Andreja Lončar

Sreda,
8. 11. 2017,
17.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Agencija ARSO požar Novo mesto Ekosistemi

Sreda, 8. 11. 2017, 17.44

6 let, 5 mesecev

Nepravnomočno: novomeški Ekosistemi ob okoljevarstveno dovoljenje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Pogorišče podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu | Foto STA

Foto: STA

Agencija za okolje je odredila odvzem okoljevarstvenega dovoljenje novomeškemu podjetju Ekosistemi, ki ga je julija zajel velik požar. Odločba še ni pravnomočna, podjetje se lahko nanjo pritoži, poroča spletni portal 24ur.com.

Okoljska inšpekcija je le dva dni pred julijskim požarom podjetju Ekosistemi, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, izdala odločbo, da mora v obratu v Zalogu pri Novem mestu vse odpadke pred obdelavo in mešanjem v trdno gorivo skladiščiti na utrjenih in pokritih prostorih. Ker tega niso zagotovili, je inšpekcija Agenciji RS za okolje (Arso) predlagala odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, agencija pa je predlogu ugodila.

Podjetje, katerega lastnik je Tomislav Kovačič s stalnim prebivališčem v Prekorjah pri Škofji vasi, mora poleg tega v 60 dneh po pravnomočnosti odločbe zagotoviti tudi obdelavo vseh odpadkov, ki jih skladišči na lastnih napravah. Po požaru je namreč sanacija deponije obstala, kar pomeni, okoljevarstveniki pa so v preteklih mesecih opozarjali na nevarne odpadke, ki ležijo na komunalno neurejeni deponiji.

Črna voda, analize pa niso pokazale onesnaženja

Julijski požar je sicer razburil lokalno skupnost. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Onesnažena požarna voda je med drugim dosegla bližnja vodnjaka, iz katerih so dan po požaru črpali črno vodo. A Arso in okoljski inšpektorat sta v septembra objavljenem poročilu ugotovila, da ob požaru ni nastala okoljska škoda. Požarna voda naj ne bi bistveno onesnažila okoliških zemljišč.

Župan občine Straža Dušan Krštinc je takrat za STA napovedal, da bodo od ministrstva za okolje in prostor ter Arsa pisno zahtevali, da naj jim sporočijo, kako so prišli do omenjene ugotovitve.

Vložili tudi ovadbo

Konec oktobra so novomeški kriminalisti zaradi požara ovadili odgovorno osebo podjetja, in sicer zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Preiskava sicer še ni končana.