SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mineva 21 let od prvih povojnih večstrankarskih volitev

2

termometer

Danes mineva 21 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji po drugi svetovni vojni, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos).

Volitve so bile izhodišče za uresničitev prizadevanj po samostojni slovenski državi. Volitve v družbenopolitični zbor, zbor občin in zbor združenega dela Skupščine RS ter volitve za predsednika Predsedstva RS in člane predsedstva so potekale od 8. do 12. aprila 1990. Čez dva tedna, 22. aprila 1990, je bil izveden drugi krog volitev za predsednika predsedstva in delegate zbora občin.

V skupščino je prišlo devet strank

Na volitvah je največ glasov oz. delegatskih mest v družbenopolitičnem zboru dobila Demokratična opozicija Slovenije - Demos. Zveza komunistov Slovenije - Stranka demokratične prenove pa se je najbolje odrezala kot posamična stranka. V republiško skupščino je prišlo skupno devet strank.

Predsednik skupščine je bil France Bučar Največ glasov znotraj koalicije Demos je zbrala stranka Slovenskih krščanskih demokratov. Na podlagi predvolilnega dogovora v Demosu, da bo mandatar iz stranke z največ glasovi, je mandatar postal predsednik SKD Lojze Peterle. Njegovo vlado je skupščina potrdila 22. maja 1990. Za predsednika predsedstva pa je bil v drugem krogu izvoljen Milan Kučan. 17. maja 1990 je bila prva seja 240 novoizvoljenih delegatov skupščine, ki je za svojega predsednika izbrala Franceta Bučarja (SDZ).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin