Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2008,
21.08

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 3. 2008, 21.08

8 let, 6 mesecev

Pahor: Če bo zmagala SD, koalicije verjetno ne bo oblikovala s SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik SD Borut Pahor je na javni tribuni v Grosupljem povedal, da SD najverjetneje ne bo oblikoval koalicije z SDS, če bo po volitvah dobila mandat za sestavo nove vlade.

Kot je dejal, bi to storila le, če bi drugačna odločitev državo pahnila v politično in gospodarsko krizo. Kot je na tribuni povedal Pahor, so v vodstvu stranke o tem, v kakšno koalicijo bi stranka vstopila po jesenskih volitvah, odločali že dvakrat. Prvič na klavzuri stranke leta 2006, drugič pa na klavzuri, ki jo je stranka imela pred nedavnim. "Leta 2006 smo sklenili, da želimo koalicijo skleniti s programsko sorodnimi strankami in s strankami, s katerimi lahko dosežemo dogovor, da bodo v vladi sedeli kompetentni ljudje. Na nedavni klavzuri smo naredili še korak naprej in prišli do spoznanja, da smo na točki, ko se bodo volivci morali odločati, ali bodo svoj glas zaupali politiki okoli SDS ali ga bodo zaupali SD. V tem primeru lahko pričakujejo, da bomo skušali oblikovati koalicijo brez SDS," je dejal Pahor.

Pahor: Zdajšnjo politiko lahko spremenimo le s strankami, ki trenutno niso na oblasti

Po Pahorjevem prepričanju, lahko namreč zdajšnjo politiko spremenijo le s strankami, ki trenutno niso na oblasti, zato stranka v primeru, da bo po volitvah dobila mandat za sestavo nove vlade, najverjetneje ne bo šla v koalicijo z SDS. "V koalicijo bi šla le, če bi drugačna odločitev državo pahnila politično in gospodarsko krizo," je dejal Pahor. Ob tem je poudaril, da je to njegovo osebno stališče, ki ga morajo potrditi še organi stranke.

Bilo je "nekaj slabo skoordiniranih potez" Na vprašanja udeležencev tribune, ali so bile med dosedanjimi pripravami na volitve storjene kakšne napake je predsednik SD odgovoril, da je bilo "nekaj slabo skoordiniranih potez". Kot eno izmed teh je označil njegovo lansko napoved, da bo v primeru, da bo stranka zmagala na volitvah, strankin kandidat za mandatarja.

"Ljudem se je takšna napoved zdela arogantna, hkrati pa je ponujala primerjavo s predsedniškim kandidatom Lojzetom Peterletom," je dejal. Pojasnil je, da je takšno odločitev sprejel zato, ker je vse kazalo, da bodo predčasne volitve in dodal, da se je iz tega naučil, da bi veljalo biti v prihodnje pri takšnih napovedih previdnejši.

Pahor si želi, da bi omilili politično prerekanje glede preteklosti

Na vprašanje, kaj bo stranka, v primeru da bo zmagala na volitvah, storila glede nekaterih ideoloških vprašanj, je predsednik SD odgovoril, da je vse kar si želi to, da bi omilili politično prerekanje glede preteklosti in se posvetili prihodnosti. Po njegovem je sicer stališče stranke tukaj jasno.

"Žal je partija kot ena izmed pobudnic upora proti okupatorju upor izkoristila tudi zato, da se je povzpela na oblast. In tega ne moremo pozdraviti. Hkrati pa tudi upor proti komunizmu ni nikakršno opravičilo za kolaboracijo," je dejal Pahor. In dodal: "Če smo se pripravljeni dogovoriti okoli tega, potem lahko optimistično gledamo v preteklost."

Ne spreglejte