Četrtek,
15. 8. 2024,
8.52

Osveženo pred

1 dan, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,79
reševanje plezanje gore Gorska reševalna zveza Slovenije policija

Natisni članek

Četrtek, 15. 8. 2024, 8.52

1 dan, 8 ur

Policija opozarja: to se dogaja v slovenskih gorah, bodite previdni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,79

Obremenjenost helikopterskih posadk in reševalcev zaradi nesreč v gorah se kljub mnogim opozorilom še povečuje, predvsem v zadnjih treh tednih, ko je sezona dobila še dodaten zagon, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Prejšnji teden je bilo reševanj 19, v prvih treh dneh tega tedna pa je helikopter v gore poletel že 11-krat.

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) v ponedeljek v gore poletela trikrat, v torek in sredo pa po štirikrat. V ponedeljek je bilo reševanje v dveh primerih nujno zaradi poškodb ob padajočem kamenju. Eden je med reševanjem zadel gorskega reševalca, v drugem primeru pa je na območju Triglava kamen priletel v zatilje pohodnice. Tretjemu ponedeljkovemu reševanju je botrovalo bolezensko stanje pohodnika na Kredarici, so pojasnili na kranjski policijski upravi.

V torek je v Severni Triglavski steni med plezanjem padel alpinist in se zelo hudo poškodoval, nad planino Dobrenjščica je pohodnik zašel na neprehoden in nevaren teren. Na Kobariškem Stolu je umrl jadralni padalec, na Kredarici pa je bilo zopet potrebno reševanje zaradi slabosti.

Šest klicev na pomoč v sredo

V sredo so prejeli šest klicev na pomoč, a je bilo v dveh primerih reševanje preklicano, medtem ko je posadka še pred vzletom čakala na umiritev vremena zaradi hujše nevihte. V enem primeru je šlo za prijavo zaradi strahu pred bližajočo se nevihto na Mangartu, v drugem pa za izgubljeni pohodnici med Krmo in Staničevim vrhom.

V sredo je sicer helikopter najprej poletel na Kredarico zaradi onemoglosti in nato zaradi padca na območju slapu Kozjak, kjer pa je francoska pohodnica na kraju odklonila helikoptersko pomoč. V steni Velikega Draškega vrha je ekipa pozno popoldan reševala zaplezani osebi, na območju Korošice pa onemoglo pohodnico.

Nevihta presenetila ljudi v gorah

Pohodnikom je v sredo ogromno težav povzročila nevihta, ki se je ponekod razbesnela tudi v gorah. "Gre za dejavnik, na katerega mnogi velikokrat opozarjamo, a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno," so opozorili. Ob tem so navedli sredin primer na Draškem vrhu, kjer sta bili plezalki okoli 16. ure približno 250 metrov pod vrhom gore, ko sta opazili, da se bliža nevihta, in poklicali pomoč. Helikopter ju je lahko rešil šele okoli 19. ure, ko so se razmere umirile, so pojasnili.

Na spodnjih štirih fotografijah, ki jih je posnel pripadnik Policije, si lahko ogledate reševanje dveh plezalk.

reševanje gore | Foto: Policija Foto: Policija reševanje gore | Foto: Policija Foto: Policija

reševanje gore | Foto: Policija Foto: Policija reševanje gore | Foto: Policija Foto: Policija

To svetuje policija

Glede na veliko število nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih situacijah, policisti ponovno pozivajo k odgovornosti, previdnosti in premišljenim odločitvam.

"Upoštevajte vreme, načrtujte turo, imejte ustrezno opremo in obutev, dodatna oblačila, dovolj vode, kondicijo, hodite vsaj v dvoje. Domače seznanite s turo, imejte napolnjen telefon in vklopljene lokacijske podatke. V poletnem času pa sledite načelu, da se v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo, na varnem in po možnosti že v dolini. Opazujte nebo in oblake, ob bližajoči nevihti pa se izogibajte izpostavljenim točkam in objektom, poiščite varno zavetje in počakajte, da se razmere umirijo. Če se znajdete na robu police, je dobro, da se pripnete z vrvjo," svetujejo.

Če obstaja nevarnost neviht ...

"Ne silite v gore, sploh pa ne v alpinistične smeri, če obstaja verjetnost neviht. Če boste po nevihti mokri, nimate rezervnih oblačil ali pa vas bo strah, je to običajno zato, ker ste podcenjevali naravo in ker se na turo niste ustrezno pripravili," so še opozorili.

Poudarili so, da si nihče ne želi, da se kdorkoli poškoduje ali se znajde v nevarnosti. "Zato prosimo, naredite vse za svojo varnost, sprejemajte prave odločitve, bodite samokritični in zmanjšajte verjetnost, da bi se znašli v nevarnosti ali v nesreči. Ne dopustite niti najmanjše možnosti, da se vam lahko kaj zgodi," so pozvali. Pohodnike, predvsem tujce, pozivajo tudi, da izkoristijo pomoč licenciranih planinskih in gorskih vodnikov.

Nasilje
Novice V stanovanju v Ivančni Gorici našli truplo 28-letnice #video
Moški z nožem grozi na Bavarskem dvoru
Novice Grožnje z nožem na Bavarskem dvoru: policija neučinkovita
prostitucija, kajenje
Novice Pravnomočna obtožnica zoper deset ljudi, obtoženih zlorabe prostitucije