Nedelja,
7. 7. 2024,
18.33

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Natisni članek

nevihta toča vremenska napoved vreme

Nedelja, 7. 7. 2024, 18.33

3 mesece

Nad Slovenijo sta se znesli dve nevihtni celici, padala je kot oreh debela toča #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

V nasprotju z napovedmi nas je v nedeljo popoldne presenetilo burno vremensko dogajanje. Nad Slovenijo sta se razbesneli dve močni nevihtni celici, ki ju je spremljala tudi toča, ponekod debela kot oreh. Radarska slika padavin je pokazala, da sta se nevihtni celici pomikali mimo osrednje Slovenije proti severovzhodu države. Vremenoslovci pravijo, da nevihte niso izključene niti v noči na ponedeljek. Na zgornjem posnetku lahko vidite, kako se je nevihta s točo razbesnela v Ljubljani.

Prva nevihta se je okrepila zahodno od Ljubljane in se je pomikala v smeri Domžal, druga pa se je okrepila med Ivančno Gorico in Trebnjim in se je pomikala v smeri območja Radeč, Sevnice in naprej proti Rogaški Slatini in Podravju, so zapisali na portalu Meteoinfo Slovenija.

Kaže, da se je nevihtno dogajanje mino osrednje Slovenije pomikalo proti severovzhodnemu delu države, saj so o debeli toči poročali tudi iz okolice Vranskega, kjer je debela toča klestila v začetku tedna.

Od tam je spodnja fotografija, ki kaže kot jajce debelo točo.

toča Vransko | Foto: Ines Suljić Koprivc/Neurje.si Foto: Ines Suljić Koprivc/Neurje.si

Bralci so o toči pred tem poročali z več koncev Ljubljane, med drugim iz Šiške in Črnuč, zdi se, da je bilo vreme najbolj burno na severnem delu prestolnice. Zanimivo je, da ponekod v Ljubljani ni bilo niti kaplje dežja.

Portal SPIN je poročal tudi o več klicih iz Ljubljane in Trebnjega zaradi vetroloma, ki ga je povzročil močan veter. 

Po podatkih Centra za obveščanje RS so gasilci popoldan na Celovški cesti in na Griču v Ljubljani odstranili veje, ki so zaradi močnega vetra padle na cestišče. V Žubini v Trebnjem pa je neurje z močnim vetrom razkrilo streho stanovanjskega objekta, zato so gasilci streho prekrili z novimi strešniki.

Po napovedih Agencije RS za okolje je na severu in severozahodu možna kakšna nevihta tudi ponoči.

Na portalu promet.si so opozorili, da so ponekod po Sloveniji neurja ovirala promet in zmanjševala vidljivost. "Na cestah je lahko večja količina vode. Vozite previdno in se ne ustavljajte pod nadvozi ali v predorih!" so opozorili.

Debela toča v Domžalah in okolici

Bralec nam je poslal fotografijo toče, ki se je ujela v mrežo na vrtu. Še enkrat se je izkazalo, da je to učinkovit način, kako zaščititi pridelek.

toča v mreži nad vrtom | Foto: Janez Janežič Foto: Janez Janežič Bralka iz Domžal pa nam je poslala fotografijo, kako je debela toča sklestila pridelek na vrtu.

toča v Domžalah na vrtu | Foto: Klavdija Orehek Foto: Klavdija Orehek O toči so poročali tudi iz Medvod, Dragomerja, Lukovice in Trebnjega. Ovirala je promet, prav tako pa povzročila še nekaj dodatne škode.

toča Trebnje | Foto: Sonja Grabnar/Neurje.si Foto: Sonja Grabnar/Neurje.si Na tem koncu Slovenije je bilo hudo že minuli ponedeljek, ko so se uresničile črne napovedi Agencije za okolje. Razvila so se močna krajevna neurja, ki so naredila veliko škode na poljščinah, objektih in avtih.

Kako kaže prihodnje dni?

V ponedeljek bo povečini sončno. Zapihal bo severovzhodni veter. Predvsem popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 33 stopinj Celzija.

Obeti: V noči na torek bo v vzhodni Sloveniji še možna kakšna nevihta. V torek bo na Primorskem sončno, drugod bo sprva zmerno do pretežno oblačno, nato se bo zjasnilo. V hribovitih krajih popoldne ni izključena kakšna nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod severovzhodni veter. V sredo kaže na večinoma jasno vreme. Vse bolj vroče bo.

Vremenska slika: Nad Skandinavijo je ciklonsko območje. Hladna fronta sega od severne preko srednje Evrope do Alp. Nad naše kraje še vedno doteka zelo topel in prehodno nekoliko bolj vlažen zrak.

Današnje vremensko dogajanje spremljamo v živo, več sledi.

Če imate kakšne fotografije ali kakšen posnetek, nam jih lahko pošljete na elektronsko pošto novice@tsmedia.si.
Letalo za obrambo pred točo
Novice Ali je letalska obramba proti toči učinkovita ali zgolj zapravljamo denar?
poškodovano letalo Austria Airilnes
Novice Nevihta s točo poškodovala letalo pred pristankom na Dunaju
neurje s točo
Novice To je vzrok za včerajšnja uničujoča neurja z veliko točo #video