SiolNET. Novice Slovenija
2,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica obupala nad ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

2,11

termometer

Ksenija Klampfer
Ministrstvo za delo ne bo več iskalo podpore za ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Foto: STA

Ministrstvo za delo ne bo več iskalo podpore ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Kot so sporočili z ministrstva, ki ga vodi Ksenija Klampfer, bodo v prihodnje nadaljevali uvajanje spodbud za brezposelne osebe s ciljem njihove aktivacije in vključitve na trg dela.

Z ministrstva za delo so sporočili, da je na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki bi uzakonila ukinitev dodatka, državni svet najprej izglasoval veto, nato pa pristojni parlamentarni odbor v ponedeljek ni izglasoval ponovne podpore predlogu: "Zaradi tega ministrstvo podpore za novelo zakona več ne bo iskalo."

Že v torek so tudi zanikali, da bi ministrica Ksenija Klampfer, ki se je udeležila sestanka s poslanci NSi, pri njih iskala podporo za sprejem novele. Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič je sicer še v ponedeljek napovedoval pogovore, med drugim tudi s SDS, katerih glasovi bi bili za sprejetje zakona ob ponovnem glasovanju ključni.

državni zbor Novice Ukinitev dodatka za delovno aktivnost brez ponovne podpore poslancev

Parlamentarni odbor ni izglasoval ponovne podpore predlogu

Novela zakona je ob prvem glasovanju prejela 34 poslanskih glasov, 18 poslank in poslancev je bilo proti. LMŠ, SMC, DeSUS, SNS in manjšinska poslanca so zakon takrat podprli, poslanci SAB so glasovali različno, v Levici in SD pa so bili proti. V NSi in SDS so se pri prvem glasovanju v državnem zboru večinoma vzdržali.

V ponedeljek je večina poslanskih skupin v razpravi na odboru napovedala, da bo na plenarni seji glasovala enako kot prvič. Za mnenje, da je predlog novele ustrezen, je na odboru sicer glasovalo le šest poslancev odbora, moralo pa bi jih vsaj devet.

Alojz Kovšca Novice Državni svet izglasoval veto na ukinitev dodatka za delovno aktivnost #video

Ministrstvo ocenjuje, da je dodatek postal neučinkovit

Na ministrstvu so sicer ob tem spet poudarili, da so novelo pripravili s ciljem aktivirati brezposelne osebe, da se vključijo v socialna zavarovanja, s čimer bi jim tekla pokojninska doba, kar je ključno za njihovo socialno varnost na stara leta. Lani so namreč ob analizi strukture upravičencev do denarne socialne pomoči ugotovili, da je velika večina upravičencev brezposelnih.

Ob tem je ministrstvo namenilo dodatnih 86 milijonov evrov na letni ravni za denarne socialne pomoči, sproščeni so bili tudi vsi varčevalni ukrepi na področju družinske politike, za kar je bilo namenjenih dodatnih 58 milijon evrov. Hkrati so ocenili, da dodatek za delovno aktivnost ni več ustrezno umeščen v institut denarne socialne pomoči in da bodo nove spodbude na področju aktivne politike zaposlovanja in zaposlitvene rehabilitacije v danih razmerah bolj učinkovite od dodatka za delovno aktivnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin