SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po razglasitvi epidemije aktiviran državni načrt zaščite in reševanja #video

0,24

termometer

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je po tistem, ko je vlada v nedeljo zvečer izdala odlok o razglasitvi epidemije bolezni covid-19 za vso državo, danes zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.

Janez Janša Novice Razglašena je epidemija, danes se še nič ne spreminja

Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, bo ministrstvo za zdravje izdajalo strokovna priporočila in o njih tekoče obveščalo Civilno zaščito, ta pa bo zagotovila potrebno število strokovnih sodelavcev, ki bodo zagotavljali ustrezen operativen odziv glede na razvoj razmer in potrebe po zaščiti, reševanju in pomoči ter podporo poveljnikom in štabom Civilne zaščite, piše STA.

Ukrepi se bodo sprejemali posamično

Vsi organi, ki so določeni v državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh, so v skladu z omenjenim načrtom dolžni izvajati aktivnosti ter upravi za zaščito in reševanje vsak dan do 17. ure posredovati poročilo o razmerah, aktivnostih in izvedenih ukrepih.

Z aktiviranjem državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh so aktivirani tudi načrti zaščite in reševanja na ravni regij in občin, izpostave in regijski štabi pa izvajajo naloge v regijah ter morajo o tem prav tako dnevno poročati vodstvu uprave.

Kot je za STA pojasnil Šestan, bistvene razlike pri njihovih nalogah v primerjavi s prvim valom ni, je pa prepričan, da so pri novelaciji državnega načrta naredili pomemben korak predvsem pri načrtih dejavnosti posameznih resorjev oziroma ministrstev, zato bodo na ta način v prihodnje lažje delali.

V prvem valu epidemije se je civilna zaščita veliko ukvarjala z razdeljevanjem zaščitne opreme, kjer je zaradi pomanjkanja na trgu prihajalo do velikih težav. Šestan upa, da bo tokrat drugače, če pa bo znova prišlo do pomanjkanja opreme, bodo morali znova deliti opremo, ki je na voljo pri blagovnih in državnih rezervah. "Tukaj smo si iz prejšnjega vala nabrali nekaj pozitivnih, pa tudi negativnih, izkušenj. Prve bomo uporabili zdaj, zato sem prepričan, da bomo to izvajali bistveno lažje in bolj utečeno," je dejal prvi mož civilne zaščite.

Kakšnih bistveno novih nalog niso dobili, tudi ne morebitne pomoči policiji pri nadzoru izvajanja policijske ure in drugih trenutno veljavnih ukrepov. Kot je dejal Šestan, tega absolutno ne morejo početi, saj niso represivni organ, je pa v odloku vključen stavek, da če njihovi pripadniki opazijo kakšne primere neupoštevanja ukrepov, lahko kršitelja na to opozorijo, sicer pa ga lahko prijavijo policiji ali pristojni inšpekciji, piše STA.

Srečko Šestan Foto: STA

Na večerni novinarski konferenci vlade je Šestan med drugim izpostavil, da so za vseh 45 gasilskih enot v državi, ki imajo koncesijo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, nabavili posebne generatorje za razkuževanje z vodikovim peroksidom. Dobili so tudi veliko donacijo peroksida, s čemer lahko pokrijejo potrebe celotnega drugega vala epidemije, je pojasnil Šestan. Kot je pojasnil, je peroksid visoko hlapna snov, v uparjevanjem pa lahko brez poškodb razkužijo tudi večje površine, na primer reševalna vozila.

Po besedah Šestana ima sicer Civilna zaščita na državni in regijski ravni že vzpostavljeno pripravljenost določenih sil in struktur, izpostavil je dva mobilna laboratorija, kompletno struktura Rdečega križa ter po njegovem najštevilčnejšo med strukturami Civilne zaščite - gasilske enote širšega pomena, ki so usposobljene za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, še piše STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice V nedeljo potrdili 537 novih okužb

Vlada je na nedeljski dopisni seji z današnjim dnem v Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo bolezni covid-19. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina razglasitev za zdaj pomeni le, da se aktivira državni načrt Civilne zaščite, medtem ko v veljavi še naprej ostajajo isti ukrepi. Tudi primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška statistična regija ostajajo na oranžnem seznamu.

Tudi premier Janez Janša je ponoči tvitnil, da morajo biti vsi preostali ukrepi – razen aktivacije Civilne zaščite – sprejeti posamično, "kar se bo dogajalo sorazmerno potrebam od danes naprej". Po Kacinovih besedah je tako sprejetje kakšnega novega ukrepa pričakovati danes, začel pa bi lahko veljati v torek ali sredo, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin