Ponedeljek,
9. 9. 2024,
14.51

Osveženo pred

34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

Natisni članek

padavine nevihta vremenska napoved vreme

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 14.51

34 minut

Posledice močnega deževja: podrta drevesa, poškodovana vozila in reševanje ribičev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,59
poplave v Italiji | Iz Italije poročajo o poplavljenih naseljih in večji gmotni škodi.  | Foto Reuters

Iz Italije poročajo o poplavljenih naseljih in večji gmotni škodi.

Foto: Reuters

Za nami je nevihtna noč, agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo zaradi možnih močnejših nalivov. Nevihte so se nad Slovenijo širile iznad morja in iz smeri Italije. Glavnina padavin je ostala v Italiji. Pri nas se je zaradi razmočenega terena podrlo več dreves, ta pa so poškodovala tudi štiri vozila. Nekaj poplav je povzročila tudi meteorna voda. V občini Tolmin sta v reki Soči pri naselju Kamno zaradi visokega vodostaja obtičala dva ribiča, ki so ju reševalci nepoškodovana rešili. V Italiji so nalivi povzročali poplave in večjo gmotno škodo. Padavine se bodo pri nas občasno pojavljale še vse do noči. Takrat bodo povsod ponehale. 

Močno deževje povzročilo nekaj nevšečnosti 

Karta prikazuje, koliko litrov dežja na kvadratni meter je padlo v današnji noči na posameznih merilnih postajah. Največ padavin je padlo nad zahodno polovico države, a glavnina padavin je ostala nad severno in osrednjo Italijo. Zato smo se večjim nevšečnostim izognili.  | Foto: Arso Karta prikazuje, koliko litrov dežja na kvadratni meter je padlo v današnji noči na posameznih merilnih postajah. Največ padavin je padlo nad zahodno polovico države, a glavnina padavin je ostala nad severno in osrednjo Italijo. Zato smo se večjim nevšečnostim izognili. Foto: Arso

Največ padavin je padlo v zahodni polovici države. Dež je dodobra namočil primorska tla, tam je večinoma padlo okoli 50 litrov padavin na kvadratni meter. Proti vzhodu so se količine padavin zmanjševale. 

V Soči obtičala ribiča 

Ribiča, ki sta v Soči obtičala okoli 14. ure, so iz vode rešili reševalci Društva reševalcev iz vode Slovenije in gasilci prostovoljnega gasilskega društva Tolmin, so sporočili iz centra za obveščanje.

Gasilci šestih poklicnih in 15 prostovoljnih enot so posredovali na 22 lokacijah, največ na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota, Kranj, Celje in Nova Gorica.

Do 15. ure je največ dežja padlo na Otlici, in sicer 154 milimetrov, na Kaninu, Voglu in Bovcu pa je medtem padlo 145, 132 in 128 milimetrov padavin, so na družbenem omrežju Facebook zapisali na agenciji za okolje (Arso).

V prihodnjih dneh izrazita ohladitev 

V prihodnjih dneh pa prihaja tudi izrazita ohladitev, so napovedali na Arsu. Po današnji prehodni ohladitvi bo v sredo spet zapihal bolj vlažen jugozahodni veter. V noči na četrtek bo nad severnim Sredozemljem nastal ciklon. Jugozahodni zračni tok se bo okrepil. Padavine bodo sprva zajele zahodne kraje, mogoče bodo nevihte.

V četrtek čez dan bo Slovenijo od severa dosegla hladna fronta, zapihal bo severovzhodnik. Dež se bo okrepil in razširil nad vso Slovenijo, na Arsu pričakujejo večjo količino padavin. Trenutno je še precejšnja negotovost, kako hitro se bo fronta pomikala čez Slovenijo. Meja sneženja se bo spuščala. Zelo verjetno bo snežilo v visokogorju, lahko tudi precej nižje.

Do srede bo temperatura zraka blizu povprečja za ta čas, potem pa se bo izraziteje ohladilo. V petek bodo najvišje temperature v notranjosti verjetno le od deset do 15, v nekoliko višjih legah pa bodo celo ostale pod desetimi stopinjami Celzija, so napovedali.

V Italiji nalivi povzročili poplave 

Glavnina padavin je ostala nad severno in srednjo Italijo, ni pa se razširila do naših krajev. Iz več tamkajšnjih krajev poročajo o poplavljenih naseljih in večji gmotni škodi. 

fronte Arso vreme
Novice Nočne nevihte bodo spremljali nalivi. Ali bodo povzročali škodo? #animacija
nevihte
Novice Tako se bodo pomikale nevihte z močnimi nalivi, izdano oranžno opozorilo #animacija