SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

OZS nasprotuje zvišanju zdravstvenih prispevkov za podjetnike

2

termometer

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) nasprotuje zvišanju zdravstvenih prispevkov za majhne poslovne subjekte. Strinja se, da so ukrepi potrebni, vendar ne na račun dviga prispevne stopnje.

Zvišanje zdravstvenih prispevkov za samostojne podjetnike je prejšnji teden napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar. "Praviloma samostojni podjetniki vplačujejo pol manj kot redno zaposleni, kar se zdi nepravično in zdaj ta količnik povišujemo," je dejal.

Okrepil se bo trg sive ekonomije V OZS dodatnim obremenitvam, ki bi še bolj otežile položaj samostojnih podjetnikov in tistih, ki šele stopajo na samostojno pot podjetništva, nasprotujejo. "Reševanje krize zgolj z dvigom dajatev najranljivejših skupin podjetnikov bo še dodatno okrepilo trg sive ekonomije ter iskanje vseh drugih možnosti in načinov za preživetje manjših delodajalcev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem opozarjajo, da vlada nima nobenih dokazov (razen nepreverjenih statističnih podatkov o nizkih dobičkih samostojnih podjetnikov), da bi samostojni podjetniki res neupravičeno plačevali manj prispevkov kot ostali zaposleni oz. da bi prikazovali prenizek dobiček.

Če bi se vlada odločila za napovedani ukrep, pa bi morala po mnenju OZS zvišati prispevke tudi ostalim samostojnim poklicnim skupinam, ki niso samostojni podjetniki, pa kljub temu plačujejo prispevke od enakih osnov kot samostojni podjetniki.

Inšpektorji pa naj preverijo podjetja, ki izplačujejo minimalne plače, na drugi strani pa izkazujejo dobiček. Marsikje namreč zaposleni prejemajo minimalno plačo, preostali del "plače" pa jim delodajalec izplača na drugačen način.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin