Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
8.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 8.01

8 let

Pahor o bulmastifih: Vlada bo dala vse informacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik vlade Borut Pahor je v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja. Radovan Žerjav iz SLS je Pahorju postavil vprašanje o bulmastifih.

Pahor je v odgovoru dejal, da bo vlada dala državnemu zboru z namenom, da se razjasnijo vse okoliščine tragičnega napada bulmastifov na njihovega lastnika Saša Baričeviča in da se takšna tragedija ne bi ponovila, na voljo prav vse razpoložljive informacije, ki jih po zakonu lahko da. Na voljo bo dala "vsa poročila, ki jih mora pripraviti v okviru svojih pristojnosti, da bo slehernemu izmed nas jasno, kaj in zakaj se je to zgodilo, zato da se to ne bi več nikoli zgodilo", je dejal predsednik vlade. "Vlada bo storila vse, da pride do razjasnitve vseh okoliščin" Dodal je, da bo v DZ kmalu razprava o interpelaciji zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Vlada bo po premierovih besedah storila vse, da se ob koncu diskusije o odgovoru ministra na interpelacijo pride do razjasnitve vseh okoliščin. Premiera pri tem ne zanima samo minister, ampak tudi to, ali je kdo v okviru ministrstva ravnal napačno, ali je bil pod kakšnim pritiskom in ali je iz drugih pristranskih razlogov ravnal drugače, kot bi moral.

"Vse to bomo ugotovili v odgovoru in v diskusiji, ki bo tukaj potekala. Naj javnost ne misli, da poskušamo karkoli v tej tragediji prikriti zato, ker naj bi kdor koli od nas ali naših sodelavcev imel kakšen poseben, oseben, strankarski ali drug interes glede te zgodbe," je dejal.

Psi naj bi bili omamljeni in zlorabljeni Medtem 24ur.com poroča, da naj bi toksikološke analize bulmastifov neuradno pokazale, da so bili psi spolno zlorabljeni in tudi omamljeni. Izsledke analiz so že v petek v strogi tajnosti poslali policistom. Kot piše 24ur.com, pa njihovi trdijo, da naj bi Baričevič pse zlorabljal. Na pasu, kjer naj bi imel pripet spolni pripomoček, so našli sledi pasje krvi in človeške dlake.

ZNP opozarja na politične pritiske pri poročanju o aferi

Iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) pa so sporočili, da je pri poročanju o aferi bulmastifi prišlo do političnih pritiskov na novinarje. roti pritiskom, v katere naj bi bil po poročanju enega od medijev vpleten celo kmetijski minister Milan Pogačnik, v združenju protestirajo.

"Skuša se prikrivati informacije" Kot so zapisali v ZNP, je Pogačnik po poročanju enega od medijev namreč najel agencijo, ki je pritiskala na novinarje, da bi o tej zadevi čim manj poročali. Še posebej pa je problematično, da tovrstni pozivi prihajajo tudi od nekaterih ljudi s pomembnimi funkcijami v okviru novinarskega ceha, navajajo v združenju. "Pod krinko varovanja osebnega dostojanstva posameznikov ali varovanja človekovih pravic se skuša prikrivati informacije, ki so pomembne za razumevanje posameznih dogodkov," so prepričani.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku.

Pri tem naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra. V njej mu med drugim očitajo objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti.

Pahor: Ni razlogov, da ne bi upoštevali odločitve sodišča Na vprašanje Žerjava, kako komentira argument Pogačnika, da je ministrstvo za kmetijstvo v primeru vrnitve bulmastifov lastniku brezpogojno moralo slediti napotkom upravnega sodišča, je Pahor odgovoril, da je ministrstvo upoštevalo pravnomočno odločitev upravnega sodišča in da ni bilo razlogov, da bi se administracija odločila drugače.

Zaradi afere okrog bulmastifov so opozicijske SDS, SLS in SNS sicer vložile interpelacijo tudi zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Očitajo ji politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje, predvsem pri vrniti bulmastifov Baričeviču, pa tudi pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad.

Ne spreglejte