Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
20.18

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

policija SDS Branko Šalamun vojni veteran

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 20.18

6 let, 4 mesece

Politika v primeru upokojenega policista enotna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

V slovenski javnosti odmeva primer upokojenega policista Branka Šalamuna, ki ga država meče iz službenega stanovanja. Na primer, o katerem so prvi poročali na Planet TV, se je odzvala tudi politika: Janševa SDS predlaga spremembo zakonodaje.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Na primer Branka Šalamuna, ki ga kljub težkim življenjskim razmeram in vsem njegovim odlikovanjem za delo v policiji mečejo iz službenega stanovanja, so na Planet TV opozorili že prejšnji teden.

Ministrstvo za notranje zadeve mu namreč ni hotelo podaljšati najemne pogodbe za službeno stanovanje v prestolnici, v katerem živi s 23-letnim sinom.

Da takih primerov ne bi bilo več, je SDS v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. Spremeniti želijo dva člena zakona.


Primer Šalamun ni osamljen, v bitki proti deložaciji več deset nekdanjih policistov #video 


Široka podpora

SDS ima široko podporo pri premembah zakona. | Foto: Ana Kovač SDS ima široko podporo pri premembah zakona. Foto: Ana Kovač Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak predlaga nov zakon, s katerim bi se takim primerom v prihodnje izognili. Predlog SDS naj bi pol leta pred volitvami všečno podprli tudi poslanci Cerarjeve koalicije. Milan Brglez se je tako danes že pogovarjal s Šalamunovim sinom.

"Prvič, da stanovanje lahko zadrži invalidni policist, torej policist, ki je invalidsko upokojen, pod enakimi pogoji kot aktivni policisti, v primeru smrti policistov ali policistk lahko stanovanje zadržijo partnerji in otroci, tretja kategorija ljudi, ki smo jih posebej vnesli, pa so veterani vojne za Slovenijo," razlaga Gorenak.

Novela bi spremenila 88. člen zakona

Prav na 88. člen zakona se je sklicevalo tudi ministrstvo za notranje zadeve, ko smo jih povprašali, zakaj Šalamun ne more ostati v stanovanju. Kot pojasnjujejo, iz člena izhaja, da je osnovni namen oddaja stanovanj za službene potrebe uslužbencev policije, ne pa za tiste, ki so že v pokoju.

Novela zakona bi tako ta člen spremenila, poleg desnice pa jo pozdravljajo tudi na levici.

"Mi jo absolutno podpiramo. In ni pomembno, kdo vlaga dobre zakone ali pa pravilnike, ki ljudem pomagajo, take zakone in take pravilnike socialni demokrati podpiramo," pravi Matjaž Han iz SD.

"Pozivam tudi vse preostale parlamentarne stranke, vse poslanske skupine k sodelovanju, podprtju zakona, ker ne gre za zadevo dnevne politike, v resnici pa posameznikom rešuje streho nad glavo," si želi Šalamunov sin Rok.

Sin Branka Šalamuna Rok je bil na obisku pri Milanu Brglezu. | Foto: Sin Branka Šalamuna Rok je bil na obisku pri Milanu Brglezu.

Na obisku pri predsedniku državnega zbora

O tem se je Rok Šalamun pogovarjal tudi s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom.

"Veliko pomeni, da je to naredil. Da si bo prizadeval za to in da bo poskusil tudi s svojim osebnim pravnim znanjem čim več narediti za to, da se stvar izjasni," je dejal.

V SDS pričakujejo, da bo zakon sprejet v najkrajšem mogočem času, zato tudi niso predlagali splošne razprave, ampak je predvidena obravnava zakona po skrajšanem postopku.

Ne spreglejte