Petek,
18. 10. 2024,
19.20

Osveženo pred

42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,38

Natisni članek

Natisni članek

RTV Slovenija Tarča JEK2 JEK2

Petek, 18. 10. 2024, 19.20

42 minut

Objavljen posnetek neformalnega sestanka vznemiril poslance, RTV obiskala policija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,38
Nataša Avšič Bogovič | V oddaji Tarča so objavo posnetka neformalnega sestanka poslancev pospremili z besedami, da so imeli politiki očitno težavo s tem, kako zagotoviti politično izvedbo projekta JEK2, in da sta o tem, kako to storiti, največ razmišljala poslanka Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič in poslanec SDS Tomaž Lisec.  | Foto Gaja Hanuna

V oddaji Tarča so objavo posnetka neformalnega sestanka poslancev pospremili z besedami, da so imeli politiki očitno težavo s tem, kako zagotoviti politično izvedbo projekta JEK2, in da sta o tem, kako to storiti, največ razmišljala poslanka Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič in poslanec SDS Tomaž Lisec. 

Foto: Gaja Hanuna

Potem ko so v oddaji Tarča na TV Slovenija predvajali zvočni posnetek neformalnega sestanka predstavnikov poslanskih skupin o projektu JEK2, so se na nacionalki oglasili policisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi preiskave suma kaznivega dejanja, neuradno zaradi tajnega snemanja sestanka. Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič pa je na družbenem omrežju Facebook objavila zaprosilo NPU za posredovanje posnetkov. "NPU je prišel po skrivnostne tonske posnetke dogovarjanja politikov, kako bodo preigrali zakon in ljudstvo pri referendumu za JEK2," je zapisala Žnidaršič.

Na zvočnem posnetku, ki so ga objavili v včerajšnji oddaji Tarča na TV Slovenija, je slišati, kako so se predstavniki poslanskih skupin na neformalnem sestanku pogovarjali o hkratnem sprejetju resolucije o jedrski energiji in referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem. Kot so navedli v Tarči, posnetek sestanka kaže, kako so se politiki pod mizo že vse dogovorili, še preden pošljejo ljudstvo na referendum, najglasnejša pa sta bila Nataša Avšič Bogovič (Gibanje Svoboda) in Tomaž Lisec (SDS). 

Neformalni sestanek, ki ga je vodila Avšič Bogovič, je v  državnem zboru potekal 11. aprila, na njem pa je bil prisoten tudi Jure Kožuh iz generalnega sekretariata DZ, ki je zbranim pojasnil, zakaj resolucije o miroljubni rabi jedrske energije - v kateri je jasno zapisana izvedba Jek 2 - ne morejo sprejeti pred izidom referenduma. Ker dogovora niso sprejeli, so se ponovno sestali 25. aprila. Avšič Bogovič je tedaj predstavila več scenarijev, izbrali pa so scenarij, po katerem je pristojni odbor 7. maja DZ nekoliko skrajšal tedaj predvideno referendumsko vprašanje, ki se po novem ne sklicuje več na resolucijo o rabi jedrske energije, ter hkrati podprl resolucijo in razpis referenduma.

Je pa predsednik zunajparlamentarne SNS Zmago Jelinčič Plemeniti na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi neupravičenega zvočnega snemanja zaprtega sestanka podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, so sporočili iz SNS.

Spomnimo: Resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji je DZ sprejel 23. maja s 70 glasovi za in osmimi proti. V Levici so tedaj vztrajali, da je glasovanje o resoluciji, preden je znan rezultat referenduma, saj bo ta povezan tudi z resolucijo, nezakonito. Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je zato vnovič predlagal, da se pred glasovanjem o resoluciji pridobi mnenje zakonodajno-pravne službe DZ o njegovi zakonitosti. Predsednica DZ in poslanka Svobode Urška Klakočar Zupančič je posledično predlagala, da poslanci glasujejo, ali je treba najprej pridobiti to mnenje, kar pa so s 15 glasovi za in 65 proti zavrnili. Tudi sama je sicer menila, da glasovanje ni nezakonito, saj da resolucija ni zavezujoč pravni akt, temveč bolj političen. DZ je nato 10. oktobra s 65 glasovi za in sedmimi proti sprejel odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta drugega bloka jedrske elektrarne (Jek 2).

Žnidaršič: Če kaj, je bila objava tega v interesu državljanov

Da so se kriminalisti NPU danes oglasili na RTV Slovenija, je sporočila tudi voditeljica Tarče Erika Žnidaršič. Na družbenem omrežju Facebook je objavila zaprosilo NPU za posredovanje zvočnih posnetkov. 

"NPU je prišel po skrivne tonske posnetke dogovarjanja politikov, kako bodo preigrali zakon in ljudstvo pri referendum za JEK2. Glede na to, da je NPU pod okriljem Svobode in je pri dogovarjanjih sodelovala poslanka Svobode (pa tudi SDS), se mi zdi, da iščejo naš vir informacij, ne pa, ali je bilo pri dogovorih med poslanci vseh barv kaj nezakonitega. Če kaj, je bila objava tega v interesu državljanov, saj gre za eno najpomembnejših odločitev volivcev," je zapisala Žnidaršič. 

Kot neuradno poroča TV Slovenija policisti NPU po uradni dolžnosti preiskujejo sum nezakonitega snemanja sestanka. 

Tašner Vatovec: Takšnih skrivalnic se ne bi smel nihče igrati

Poslanec SDS Žan Mahnič je z objavo na družbenem omrežju X za prisluškovanje obtožil stranko Levica, ki edina izmed parlamentarnih strank ne podpira referenduma o JEK2. 

"Je policija že obiskala Mateja T. Vatovca in strokovnega sodelavca stranke Levica?" je zapisal Mahnič in objavil člen kazenskega zakonika, ki govori o neupravičenem prisluškovanju in zvočnem snemanju.

Kot je za TV Slovenija povedal poslanec Tašner Vatovec, na sestanku ni sodeloval. "Mislim, da je vseeno zaradi interesa javnosti dobro, da je ta sestanek prišel v javnost, saj se takšnih skrivalnic ne bi smel nihče igrati," je še dodal. 

Marko Lotrič
Novice Lotrič jasno glede JEK2: Projekt je pomemben
Vesna - zelena stranka, boljša fotka
Novice Stranka Vesna o Jeku 2: Pred nami je izsiljen referendum #video
JEK2
Novice Vas zanimajo študije in strokovne podlage za projekt JEK2?
jek2
Novice Še ena pobuda za ustavno presojo referenduma o JEK 2
jek2
Novice Pet ključnih dejstev o projektu JEK2