Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
9. 8. 2013,
17.50

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2013, 17.50

8 let, 6 mesecev

Na evropskih cestah več kot sto različnih vozniških dovoljenj

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Da ste uradno sposobni sesti za volan, boste lahko s starim, papirnatim vozniškim dovoljenjem dokazovali najpozneje do konca aprila 2018. Po tem datumu bodo obvezna kartična dovoljenja.

S starim rožnatim vozniškim dovoljenjem boste najpozneje do 30. aprila 2018 policistom lahko dokazovali, da ste opravili vozniški izpit. Po tem datumu bo za voznike obvezno tako imenovano kartično vozniško dovoljenje.

Voznikom ob zamenjavi starega vozniškega dovoljenja z novim ne bo treba opravljati nikakršnih preizkusov, zadoščala bosta staro vozniško dovoljenje in fotografija.

Zakaj sploh uvedba kartične oblike? EU poskuša s prehodom na kartična vozniška dovoljenja izboljšati prometno varnost in pospeševati prosto gibanje oseb, ki nameravajo bivati v drugih državah članicah, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Dodajajo, da so kljub napredku, ki so ga dosegli pri usklajevanju predpisov o vozniških dovoljenjih, še vedno obstajale večje razlike med predpisi držav članic v zvezi s periodičnostjo podaljševanja vozniških dovoljenj in glede podkategorij vozil. Z direktivo o vozniških dovoljenjih so večino teh razlik odpravili.

Več kot sto različnih V državah članicah EU je sicer v obtoku več kot sto različnih vzorcev vozniških dovoljenj. Zaradi tega imajo policija in drugi organi ter tudi državljani slabši pregled nad njimi, številni različni vzorci pa olajšujejo ponarejanje dokumentov.

Da bi to preprečili, je Unija določila, da morajo vse države članice EU sprejeti potrebne ukrepe za zamenjavo veljavnih vozniških dovoljenj po preteku določenega prehodnega obdobja z novim, evropsko usklajenim vozniškim dovoljenjem. Prehodno obdobje se sicer izteče konec leta 2032.

Ne spreglejte