Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 15.28

8 let

Pahor in Türk v Mariboru začela z zbiranjem podpisov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniška kandidata Borut Pahor in Danilo Türk sta v Mariboru pospremila začetek zbiranja podpisov podpore za kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo 11. novembra.

Aktualni predsednik je povedal, da je ocenil, da je "popolnoma naravno", da kandidira za drugi mandat. Pahor pa je ob začetku zbiranja podpisov dejal, da si želi biti predsednik vseh naših ljudi. Türk je že odprl transakcijski račun Na novinarski konferenci je Türk je izpostavil zaupanje, ki mu ga izkazujejo ljudje, in med razlogi, zaradi katerih se je odločil vnovič kandidirati, navedel, da mu je to svetovalo veliko ljudi, ter dejstvo, da je po anketah javnega mnenja med politiki "vselej na prvem mestu, kar zadeva javno podporo". Poleg volivcev Türka podpira tudi več političnih strank in različnih organizacij. Kot je dejal, je za podporo hvaležen vsem, zdi pa se mu prav, da kot predsednik vseh državljanov stopi v stik z državljankami in državljani in da tudi zbiranje podpisov postane "ne samo simbol, ampak tudi praksa, ki omogoča živ stik". Predsednik republike ima po njegovih besedah veliko odgovornost, ki izhaja prav iz dejstva, da je izvoljen na neposrednih volitvah. Kot je še povedal Türk, je že odprl transakcijski račun, na katerega je sam za začetek nakazal 3000 evrov. Hkrati pričakuje, da bodo ljudje, ki ga podpirajo, lahko tudi "z manjšimi prispevki pomagali pri financiranju volilne kampanje", ki se bo uradno začela 12. oktobra. "Kritike bonitetnih agencij so resne, niso zlonamerne" Napovedal je, da se je v času okoli volitev pripravljen pogovarjati o vseh temah, meni pa, da se je predvsem potrebno posvetiti energiji za spremembe, ki jih potrebujemo, in reformam, ki morajo biti zasnovane tako, da bodo krepile in ne slabšale "našo raven solidarnosti v družbi". Slovenija, ki je trenutno v težkih časih, po Türkovih besedah v tem trenutku potrebuje uspešno, kompetentno in reformno vlado. "Kritike, ki so prišle iz mednarodnih bonitetnih agencij, so resne, niso zlonamerne in vlada jih mora razumeti. Med temi kritikami ni nobenih zahtev po uvedbi zlatega fiskalnega pravila v ustavo," je aktualne gospodarsko-politične razmere v državi komentiral Türk in dodal, da se pričakujejo reforme in zagon gospodarstva.

Pahor kandidat, ki vidi prihodnost v tem, "da držimo skupaj" Po Pahorjevem mnenju pa so naslednja leta lahko za Slovenijo uspešna. Treba se je hitro obrniti, zato bo vodil predsedniško kampanjo tako, da bo nagovarjal volivce s svojim poskusom zbliževanja stališč in sodelovanjem. Prav tako si Pahor, ki ima tudi podporo svoje stranke SD, želi, da tisti, ki imajo drugačna stališča od njega, to ne vidijo kot razlog, da ga ne bi podprli, ampak prav nasprotno.

"V mojem spoštovanju do njihovega drugačnega stališča pravzaprav leži okvir mojega predsedniškega vedenja, ko in če bom uspel na predsedniških volitvah. Želim biti predsednik, ki poskuša ljudi združevati, povezovati in navdihovati s tistim, kar nam je skupno in na drugi strani opozarjati pred nevarnosti snežnih kep, nestrpnosti in blokovskimi delitvami," je dejal Pahor.

Pojasnil je, da želi ljudem sporočiti, da imajo možnost zavzeti se za kandidata, ki vidi prihodnost v tem, da držimo skupaj. Prav tako pa Pahor vidi nevarnost, da se že jeseni precej globoko razkolje slovenski politični prostor. Zanj bo to čas, ko se bo Evropa vlekla iz krize, zato se ta razkol ne sme zgoditi.

Meni, da je treba sodelovati predvsem zaradi razlik, ki so med nami. "Če bomo jeseni uspeli preprečiti politično krizo, imamo možnost, da rešimo gospodarske in finančne razmere," pravi Pahor.

Po njegovi oceni bi padec fiskalnega pravila lahko prinesel globoko politično razklanost v državi, na to pa bi se potem lahko navezala politična kriza z možnostjo odstopa zdajšnje vlade. Pahor tudi meni, da bi imel ta razkol hude razsežnosti, ker ni hitro rešljiv.

Po njegovih besedah sploh ne gre za vprašanje, ali je kdo za fiskalno pravilo ali ne, temveč, ali je kdo za Janšo ali ne. "Jaz nisem za Janšo in njegovo vlado, vendar sem za fiskalno pravilo," je še povedal Pahor.

Do sedaj v predsedniško tekmo 9 kandidatov Zbiranje podpisov podpore predsedniškim kandidatom bo sicer potekalo do 17. oktobra. Doslej je kandidaturo na predsedniških volitvah napovedalo devet kandidatov, pri čemer se Türku zdi prav, da imajo volivci možnost izbire. Dodaja še, da bi bilo prav tudi, da bi vsi kandidati doživeli enakopravno zanimanje medijev.

Pahorjeva ekipa je danes v Mariboru v dopoldanskih urah zbrala okoli 100 podpisov podpore, podporo sta Pahorja izrekla tudi namestnica vodje poslanske skupine SD v DZ Majda Potrata in strankin poslanec Matevž Frangež.

Ne spreglejte