Torek,
20. 8. 2024,
13.05

Osveženo pred

3 ure, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Luna polna luna super luna

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 13.05

3 ure, 40 minut

Preteklo noč posebna pojava superlune in modre lune

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Super luna | Tokratna polna luna je bila redka kombinacija superlune in modre lune, kar ne pomeni, da je bila luna obarvana modro. Kot so pojasnili pri Nasi, je to v resnici poimenovanje za dve polni luni v enem mesecu ali za tretjo polno luno v enem letnem času s štirimi polnimi lunami. | Foto STA

Tokratna polna luna je bila redka kombinacija superlune in modre lune, kar ne pomeni, da je bila luna obarvana modro. Kot so pojasnili pri Nasi, je to v resnici poimenovanje za dve polni luni v enem mesecu ali za tretjo polno luno v enem letnem času s štirimi polnimi lunami.

Foto: STA

Preteklo noč je bilo mogoče na nebu opazovati prav posebno polno luno, in sicer superluno, ki je bila hkrati tudi tako imenovana modra luna. Prva od štirih letošnjih superlun je bila še posebej blizu Zemlji. Naslednjo priložnost za opazovanje bomo imeli že sredi septembra.

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa govorimo o superluni, ko se Luna še posebej približa našemu planetu v svoji eliptični orbiti in je hkrati polna. Takrat je videti posebej velika in svetla.

Ponoči je bila Luna od Zemlje oddaljena približno 360 tisoč kilometrov, pri naslednji superluni sredi septembra pa bo razdalja znašala le približno 357 tisoč kilometrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po avgustovski bomo lahko superlune opazovali še 18. septembra, 17. oktobra in 15. novembra, pri čemer bo oktobrska od vseh najbliže Zemlji.

Luna
Novice Znanstveniki odkrili, kaj je v notranjosti Lune

Modra luna ni povezana z barvo

Tokratna polna luna je bila redka kombinacija superlune in modre lune, kar ne pomeni, da je bila Luna obarvana modro. Kot so pojasnili pri Nasi, je to v resnici poimenovanje za dve polni luni v enem mesecu ali za tretjo polno luno v enem letnem času s štirimi polnimi lunami.

V vsaki trimesečni sezoni so običajno tri polne lune. Če se pojavi še četrta, govorimo o modri luni.

Nazadnje se je ta kombinacija superlune in modre lune zgodila avgusta lani, naslednjič jo bomo lahko opazovali januarja in marca 2037. Približno ena četrtina vseh polnih lun je superlun, medtem ko so le trije odstotki polnih lun tudi modre lune.

Nočno nebo, astronomija
Trendi Naslednji dve noči priložnost za nočno opazovanje meteorskih rojev
luna
Novice V kitajskih vzorcih z Lune potrdili prisotnost vode
Sončev mrk
Novice Tik pred potemnitvijo za 300 parov usodni da #video
Superluna, lunin mrk
Novice Avgusta kar dve superluni
Super modra luna
Novice Ne pozabite se ozreti v nebo, videli boste izredno redek fenomen