Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
7.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 7.14

8 let, 5 mesecev

Na obisku palestinski predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na delovnem obisku v Sloveniji je danes palestinski predsednik Mahmud Abas, ki ga je sprejel predsednik republike Danilo Türk.

Türk in Abas sta potrdila podporo palestinsko-izraelskim pogajanjem, ob tem pa poudarila, da v mirovnem procesu obstajajo tudi ovire, pri čemer sta izpostavila izraelska naselja na Zahodnem bregu. Abas: Pogajanja so edina izbira Kljub temu Palestinci ostajajo zavezani pogajanjem, za katera so se z Izraelom dogovorili novembra lani na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu. "Pogajanja so edina izbira in edina možnost za rešitev z dvema državama," je poudaril Abas, ki se mudi na prvem obisku v Sloveniji.

Povedal je tudi, da v pogajanjih z izraelsko stranjo vedno odpirajo pomembna vprašanja, kot je vprašanje 11.000 palestinskih zapornikov, da bi jih rešili že v vmesnem obdobju. Na novinarsko vprašanje, ali še vedno upa, da bo mirovni sporazum mogoče doseči do konca leta 2008, kot predvideva dogovor iz Annapolisa, je Abas dejal, "da je upanje vedno potrebno obdržati". Če bo omenjeni cilj dosežen, bo to dobro, če ne, pa bodo prizadevanja nadaljevali, je še dodal. Napovedal je tudi skorajšnji nov krog pogajanj.

Türk: Podpiramo palestinsko prizadevanje za dosego samoodločbe Kot je dejal Türk, Slovenija odločno podpira palestinski narod v prizadevanjih za dosego samoodločbe oz. za dosego rešitve z dvema državama, ki bi skupaj živeli v miru, varnosti in sožitju. Türk je tudi izrazil zadovoljstvo, ker je bil v mirovnem procesu že storjen določen napredek. Poudaril je, da obstajajo ovire in ena od njih so izraelska naselja na okupiranem Zahodnem bregu. Türk si želi, da bi se širitev izraelskih naselij končala, končna rešitev pa bi morala biti njihova demontaža. V zvezi s tem je spomnil na nedavno srečanje bližnjevzhodne četverice v Berlinu, ki je podala zahtevo po ustavitvi širjenja teh naselij.

Predsednik republike je tudi izrazil zadovoljstvo, da so se varnostne razmere na Zahodnem bregu izboljšale, kar prispeva oz. omogoča mirovni proces. "Želimo si, da bi premirje v Gazi v polni meri uspelo," je Türk dejal glede nedavnega dogovora med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas glede tega območja. Omenil je še nedavno konferenco za izgradnjo palestinske policije in pravosodnega sistema v Berlinu in izrazil željo, da bi se palestinski varnostni sistem konsolidiral, kar je pomembno tudi za medpalestinsko spravo.

Palestinci cenijo delo četverice in EU V Sloveniji se po Türkovih besedah močno zavedamo pomena rešitve palestinskega vprašanja za mir na Bližnjem vzhodu in svetu nasploh. Predsednik republike se je zato zavzel za krepitev prizadevanj Evropske unije, zlasti v okviru bližnjevzhodne četverice. Delo četverice in unije, slednje zlasti na področju gospodarske podpore, cenijo tudi Palestinci, je povedal Abas. Izrazil je upanje, da bo EU odigrala tudi pomembnejšo politično vlogo. Abas se je ob tem zahvalil za slovenska prizadevanja v času predsedovanja uniji.

Abas in Türk sta izrazila tudi podporo posrednim pogajanjem, ki sta jih nedavno začela Izrael in Sirija. Türk je slednje označil za pomembno novo pridobitev v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu. Pozitiven razvoj teh pogajanj bi namreč prispeval k stabilnosti na območju. Po mnenju Türka je tako potrebno vzpodbujati vse pozitivne elemente v regiji, ki bi preprečili vpliv negativnih učinkov iz Irana, o katerem predsednika sicer danes nista posebej razpravljala.

Abas: Obsojamo vsa nasilna dejanja Palestinski predsednik je povedal, da so Izraelu ponudili tudi rešitve glede spornega območja Šeba med Izraelom in Libanonom. Poudaril je še, da si 57 arabskih držav želi normalizacije odnosov z Izraelom, ki pa bi moral zapustiti arabska ozemlja. Abas je danes tudi obsodil sredin napad z buldožerjem v Jeruzalemu, v katerem so poleg palestinskega napadalca umrli še trije ljudje. "Obsojamo vsa nasilna dejanja, kot obsojamo napade, ki jih v Gazi izvajajo Izraelci," je dejal palestinski predsednik.

Türk in Abas sta govorila tudi o dvostranskih vprašanjih. Pri tem sta izpostavila Evrosredozemsko univerzo. Slednja je že vzpostavila sodelovanje z dvema palestinskima univerzama, Türk pa je izrazila upanje, da se bo sodelovanje razširilo tudi na druge, kar bo pomagalo h krepitvi medkulturnega dialoga. Abas se je Sloveniji tudi zahvalil za prizadevanja pri razvoju dvostranskih odnosov, še zlasti na področju kulture in izobraževanja.

Abas je Türka povabil na obisk Abasa je Türk na obisk v Slovenijo povabil maja, ko sta se srečala na Svetovnem gospodarskem forumu o Bližnjem vzhodu v egiptovskem Šarm el Šejku. Palestinski predsednik je predsednika republike danes povabil, naj obišče palestinska ozemlja, pri čemer mu je svetoval božično-novoletni čas.

Sprejem pri Ruplu Abasa je sprejel tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, s katerim sta govorila zlasti o prizadevanjih mednarodne skupnosti pri vzpostavljanju struktur, ki jih bo potrebovala nova palestinska država. Minister Rupel je ob tem Abasu še zagotovil, da bo Slovenija tudi v prihodnje nadaljevala s pobudami za humanitarno in strokovno pomoč palestinskim oblastem

Ne spreglejte