Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2008,
12.51

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 12.51

8 let, 6 mesecev

MZZ-ju prepovedali obdelavo telefonskih pogovorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Informacijski pooblaščenec je z odločbo ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) prepovedal obdelavo telefonskih prometnih podatkov vseh uslužbencev.

Z odločbo prepovedali le tisti del preiskave, za katerega so ugotovili, da je nezakonit, je v današnjem odzivu zapisala pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Ministrstvu odvzeli edino sredstvo za seznam "osumljenih" Predstavnik MZZ Bojan Brezigar je v torek dejal, da je odločitev informacijske pooblaščenke glede inšpekcijskega nadzora za preverjanje zakonitosti obdelave osebnih podatkov v interni preiskavi ministrstva "odvzela ministrstvu edino sredstvo, da ugotovi, kdo je izročil washingtonsko depešo medijem". Informacijska pooblaščenka ocenjuje, da je to poseg proti človekovim pravicam. MZZ po besedah Brezigarja to jemlje na znanje in njeno mnenje sprejme, vendar nima drugih sredstev, da bi izdelal ožji seznam ljudi, ki so razpolagali z depešo.

Pirc Musar: Ne smemo pozabiti na pravo

Ob tem je poudarila, da vsak lahko ubira le tiste poti, ki jih zakon dopušča, pa če je cilj še tako plemenit. "MZZ zadevo tolmači tako, kot da lahko pozabimo na pravo in dopustimo paradigmo, da vsak cilj posvečuje vsa sredstva. Želeli bi si, da MZZ ne podcenjuje javnosti, ki zdaj že nekaj časa dobro ve, kaj je pooblaščenec v odločbo napisal," je pojasnila. Odločba je dostopna na spletni strani www.ip-rs.si.

Ne spreglejte