Sobota,
6. 6. 2020,
4.04

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,46

47

Natisni članek

poslanci plača denar Igor Zorčič

Sobota, 6. 6. 2020, 4.04

3 leta, 10 mesecev

Poslancem še nižje plače, 828 evrov manj doplačila Kučanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,46

47

Državni zbor | Poslanci so dobili še zadnjo znižano plačo. Z junijem bo ta znova enaka kot pred znižanjem zaradi epidemije. | Foto Matija Sušnik

Poslanci so dobili še zadnjo znižano plačo. Z junijem bo ta znova enaka kot pred znižanjem zaradi epidemije.

Foto: Matija Sušnik

Poslanci so včeraj dobili plače, ki so bile še nižje kot mesec prej. Zaradi epidemije, ki je veljala od 13. marca do konca maja, so politikom plače znižane za 30 odstotkov. Za marec so poslanci dobili običajne plače, za april za 30 odstotkov nižjo, majska plača, ki so jo dobili včeraj, pa je še dodatno znižana zaradi poračuna za polovico marca. Junijska plača bo znova enaka kot pred epidemijo. Znižana so bila tudi nadomestila bivšim politikom, ki si ne morejo najti dela: od DZ to nadomestilo dobivata nekdanji premier Miro Cerar in članica "senčne vlade" Marjana Šarca Nina Maurovič. Precej manj doplačila k pokojnini je dobil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC) je tako za marec prejel 5.550 evrov bruto plače, za april 4.641, in včeraj za maj 4.070 evrov bruto plače.

Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) je za maj dobil 4.070 evrov bruto plače. | Foto: STA , Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) je za maj dobil 4.070 evrov bruto plače. Foto: STA ,

Poslanec SDS Jože Tanko je za marec dobil 5.422 evrov, za april 4.502 evrov, za maj pa 3.984 evrov bruto. Tanko sicer kot podpredsednik državnega zbora in zaradi nekaj več delovne dobe od večine dobiva višjo plačo od ostalih poslancev.

Žep. Denar. Plača. Revščina.
Novice Žalosten dan za žepe slovenskih politikov

Predsednik Borut Pahor je včeraj dobil bruto 3.821 evrov plače, prejšnji mesec pa 4.437 evrov. Plačilo se mu je znižalo zaradi poračuna za del marca. Nekdanji predsednik Milan Kučan je dobil 874 evrov doplačila k pokojnini. Prejšnji mesec je dobil 1.702 evrov tega dodatka. Doplačilo k pokojnini dobi med politiki le Kučan, za druge predsednike je bila ta pravica v času varčevanj druge vlade Janeza Janše ukinjena. Z dodatkom dobi  v bruto znesku s pokojnino vred 80 odstotkov bruto plače predsednika republike. Pravica je dosmrtna.

Poslanec Levice Miha Kordiš je za svoje poslansko delo v mesecu marcu prejel 3.871 evrov, za delo v aprilu 3.144, v maju pa 2.620 evrov bruto.

Zakaj se je Židanu plača zvišala?

V nasprotju z drugimi pa se je poslancu SD Dejanu Židanu, ki je prejšnji teden odstopil s položaja predsednika stranke, plača z majem dvignila. V parlamentu je namreč prevzel vodenje ustavne komisije, zato je bil razvrščen nekaj plačilnih razredov višje. Za marec je tako prejel 4.149 evrov, za april 3.379, za maj pa 3.550 evrov bruto plače.

 

Šarec in Jelinčič prav tako do nižje plače

Predsednik LMŠ in nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je za mesec maj prejel 2.732 evrov bruto, kar je prav tako manj kot za mesec april, ko je njegova plača znašala 3.131 evrov bruto. Za marec je sicer dobil "le" 2.089 evrov plače, saj je poslanski mandat po imenovanju vlade Janeza Janše nastopil šele sredi meseca.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je za mesec maj prejel 3.662 evrov bruto, za april pa 4.148, za marec pa 4.998 evrov bruto plače.

Miro Cerar Nato
Novice Miro Cerar se še ne bo vrnil na fakulteto. Prejema poslansko nadomestilo.

Cerar in Maurovičeva edina nekdanja poslanca z nadomestili

Ob nastopu nove vlade so funkcionarji, ki so izgubili službo zaradi menjave oblasti, upravičeni do nadomestila, za katero lahko zaprosijo za največ šest mesecev po izgubi funkcije in znaša 80 odstotkov zadnje plače. Med njimi so tudi nadomestni poslanci, ki so svoje poslansko mesto izgubili po vrnitvi vladnih funkcionarjev v poslanske klopi.

Tako sta za mesec maj nadomestilo poslanske plače dobila nekdanji zunanji minister Miro Cerar, ki bi se lahko vrnil v državni zbor, a je s položaja poslanca odstopil, in Nina Maurovič in vrst LMŠ, ki je svoje mesto izgubila po tem, ko se je v poslanske klopi usedel Rudi Medved, nekdanji minister za javno upravo v Šarčevi vladi.

Nina Maurovič je nedavno postala predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v strokovnem svetu stranke LMŠ. | Foto: STA , Nina Maurovič je nedavno postala predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v strokovnem svetu stranke LMŠ. Foto: STA ,

Cerar, ki se oktobra vrača na Pravno fakulteto, je za april prejel 2.866, za maj pa 2.360 evrov bruto nadomestila. Nina Maurovič je dobila aprila 2.616, maja pa 2.283 evrov bruto. Maurovičeva je sicer nedavno postala predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v strokovnem svetu stranke LMŠ.

Podobno kot poslancem so se plače spremenile tudi v vladi. Točni podatki o teh bodo dostopni prihodnji teden.

Cerar Erjavec
Novice To je bil dan, ki je zapečatil usodo Mira Cerarja in Karla Erjavca
Bertoncelj plača
Novice Nižje plače ministrov, kar petim bivšim nadomestila, ker "ne morejo" do služb