Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
11.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 11.39

8 let, 5 mesecev

Oklepniki 6X6: 20 aneksov, 12 dodatnih milijonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za obrambo je leta 1998 od Sistemske tehnike kupilo 85 lahkih kolesnih oklepnikov 6x6. Kot so potrdili na ministrstvu, se je na vozilih do zdaj pojavilo več večjih napak.

Tudi prvotno pogodbeno določena cena vozil se je z aneksi zvišala za okoli 12 milijonov evrov. V Sistemski tehniki za večino napak krivijo nepravilno uporabo. Razpoke Kot so v pisnih odgovorih potrdili na ministrstvu, so se na nekaterih oklepnikih, ki jih je leta 1998 od Sistemske tehnike kupilo ministrstvo, pojavile razpoke oklepa. Pri prvi seriji po navedbah ministrstva razpoke potekajo med prvo in drugo osjo tako na levi kot na desni strani vozila, pri drugi seriji pa samo na desni strani vozila.

Sistemska tehnika preventivno sanirala vsa vozila Po navedbah ministrstva so bile vse razpoke popravljene v okviru garancijskega roka in na račun pogodbenega izvajalca, to je Sistemske tehnike, in sicer tako, da je proizvajalec na vozilih izvedel dodatno ojačitev. "Ker se je napaka pojavila na več kot petih odstotkih dobavljenih vozil, je ta bila skladno s pogodbo deklarirana kot sistemska napaka, zato so morala biti preventivno sanirana - dodatna ojačitev - vsa dobavljena vozila," so zapisali na ministrstvu in dodali, da je bilo to tudi izvedeno.

Več večjih napak Poleg pokanja oklepov pa se je po podatkih ministrstva na vozilih pojavilo še nekaj večjih napak, kot so odpoved diferenciala, napaka v hidravličnem sistemu, težave s kardanom, napake protipožarnega sistema, napake v sistemu za nočno vožnjo in druge. "Vse so bile odpravljene v garancijskem roku in na račun pogodbenega izvajalca," so sporočili.

"V letu 2007 je mejo za sistemsko napako dosegla tudi napaka na sistemu odmikača parkirne zavore vozil Valuk 6 X 6. Napaka bo s strani proizvajalca odpravljena na vseh vozilih predvidoma do septembra letos," še navajajo.

Pogodbo podpisali po pismu o nameri Kot pojasnjujejo na ministrstvu so pogodbo s Sistemsko tehniko podpisali po podpisu pisma o nameri, ki je bilo podpisano leta 1994. To je podjetju omogočilo izdelavo prototipa oklepnika 6X6 in delno sofinanciranje s strani ministrstva v višini 62,5 milijona evrov.

"Na podlagi usmerjenega povpraševanja z dne 26.8.1997 so ponudbe poslali proizvajalci iz Nemčije, Švice in Slovenije. Najugodnejša ponudba je bila ponudba Sistemske tehnike, s katero je ministrstvo 15.9.1998 podpisalo pogodbo za nakup prvih 10 vozil 6X6," so zapisali na ministrstvu.

Več kot 20 aneksov Od 22.1.1998, ko je vlada izdala sklep, da za proizvajalca oklepnikov 6X6 izbere Sistemsko tehniko, je bilo po podatkih ministrstva poleg osnovnih petih pogodb v naslednjih letih podpisanih več kot 20 aneksov, ki so prvotno dogovorjeno okvirno ceno 71,5 milijona evrov zvišali za "okvirno 12 milijonov".

Aneksi so tajni Na vprašanje, ali lahko ministrstvo podrobneje navede vsebino posameznih aneksov in razloge, zaradi katerih so bili podpisani, so na ministrstvu odgovorili, da tega zaradi stopnje tajnosti pogodb in aneksov, ne morejo storiti. Sporočili so le, da se aneksi nanašajo na spremembe dobavnih rokov, dinamiko plačil in predmeta naročila, spremembe stopnje DDV, spremembe cene zaradi vpliva inflacije, statusne spremembe izvajalca, in vključitve določil zakona o varovanju tajnih podatkov.

"Odvračate javnost od Patrij" Glavni direktor Sistemske tehnike Milan Švajger je na vprašanje, ali številne napake, ki jih imajo oklepniki 6X6, pomenijo, da je bila njihova izdelava slaba, pisno odgovoril, da je omenjeno vprašanje sestavni del napadov na Sistemsko tehniko "s ciljem odvračanja pozornosti javnosti od utemeljenega suma korupcije, povezanega z izborom dobavitelja kolesnih oklepnih vozil 8x8".

"Vozila niso uporabljali v skladu z navodili" Po njegovih navedbah se napake na valukih, kot se tudi imenuje vozilo, pojavljajo enako kot na vseh drugih vozilih s to "razliko, da je to vozilo namenjeno najtežjim terenskim pogojem vožnje in je zaradi tega lahko okvar več". Švajger priznava, da je na nekaj valukih prišlo do "manjših razpok na spodnjem delu oklepa vozila med prvo in drugo osjo", a dodaja, da je do tega prišlo zaradi uporabe vozila, ki ni bila v skladu z navodili.

"Vozila so preobremenili s terenskimi skoki" Razlog je preobremenitev vozila s terenskimi skoki, ko voznik zapelje vozilo s preveliko hitrostjo preko grbine, kar povzroči, da so vsa prva štiri kolesa v zraku tako, da vozilo za trenutek vozi samo po zadnjih dveh kolesih. Ob povratnem padcu sprednjega dela vozila na tla se pojavijo prekomerne in nedovoljene obremenitve vozila. Taka vožnja po navedbah Švajgerja ni v skladu s tovarniškimi navodili za uporabo vozil, ki pravijo, "da smeta biti med vožnjo v zraku istočasno samo dve kolesi". Ob tem dodaja, da so zaradi tega večkrat organizirali izobraževanja pripadnikov Slovenske vojske ter da so v podjetju v vsa vozila, ne samo na počena, nemudoma vgradili dodatne ojačitve.

"Dobavljeni so bili nekvalitetni odmikači" Glede lomov sedmih odmikačev ročne zavore Švajger navaja, da je do njih prišlo zaradi nekvalitetne dobave ene serije ročnih zavor s strani ameriškega dobavitelja. "Odmikač je bil izdelan pri njegovem dobavitelju in očitno je prišlo tam do napake v toplotni obdelavi. To smo kot vmesno rešitev sanirali sami v Sistemski tehniki, dobavitelj pa nam bo v kratkem dobavil nove komplete ročne zavore za vseh 85 vozil v Slovenski vojski, ki jih bomo v skladu z medsebojnim dogovorom zamenjali v vseh vozilih," navaja. Dodaja, da imajo na zalogi dovolj kompletov zavor, da lahko nemudoma ukrepajo, če bi še prišlo do loma odmikača.

Do poškodbe predležja (diferenciala) na enem izmed vozil je po navedbah Švajgerja prišlo, ker je terensko vozilo nasedlo, do težav s protipožarnim sistemom pa zaradi nespoštovanja navodil za uporabe vozila .

"Pri nestrokovni uporabi so napake običajen pojav" Švajger zatrjuje, da drugih napak, ki jih navaja ministrstvo, ni bilo. "Vse navedene napake so pri nestrokovni uporabi in nespoštovanju tovarniških navodil običajen pojav. Nastajale so predvsem v času pred in med izborom dobavitelja osem kolesnikov, sedaj pa jih nekateri uporabljajo za odvračanje pozornosti od nepravilnosti pri izboru dobavitelja osemkolesnikov v Sloveniji oziroma morebitnih koruptivnih dejanj ob tem," je še zapisal.

Hrovat: Očitno proizvajalec ni imel izkušenj Po besedah podpredsednika komisije DZ, ki preučuje nakup oklepnikov 8X8, Roberta Hrovata, vse omenjene napake kažejo na to, da "očitno proizvajalec v tistem času ni imel toliko izkušenj in znanja, kot želijo danes prikazati akterji, odgovorni za težave, s katerimi se soočajo v Slovenski vojski (SV)". Iz napak po njegovem izhaja, da v Sistemski tehniki "tehnično in tehnološko niso bili na dovolj visokem nivoju".

Zaskrbljen zaradi varnosti vojakov Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi varnosti pripadnikov SV, "ker morajo uporabljati opremo, ki je očitno slabše kvalitete,kot smo vsi skupaj pričakovali". "So pa vozila 6x6 žal edina tovrstna, ki jih lahko trenutno uporabljajo. Zato je še toliko pomembnejše, da SV končno dobi primerno opremljena oklepna vozila 8x8, ki bodo bistveno varnejša in bodo imela večjo ognjeno moč," opozarja.

"Šlo je za vnaprej dogovorjen posel" Glede dejstva, da je bilo za posel podpisanih pet pogodb, v naslednjih letih pa k njim sklenjenih še več kot 20 aneksov, ki so nakup podražili za okvirno 12 milijonov evrov, Hrovat ugotavlja, da je šlo za posel, ki je bil vnaprej dogovorjen in je bil izveden brez javnega razpisa. "Pogodbe so bile vezane na 'gole' oklepnike, brez oborožitve, brez informacijsko-komunikacijske opreme, proizvajalec pa ni prevzel nobene odgovornosti," pravi.

Hrovat je "vesel, da je bil posel z oklepniki 8x8 izveden drugače" To, da se je vozila opremljalo naknadno, se je po njegovem izkazalo za slabo in drago rešitev zato ga veseli, da je bil izbor oklepnikov 8x8 izveden v drugačni obliki. "Iz dokumentov, ki so bili predstavljeni javnosti, izhaja, da je bila v času izdelave 6x6 v pogodbi med ministrstvom in Sistemsko tehniko določba, da se ob vsakem dvigu vrednosti evra, ob vsaki dobavi obračuna tudi razlika v ceni nad dva odstotka povečanja vrednosti evra od sklenitve pogodbe. To pa je zelo ugodna situacija za proizvajalca," ocenjuje podpredsednik komisije in dodaja, da je več kot očitno, da so bile pri "podpisu in izvajanju pogodbe za 6x6 prisotne močne politične povezave, ki so omogočile evidentno netransparenten in politično dogovorjen nakup".

Ne spreglejte