Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
17.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Milan Balažic

Sreda, 9. 7. 2014, 17.29

7 let, 12 mesecev

Obsojeni pedofil Oman ima slovensko državljanstvo in slovenski potni list (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da je Nicolas Oman slovenski državljan in ima tudi veljaven slovenski potni list.

Oman, s katerim naj bi se dogovarjal odpoklicani veleposlanik Milan Balažic, je bil v Avstraliji obsojen zaradi pedofilije, postopek proti njemu pa je leta 2006 stekel tudi v Sloveniji. Enainsedemdesetletni Nicolas Oman je bil rojen v Podkorenu na Gorenjskem, v Avstraliji pa ga je sodišče v Melbournu zaradi pedofilije leta 2006 obsodilo na šest let zapora.

Do konca življenja vpisan v register spolnih prestopnikov Med letoma 1999 in 2001 je namreč na službenih potovanjih v Liberiji in na Tajskem snemal nespodobna dejanja z deklico, ki je bila takrat stara šele pet let. V Avstraliji bo zaradi obsodbe do konca življenja vpisan v register spolnih prestopnikov.

Na kranjskem sodišču so leta 2006 želeli začeti sojenje proti njemu zaradi pranja denarja in izdaje nekritega čeka v vrednosti dobrih 32 tisoč evrov (takratnih 7,7 milijona tolarjev). Omana takrat ni bilo na sodišče, zato so sojenje preložili za nedoločen čas. Tožilstvo je tedaj pojasnilo, da je zastaralni rok za ta dejanja 20 let.

Bil je tudi častni konzul Liberije v Sloveniji Oman je bil v preteklosti tudi častni konzul Liberije v Sloveniji, a mu je ta funkcija z odvzemom eksekvature leta 1996 prenehala, so povedali na MZZ.

Na Bledu je Oman že leta 1992 kupil znamenito propadajočo Riklijevo vilo. Odtlej so zaradi ogrožene varnosti z vile odstranili ostanke strehe, medtem ko preostali del stavbe še vedno stoji.

Njegova udeležba na odprtju slovenskega konzulata zmotila številne Slovence Omanova zgodba je v Sloveniji vnovič postala aktualna, ko se je letos udeležil odprtja slovenskega konzulata v Avstraliji. Njegova udeležba je zmotila številne Slovence, živeče v Avstraliji, ki so se s protestnimi pismi obrnili na slovensko vlado.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob navedbah, da je Omana na odprtje povabil slovenski veleposlanik Milan Balažic, odredil interni nadzor nad delom veleposlanika. Po koncu preiskave je Erjavec predlagal njegov odpoklic, predsednik republike Borut Pahor pa je ukaz o odpoklicu podpisal 9. junija.

MZZ: Odpoklic začne veljati 31. julija letos Kot so pojasnili za MZZ, odpoklic začne veljati 31. julija letos, tedaj bo tudi prenehalo veljati delovno razmerje Balažica z zunanjim ministrstvom.

Balažic, ki ni bil karierni diplomat, je sicer v torek napovedal, da se bo zaradi odpoklica v prihodnjih dneh odločil o morebitni tožbi.

Med letoma 1995 in 1999 je bil državni podsekretar na MZZ Balažic je bil med letoma 1995 in 1999 državni podsekretar na MZZ. Od začetka leta 2009 je v kabinetu zunanjega ministra opravljal naloge sekretarja za strateške zadeve, v aprilu istega leta pa ga je takratni minister Samuel Žbogar imenoval za uradnega govorca ministrstva. Leta 2011 je postal veleposlanik v Avstraliji.

V torek je v Ljubljani predstavil svojo plat zgodbe o odpoklicu. Zatrdil je, da je po nalogu slovenskega političnega vrha z Omanom sodeloval v tajnih pogovorih, in sicer o naftnem nahajališču v Republiki srbski, srbski entiteti v BiH.

Sloveniji naj bi bil pripravljen podariti zemljišče v Republiki srbski Oman naj bi bil pripravljen Sloveniji podariti zemljišče v Republiki srbski, kjer naj bi bila nafta. V zameno je želel dobiti nov slovenski potni list zase, za hčerko in sina ter možnost občasnega prebivanja v Sloveniji.

V slovenski vladi so njegove trditve o tajnih pogovorih odločno zanikali, je pa nekdanji predsednik SD Igor Lukšič povedal, da je v stik z njim stopil Omanov brat in mu predstavil prej omenjeno ponudbo. Lukšič je z zadevo seznanil Balažica, s katerim sta bila sicer kolega na fakulteti.

Jožef Jerovšek zahteva, da se mu odpoklicani veleposlanik opraviči Balažic je dejal tudi, da so posamezniki iz skupnosti Slovencev v Avstraliji, ki so protestirali zaradi Omanove udeležbe na odprtju konzulata, "tesno politično in poslovno povezani z neformalno strukturo stranke SDS, ki deluje v Avstraliji".

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je v odzivu zatrdil, da sam ni bil nikoli v Avstraliji in tudi ne vzdržuje nikakršnih osebnih stikov z avstralskimi Slovenci. Ker je Balažic omenjal tudi njegovo ime, Jerovšek zahteva, da se mu odpoklicani veleposlanik opraviči.

Ne spreglejte