Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 16.55

8 let

Ministrstvo za javno upravo zanika navedbe anonimke glede Microsofta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za javno upravo zanika nekatere navedbe v anonimnem pismu glede nakupa programske opreme proizvajalca Microsoft za potrebe državne uprave v obdobju 2003-2010.

Anonimni prijavitelj, ki se podpisuje kot Kranjski Tux, je minuli teden pozval računsko sodišče in protikorupcijsko komisijo k preučitvi suma konflikta interesov in korupcije pri postopkih naročanja omenjene programske opreme. Prijavitelj med drugim predlaga revidiranje internega poročila in utemeljitve odločitve o ustreznosti neposrednih in tajnih pogajanj za sklenitev pogodbe s podjetjem Microsoft Slovenija ter same pogodbe. Vrednost domnevnih nepravilnosti avtor anonimnega pisma ocenjuje na 60 milijonov evrov. MJU: Znesek nakupa v treh letih znašal nekaj več kot 4,5 milijona evrov Navedbi o 20 oziroma 60 milijonih nista točni, zatrjujejo na ministrstvu, saj je znesek nakupa v treh letih znašal nekaj več kot 4,5 milijona evrov.

Na ministrstvu sicer s prijavo še vedno niso seznanjeni. Vseeno pa pojasnjujejo, da je ministrstvo izvedlo postopek po pooblastilih državnih organov. Ministrstvo je izvedlo postopek, saj je bolj ekonomično, gospodarno in bolj transparentno, če se državna uprava nasproti družbi Microsoft predstavlja kot homogena institucija. Kot poudarjajo, ni ministrstvo za javno upravo nikjer odločilo, katero programsko opremo naj ministrstva nabavijo, "temveč je s postopkom le sledilo želji po najbolj gospodarnem nakupu".

Dogovarjajo se o umiku oznake zaupno iz delov pogodb Glede zaupnosti pogodbe zagotavljajo, da se ministrstvo za javno upravo že nekaj časa z družbo Microsoft dogovarja o vsaj delnem umiku oznake zaupno iz delov pogodb. Ob tem poudarjajo, da so pogodbe le deloma označene kot zaupne in so tako opredeljene zaradi izrecne želje Microsofta. Ministrstvo je že poslalo družbi poziv za umik oznake "poslovna skrivnost" iz pogodb, ki jim ima sklenjeno z družbo Microsoft, ob tem pa upajo, da bo odgovor pozitiven.

Ne spreglejte