Ponedeljek,
28. 10. 2024,
13.31

Osveženo pred

2 uri, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Natisni članek

energetska infrastruktura nevladne organizacije JEK2 JEK2

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 13.31

2 uri, 35 minut

Nevladniki za ukinitev državnega sekretarja za nacionalni jedrski program

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Predstavniki nevladnih organizacij Greenpeace Slovenija, Umanotera ter Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) so danes pozvali k ukinitvi funkcije državnega sekretarja za nacionalni jedrski program, ki jo zaseda Danijel Levičar, ter vzpostavitvi demokratične in vključujoče razprave o energetski prihodnosti Slovenije.

Direktorica Umanotere Gaja Brecelj je v izjavi za javnost v Ljubljani opozorila, da tudi po odpovedi referenduma o drugem bloku nuklearke (JEK2) v parlamentu še vedno vlada kaos. "Nobena stranka ni sprejela nobenih posledic tega skrajno slabega upravljanja, tako referenduma kot resolucije o JEK2," je bila ostra.

Poudarila je, da znotraj vlade še vedno ni jasno, kdo vodi morebitno vključevanje JEK2 v trajnostne energetske scenarije. To bi moral biti po njenih besedah pristojni minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, a se v njegovo delo vmešava državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Levičar, ki "daje prednost le jedrski novogradnji, skratka, sploh ne upošteva nadaljnjih analiz, nadaljnjih študij in razvoja alternativnih scenarijev".

Brecelj je spomnila na analizo direktorja Elesa Aleksandra Mervarja, ki primerja 11 različnih scenarijev. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Brecelj je spomnila na analizo direktorja Elesa Aleksandra Mervarja, ki primerja 11 različnih scenarijev. Foto: Boštjan Podlogar/STA

V tej luči je spomnila na analizo direktorja Elesa Aleksandra Mervarja, ki primerja 11 različnih scenarijev. V analizi med drugim Mervar ugotavlja, da je najcenejši scenarij t. i. scenarij brez JEK2 in brez NEK po letu 2043, ki je najbližji približek scenariju iz Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta in je tudi 15 milijard evrov cenejši od scenarija z JEK2 in NEK, je podčrtala.

Petka posebej skrbi pobuda za državni prostorski načrt za JEK2

Okoljski pravnik pri PIC Aljoša Petek je izpostavil, da smo "kljub političnemu fiasku" z referendumom soočeni z nadaljnjim vlaganjem finančnih sredstev in političnih naporov v izvedbo projekta JEK2. Posebej ga skrbi pobuda za državni prostorski načrt za JEK2, ki je že v teku in je glede na veljavno pravo "zaključni postopek za izgradnjo reaktorja v Sloveniji".

nevladne organizacije, Aljoša Petek, Gaja Brecelj, Sara Kosirnik | Foto: Boštjan Podlogar/STA Foto: Boštjan Podlogar/STA

"Iskreno se sprašujem, kako daleč sežejo interesne lovke jedrskega lobija, kako zelo močan pritisk mora vršiti ta lobi nad poslankami in poslanci, da smo soočeni s takšno stopnjo hitenja, politične nespretnosti in nesposobnosti. V jedrskem scenariju nimamo prav nič dodatnih informacij od točke, ko so se poslanci odločili, da referenduma ne bomo izvedli," je dejal. Tudi sam se je zato zavzel za začetek iskrenega pogovora o energetski prihodnosti Slovenije.

Kosirnik: Čas je, da se začnemo pogovarjati tudi o drugih scenarijih

Vodja kampanj pri Greenpeace Slovenija Sara Kosirnik je medtem ocenila, da preklic referenduma kaže, da ta res ni nosil nobene teže, a je bila resolucija sprejeta, "kar je očitno zadostna strateška podlaga za nadaljevanje postopkov". "Sprašujemo se torej, kako naj v takšnem ozračju sploh poteka enakovredna razprava o več scenarijih, če so še vedno vse sile usmerjene v to, da se bo projekt JEK2 zgodil, pa naj stane, kar hoče," je nadaljevala.

Kosirnik je podčrtala, da JEK2 ni edina možnost in da je čas, da se začnemo pogovarjati tudi o drugih scenarijih. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Kosirnik je podčrtala, da JEK2 ni edina možnost in da je čas, da se začnemo pogovarjati tudi o drugih scenarijih. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Tudi Kosirnik je podčrtala, da JEK2 ni edina možnost in da je čas, da se začnemo pogovarjati tudi o drugih scenarijih ter da bi se morali vsi procesi in pooblastila v zvezi s tem nemudoma prenesti na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Menijo, da je nujno, da se vse aktivnosti JEK2 zaustavijo

Predstavniki vseh treh nevladnih organizacij so zato odgovorne pozvali, naj naredijo korak nazaj in odprejo strokovno razpravo o energetski prihodnosti Slovenije. Ta mora po njihovem mnenju temeljiti na poglobljeni analizi več scenarijev, potekati mora transparentno, vključujoče in nepristransko. Zato je nujno, da se vse aktivnosti na projektu JEK2 zaustavijo, so prepričani. Pri tem je ključni predpogoj, da se nemudoma ukine funkcija državnega sekretarja za nacionalni jedrski program, so pozvali. Ta pospešuje zgolj JEK2, in je "pravzaprav cokla možni široki razpravi", je sklenila Brecelj.

Preberite še:

jek2
Novice Podpora projektu JEK2 strmoglavila
Nataša Avšič Bogovič
Novice Kriminalisti pri poslanki, so ji kaj zasegli?
Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Odbor DZ potrdil predlog odloka o preklicu referenduma