, naj ji odgovori na nekaj vprašanj: če bodo morale šole zgraditi jedilnice; kdaj bodo dijaki upravičeni do obroka - pred, med ali po pouku -; kakšna mora biti prehrana in kako bo s tistimi, ki bodo špricali.

Širca: Zakon bo bremenil proračun naslednje vlade

Za Alenko Jeraj (SDS) je zakon potreben, ker se v mladosti oblikujejo kasnejše prehranjevalne navade. Majda Širca (SD) pa je koalicijo kritizirala, saj naj bi zakon, sprejet tik pred volitvami, bremenil proračun naslednje vlade.

Vlada predlog skupine poslancev podpira Šolski minister Milan Zver je poudaril, da vlada predlog skupine 28 poslancev koalicijskih strank podpira. "Dejstvo je, da država subvencionira srednješolsko prehrano z zneskom v višini 4 do 5 milijonov evrov letno, s tem socialnim vložkom pa ne odpravlja bistvenih slabosti v prehranskih navadah mladostnikov," je dejal minister, ki je priznal, da so dijaki glede zagotavljanja zdrave prehrane najbolj zapostavljen segment populacije.

Prejšnja koalicija je zakon zavrnila Prvopodpisani pod predlog Jože Tanko (SDS) je spomnil, da je tedanja opozicija v prejšnjem mandatu pripravila dva predloga ureditve tega vprašanja, ki pa "kljub dobremu namenu nista imela nikakršne možnosti za uspeh, kajti tedanji minister Gaber in pa koalicija, ki je čvrsto stala za njim, sta oba zakona gladko zavrnila".

Ne spreglejte