Sreda,
25. 9. 2024,
7.47

Osveženo pred

1 dan, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,65

Natisni članek

Natisni članek

prekršek cesta Avstrija gneča policija Emilija Stojmenova Duh

Sreda, 25. 9. 2024, 7.47

1 dan, 13 ur

Službeno vozilo Stojmenove Duh v Avstriji storilo prekrška, globi so se skušali izogniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,65
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Na ministrstvu za digitalno preobrazbo medtem trdijo, da niso naredili nič narobe, ter s prstom kažejo na Generalno policijsko upravo in na tamkajšnji Center za varovanje in zaščito (CVZ).  | Foto Bojan Puhek

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo medtem trdijo, da niso naredili nič narobe, ter s prstom kažejo na Generalno policijsko upravo in na tamkajšnji Center za varovanje in zaščito (CVZ).

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je po navedbah portala N1 maja letos s službenim avtomobilom potovala v avstrijsko prestolnico, od koder je letela v Ženevo. Ker je bila na poti do letališča na avtocesti gneča in bi ministrica lahko zamudila let, je voznik službenega vozila prižgal modre luči in prehitel kolono pred sabo. Tega sicer nikakor ne bi smel narediti. Po nekaterih informacijah naj bi bil nezadovoljen tudi premier Robert Golob. Kot so kasneje sporočili iz kabineta predsednika vlade, se bo Golob z medijskimi navedbami o prometnem prekršku seznanil po zaključku današnjih obveznosti v New Yorku. Finančni minister Klemen Boštjančič je povedal, da ni obveščen o nobeni spremembi podpore ministrici. Med koalicijskimi partnerji se sicer ob čakanju na ukrepanje premierja Goloba v neformalnih pogovorih vrstijo mnenja, da bi morala ministrica potegniti končno potezo, zapustiti ministrski stolček ter s tem razbremeniti celotno koalicijo.

Voznika službenega vozila je zaradi prehitre vožnje ujel radar, zato je ministrstvo julija dobilo poziv avstrijske policije, naj posreduje informacijo, kdo je vozil in storil prometni prekršek, še piše N1. 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je namesto informacije avstrijski policiji poslalo dopis slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju in ga pozvalo, naj pristojne avstrijske organe zaprosi, da odstopijo od morebitnega pregona oziroma kaznovanja voznika. V zaprosilu so zapisali, da je bil na avstrijski avtocesti zastoj, zato je službeno vozilo ministrstva obtičalo v koloni. Da ministrica z delegacijo, v kateri je bila sicer le ena zaposlena, ne bi zamudila leta, je moral voznik službenega avtomobila prižgati modre luči, so zapisali. 

Veleposlanik na Dunaju ministrstvu: Z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravnajte 

Tega sicer nikakor ne bi smel storiti. Iz navedb ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je razvidno, da prižiganje modrih luči razen v primeru, ko je slovensko vozilo vključeno v tujo varovano kolono, ni dovoljeno. Tako pojasnilo so na ministrstvu prejeli tudi od avstrijskega veleposlanika Aleksandra Geržine, poroča N1. Poudaril je, da uporaba modrih luči ni dovoljena niti v Sloveniji, na ozemlju tuje države pa jih slovenska vozila sploh ne bi smela uporabljati.

Na MZEZ so za N1 povedali, da ne vidijo ustrezne pravne podlage za oprostitev kazni, zato so veleposlaniku dejali, naj ministrstvu za digitalno preobrazbo svetuje, da z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravna.

Ministrstvo: Tako so nam svetovali na Centru za varovanje in zaščito 

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo medtem trdijo, da niso naredili nič narobe, ter s prstom kažejo na Generalno policijsko upravo in na tamkajšnji Center za varovanje in zaščito (CVZ), ki mu je ministrstvo za digitalno preobrazbo v vednost poslalo dopis, naslovljen na veleposlaništvo na Dunaju.

"Zaposleni na ministrstvu so ravnali v skladu z ustaljenim protokolom sodelovanja s Centrom za varovanje in zaščito. Voznik je modre luči vklopil šele po posvetovanju z inšpektorjem tega centra, ki mu je tako ravnanje svetoval," so za N1 navedli na resorju za digitalno preobrazbo.

Na policiji so komunikacijo voznika Stojmenove Duh z inšpektorjem Centra za varovanje in zaščito potrdili, a dodali, da je dosedanje preverjanje pokazalo, da druge navedbe ministrstva za digitalno preobrazbo ne držijo. "Ne glede na vsebino komunikacije zgoraj omenjenih oseb (torej inšpektorja in voznika Stojmenove Duh) gre v konkretnem primeru za ugotavljanje individualne odgovornosti voznika za prekršek. Tudi slovenska policija postopa enako, če je pri nas ugotovljen prekršek in je lastnik vozila tuja pravna oseba ali državni organ," so poudarili na policiji, še poroča N1.

V političnih krogih ostri odzivi, nezadovoljen tudi Golob?

Po nekaterih informacijah naj bi bil nezadovoljen tudi premier Robert Golob, ki se službeno mudi v New Yorku. Medtem ko so z vladne strani še prejšnji teden prihajala zagotovila o podpori premiera Goloba ministrici, pa naj ta zdaj ne bi bila več gotova.

Na vprašanja o podpori ministrici je tako danes odgovarjal finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič. Kot je dejal ob robu izjave ob podpisu izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona, ni obveščen o nobeni spremembi podpore ministrici Stojmenovi Duh. "V petek se bo zagovarjala pred očitki iz interpelacije, napovedanih je 11 ur razprave, verjamem, da bo več kot dovolj časa, da bo sama odgovorila na vsa vprašanja. Več kot to danes nimam za dodati," je bil redkobeseden.

Da gre za kočljivo zadevo, je medtem poudaril minister za delo Luka Mesec. "Ta stvar je zelo kočljiva, ta hip čakamo odziv predsednika vlade, ministrica prihaja iz kvote stranke Svoboda, po tem odzivu pa pričakujem, da se bomo, če ne že danes, pa jutri zjutraj pred sejo vlade, pogovorili, kako ukrepati," je dejal.

Neformalni pogovori koalicije: Ministrica bi morala potegniti končno potezo

V SD se danes niso odzvali, prav tako ne poslanci Gibanja Svoboda. Med koalicijskimi partnerji se sicer ob čakanju na ukrepanje premierja Goloba v neformalnih pogovorih vrstijo mnenja, da bi morala ministrica potegniti končno potezo, zapustiti ministrski stolček ter s tem razbremeniti celotno koalicijo.

Opozicija: Morala bi odstopiti, če želi ohraniti integriteto

Ostri odzivi na ravnanje Stojmenove Duh prihajajo iz opozicijskih vrst, kjer menijo, da bi morala odstopiti, če želi ohraniti integriteto.

Poslanec SDS Rado Gladek je tako v današnji izjavi ocenil, da bi bil odstop Stojmenove Duh edina prava pot, če ministrica premore minimalno samokritiko. "Upam, da bo razmislila o vseh teh dejanjih, ki se ji očitajo in vsaj častno, čeprav po našem mnenju vsaj pol leta prepozno, zapustila ministrsko mesto," je dejal. V nasprotnem primeru pa bo pred poslanci v petek deja vu ob vnovičnem zagovoru ministrice v DZ, je dodal.

V NSi medtem po besedah vodje strankinih poslancev Janeza Ciglerja Kralja ne razumejo, zakaj je še govor o tem, da je Stojmenova Duh ministrica. "To je prešlo vse meje dobrega okusa in edina možnost je, da sama spozna, da je šla predaleč," je dejal. Obenem je ocenil, da je predsednik vlade zamudil priložnost, da se poslovi od ministrice, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič da bi uveljavila avtoriteto, ministrica pa da bi ob "uničujočem revizijskem poročilu" sprejela odgovornost.

Da upa, da bo ministrica še pred petkom odstopila v dobro vlade, koalicije in levosredinske politične opcije, ki ji pripada, je na Facebooku zapisala tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Šumi: To je nesprejemljivo 

Na dogajanje se je danes odzval tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pri spornem nakupu računalnikov zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju, Robert Šumi. O primeru je bil sicer, kot je dejal ob robu srečanja z novinarji ob 20-letnici komisije, obveščen prek medijev, a je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.

Po njegovih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. "Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo," je poudaril Šumi.

Emilija Stojmenova Duh
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: za dostavo in namestitev operacijskega sistema dodatnih 350 tisočakov
Emilija Stojmenova Duh
Novice Komisija kljub nesklepčnosti Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, ministrstvo očita kršitev poslovnika
Urška Klakočar Zupančič
Novice Sejo DZ nadaljevali brez Urške Klakočar Zupančič