Četrtek,
25. 11. 2021,
14.56

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

40

Natisni članek

Koronavirus Janez Poklukar COVID-19

Četrtek, 25. 11. 2021, 14.56

2 leti, 5 mesecev

Kdaj bomo v Sloveniji začeli s cepljenjem mlajših od 12 let? To pravi Poklukar. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

40

"Slovensko zdravstvo se spoprijema z največjim izzivom v svoji zgodovini. Razmere so izredno resne. Vzpona novih okužb si ne moremo privoščiti," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za zdravje Janez Poklukar in znova pozval, da naj tisti, ki lahko, delajo od doma. Dodal je, da naj se v osnovnih šolah in vrtcih omeji združevanje mehurčkov. Glede cepljenja otrok je izpostavil, da je ključnega pomena to, da se stroka poenoti. "Za otroke, stare od 5 do 11 let, je namenjen poseben odmerek. To cepivo je že naročeno in bo prišlo decembra," je še dejal Poklukar.

"Kot minister za zdravje, še posebej pa kot zdravnik, se iskreno strinjam z včerajšnjimi besedami dr. Gorjupove. Tudi mene žalosti, da nekateri ljudje ne zaupajo stroki, zdravnikom, predvsem pa, da ne zaupajo, kar priporočamo in verjamemo, da je dobro za vse nas in kar nas bo vrnilo v normalno življenje," je povedal ter dodal, da si želi, da bi ljudje zaupali stroki, saj le to predstavlja izhod iz epidemije. 

Decembra bo v Slovenijo prišlo 60 tisoč odmerkov cepiva za mlajše od 12 let

Glede cepljenja otrok je ključnega pomena, da se stroka poenoti. Za otroke, stare od 5 do 11 let, je poseben odmerek. To cepivo je že naročeno in bo prišlo decembra. 

Na NIJZ so pojasnili, da bo Pfizerjevo cepivo za mlajše od 12 let imelo drugačno koncentracijo kot cepivo, ki je namenjeno starejšim. Koncentracija cepiva v vialah, ki bodo na voljo otrokom med 5 in 11 letom, bo trikrat manjša od vial, ki so namenjene odraslim.

Prav tako bo odmerek, namenjen mlajšim od 12 let, nekoliko manjši in bo vseboval 0,2 mililitra cepiva. Starejši od 12 let pa sicer pri cepljenju s cepivom Pfizer prejmejo 0,3 mililitra cepiva.

Kot so potrdili na zdravstvenem ministrstvu, je Slovenija naročila 60 tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva za mlajše od 12 let.

Ema je danes priporočila razširitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech na otroke, stare od pet do vključno enajst let. Cepivo Comirnaty je Ema za starejše od 12 let odobrila že pred časom.

Predlogi strokovne svetovalne skupine 

Pripravljajo tudi skupna priporočila glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov. Priporočila po njegovih besedah pripravlja ministrstvo za gospodarstvo. Poudaril je, da si v vladi prizadevajo do neke mere dopustiti izvedbo sejmov in prireditev, a pod strogim nadzorom izvajanja epidemioloških ukrepov.

Poklukar je med drugim ponovno pozval k delu od doma, kjer je to mogoče. Ob tem je izrazil željo, da bi v teh dneh delež delavcev, ki v Sloveniji delajo od doma, dosegel 50 odstotkov.

Povedal je, da se v teh dneh s sosednjimi državami dogovarjajo za pomoč in da pri tem računajo predvsem na Italijo in Hrvaško. 

Na vprašanje, kako bo oblikovana komisija, ki bo obravnavala odškodninske zahtevke v primeru neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, je Poklukar odgovoril, da zakon, ki bo omogočal izplačevanje tovrstnih odškodnin, še ni bil sprejet. Ko bo sprejet, bo po njegovih besedah sklicana tudi komisija.

Ob opozorilih zdravnikov o slabem plačilu za odgovorno delo, ki ga opravljajo, je Poklukar pojasnil, da se je v prvi polovici leta sestala delovna skupina, ki je obravnavala možnost izstopa zdravstva iz javnega plačnega sistema. Konča odločitev glede izstopa mora biti po njegovih besedah sprejeta skupaj z več deležniki.

Poklukar je sicer prejšnji teden napovedal pogovore z mladimi zdravniki, s katerimi bodo skušali najti čim boljše rešitve glede višine njihovega plačila.

Zakon o zdravniški službi uvaja nove licence za zdravnike 

Zdravstvo se spoprijema s pomanjkanjem kadra, zato so sprejeli zakon o zdravniški službi. Po novem bo zbornica lahko spremljala in nadzorovala strokovni razvoj zdravnikov in zobozdravnikov od začetka njihovih karier do konca, zaradi česar se nanjo prenaša tudi pristojnost izvajanja strokovnih izpitov.

Zbornica bo aktivno vključena v zagotavljanje ustreznega podiplomskega usposabljanja ter izobraževanja za zdravnike in zobozdravnike v okviru podeljevanja in podaljševanja licenc.

Zaradi poenostavitve postopkov zaposlitve zdravnikov iz tujine se z novelo zakona predlaga, da se znanje slovenskega jezika dokazuje tudi s potrdilom zbornice. Zdravnik bo moral pred veččlansko komisijo zdravnikov in profesorjem slovenskega jezika opraviti izpit slovenskega jezika, ki bo potekal pri zbornici na nivoju znanja C1 in bo primarno upošteval vsebine strokovne terminologije zdravnika.

Zakon po opravljenem strokovnem izpitu prinaša novo licenco, ki zdravniku omogoča takojšnje samostojno opravljanje dela. Zdravnik bo lahko samostojno opravljal zdravniško službo na strokovnem področju, za katero je pridobil licenco, z dodatnimi usposabljanji in izobraževanji pa bo imel možnost pridobiti tudi certifikat o osvojenih posebnih znanjih na določenem drugem strokovnem področju.

V Sloveniji so v sredo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob 7.194 opravljenih PCR-testih potrdili 2.668 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 37,1 odstotka in je malenkost višji kot dan pred tem, ko je znašal 36,5 odstotka. Po podatkih sledilnika za covid-19 je včeraj umrlo še 11 covidnih bolnikov. V bolnišnicah zdravijo 1.145 bolnikov, od teh jih 286 potrebuje intenzivno nego. Po podatkih vlade ima najmlajši bolnik na navadnem covidnem oddelku deset let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 31 let. 

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice 10-letnik s covid-19 še vedno v bolnišnici, v intenzivi najmlajši star 31 let #video
Miha Pogačnik
Novice Pogačnik: Ustavno sodišče je v spopadu s koronavirusom prevzelo tragično vlogo
Bojana Beović
Novice Bojana Beović odgovarja: bo tretji odmerek cepiva pogoj za PCT? #video