Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2020,
9.08

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Natisni članek

okužba Slovenija COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 19. 10. 2020, 9.08

3 leta, 6 mesecev

V nedeljo potrdili 537 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | V nedeljo so v Sloveniji potrdili 537 novih okužb. | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 537 novih okužb.

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji je bilo v nedeljo ob 2.637 opravljenih testiranjih potrjenih 537 okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da je bilo pozitivnih 20,36 odstotka vseh opravljenih testov. Za boleznijo covid-19 sta včeraj umrla še dva bolnika, skupaj pa že 190. V bolnišnicah se je zaradi okužbe v nedeljo zdravilo 289 ljudi, od tega 55 na enotah intenzivne terapije. To pomeni, da je Slovenija po vseh kriterijih presegla meje za razglasitev epidemije, ki po najnovejšem vladnem odloku velja od danes. 

S pomočjo medicinskih ventilatorjev je v nedeljo dihalo 27 bolnikov, iz bolnišnic pa so odpustili devet obolelih, kažejo podatki s spletne strani sledilnik.covid-19.org. V državi imamo trenutno 7.103 aktivne primere okužbe. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 339 okužb. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 13.678 primerov okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je skupaj umrlo 190 bolnikov. Skupaj so do zdaj opravili 289.443 testiranj na novi koronavirus.

 

Prejšnjo nedeljo so v Sloveniji ob 1.404 opravljenih testih, kar je bistveno manj kot to nedeljo, okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 169 ljudeh. Okužba je bila potrjena pri 12 odstotkih vseh testiranih. Takrat je bilo hospitaliziranih 149 bolnikov.

Civilna zaščita
Novice Po razglasitvi epidemije aktiviran državni načrt zaščite in reševanja #video

Največ novih okužb potrdili v Ljubljani

Glede na podatke sledilnika so največ oziroma 113 novih okužb v nedeljo potrdili v Ljubljani. V Kranju so potrdili 41, v Domžalah 33, v Kamniku 23, v Škofji Loki in Sevnici po 22, v Radovljici in Laškem po 17, v Mariboru in Šentjurju po 12, v Slovenj Gradcu enajst, na Vrhniki pa deset novih okužb. Deset primerov na novo odkritih okužb izvira iz tujine, v preostalih občinah pa so potrdili manj kot deset novih okužb.

Največ oziroma 149 novih okužb so v nedeljo potrdili v starostni skupini od 45 do 54 let. 132 novih okužb so potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, 124 novih okužb pa v starostni skupini od 25 do 34 let. V preostalih starostnih skupinah so potrdili manj kot sto novih okužb.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Zadnji podatki: toliko novih okužb imamo v Sloveniji

Kacin: Najvišji delež pozitivnih testov do zdaj

Vladni govorec Jelko Kacin je opozoril, da je bil v soboto delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi 19,2-odstoten, v nedeljo pa je bil še višji, saj je znašal kar 20,36 odstotka, kar je največ do zdaj. Po njegovih besedah se pojavljajo precej močna žarišča, na primer v Kamniku, kjer je kar 40 novih primerov okužb, Škofji Loki, Radovljici, Slovenj Gradcu, Trebnjem in Domžalah.

Vladni govorec Jelko Kacin je opozoril, da je bil v soboto delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi 19,2-odstoten, v nedeljo pa je bil še višji, saj je znašal kar 20,36 odstotka. | Foto: STA , Vladni govorec Jelko Kacin je opozoril, da je bil v soboto delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi 19,2-odstoten, v nedeljo pa je bil še višji, saj je znašal kar 20,36 odstotka. Foto: STA ,

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 93 stanovalcev, pet jih je umrlo, eden od njih v bolnišnici, vsi pa so imeli pridružene bolezni. V brežiški enoti Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca je okuženih 23 stanovalcev in 11 zaposlenih. V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki je okuženih 33 stanovalcev in deset zaposlenih, je navedel Kacin.

Ob tem je poudaril, da je danes spet začel delovati tudi vladni klicni center za podajanje informacij o novem koronavirusu na številki 080 14 04. Na vprašanja bodo odgovarjali študenti višjih letnikov medicine, poroča STA.

Ne spreglejte