Ponedeljek,
26. 8. 2024,
7.51

Osveženo pred

3 ure, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,03
vročina poletje vremenska napoved vreme

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 7.51

3 ure, 51 minut

Vremenska napoved: kakšen bo vstop v meteorološko jesen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,03
plaža Simonov zaliv | Kopalna sezona bi se zaradi visokih temperatur lahko potegnila globoko v september. | Foto David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Kopalna sezona bi se zaradi visokih temperatur lahko potegnila globoko v september.

Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Meteorološko poletje se bo poslovilo v slogu, poletno pa bo tudi v začetku septembra. Čeprav bo danes in jutri vročina nekoliko popustila, se že v sredo zelo visoke temperature vračajo. Letošnje meteorološko poletje, ki se izteka s koncem avgusta, se bo v zgodovino meritev zagotovo vpisalo kot eno najbolj vročih doslej. A tudi z vstopom v september se poletne vročine še ne bomo znebili. Na prve šolske dni bo namreč za najmanj pet stopinj Celzija topleje od povprečne temperature za tisti čas, namerili bomo najmanj 30 stopinj Celzija. Temperatura morja se v zadnjih dneh viša, včeraj je dosegla skoraj 29 stopinj Celzija. Kot vse kaže, se bo zaradi prihajajočih visokih temperatur zraka kopalna sezona potegnila globoko v september.

Z vzhodnim vetrom bo danes k nam dotekal nekoliko manj vroč zrak. Do jutri bodo zato temperature nekoliko znosnejše kot v preteklih dneh. Živo srebro se večinoma ne bo povzpelo nad 30 stopinj Celzija.

poletna pokrajna | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija V sredo se prava vročina vrača

A temperature nad 30 stopinj se še niso poslovile. Od srede bo spet bolj vroče. Ogrelo se bo od 31 do 33 stopinj Celzija, morda celo stopinjo ali dve več. Najbolj vroče bo na Goriškem, v Vipavski dolini in Beli krajini.

Nevihte bodo večinoma ostale v Avstriji

Prevladovalo bo sončno vreme. Glavnina nevihtnega dogajanja bo ostala pri naših severnih sosedih, a kakšno lahko zanese tudi nad naše kraje. Kot kaže, bodo nevihte redke, ne bodo zajele večjih območij in tudi ne bodo posebej močne.

Za začetek šolskega leta za več kot pet stopinj topleje od povprečja

Meteorološko poletje, ki traja od prvega junija do zadnjega avgusta, nam bo v slovo pomahalo z zelo visokimi temperaturami. Prav tako bodo temperature na začetku meteorološke jeseni izrazito nadpovprečne. Na prve septembrske dni se bo ogrelo do okoli 30, po nekaterih izračunih celo do 33 stopinj Celzija. Značilna temperatura za prve dni šolskega leta znaša okoli 24 stopinj Celzija. Temperatura bo torej za več kot pet stopinj višja od povprečja.

Se bomo kopali še ves september?

temperatura morja | Foto: Arso Foto: Arso Še vsaj dva tedna na vidiku ni izrazitejših ohladitev ali obilnejših padavin. Tudi srednjeročne napovedi letošnjemu septembru napovedujejo nadpovprečne temperature. To bo pomembno vplivalo tudi na dolžino kopalne sezone.

Morje je včeraj doseglo skoraj 29 stopinj Celzija. Njegova temperatura je v zadnjih dneh naraščala. S koncem meteorološkega poletja se kopalna sezona nikakor ne končuje. Kot kaže, se bomo lahko kopali še vsaj kakšen teden ali dva v septembru.

Strunjan
Novice Padajo temperaturni rekordi, v morju se ni več mogoče ohladiti
Vreme
Novice Pred nami verjetno najmočnejši vročinski val tega poletja, temperature do 38 stopinj Celzija