Nedelja,
30. 6. 2019,
14.31

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Natisni članek

Mitja Spindler odstrel medved

Nedelja, 30. 6. 2019, 14.31

2 leti, 1 mesec

Odstrela za zdaj ne bo: medvedka, ki je napadla žensko, ni več na muhi lovcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Po tednu dni iskanja na območju Vrha nad Želimljami lovci niso našli medvedke z dvema mladičkoma, ki je preteklo soboto napadla in poškodovala 80-letnico. V noči s petka na soboto se je omenjena medvedka sicer vrnila v čebelnjak soseda napadene gospe. Odločba, ki lovcem dovoljuje odstrel medvedke in obeh mladičev, poteče danes, vendar pa so lovci ocenili, da odločbe ne bodo podaljšali. Če se bo medvedka vrnila v bližine hiš in z agresivnim vedenjem ogrožala ljudi, bodo lovci odločbo za odstrel obnovili.

"Ocenili smo, da ni potrebe po podaljšanju odločbe za odstrel medvedke in mladičev. Najverjetneje je omenjena medvedka v noči na soboto res razbila čebelnjak v neposredni bližini mesta napada na 80-letnico. Ampak ta dogodek ni tako ključen, da bi podaljšali odločbo za odstrel," je po sestanku intervencijske skupine Zavoda za gozdove Slovenije, pristojne za odstrel medvedke, povedal starešina škofljiške lovske družine Mitja Spindler.

Novice Aktivisti: Res je, v gozdu namenoma zganjamo hrup #video

Potrebe za odstrel medvedke in mladičev za zdaj ni več

Kot je poudaril, lovci za zdaj ne bodo zaprosili za podaljšanje odločbe za odstrel. V primeru, da bi se medvedka bolj pogosto pojavljala neposredno v vaseh, kjer bi lahko predstavljala nevarnost za ljudi, bomo odločbo obnovili, je dejal Spindler in pojasnil, da potrebe po odstrelu medvedke in mladičev za zdaj ni več.

"Sicer se je treba zavedati, da je neka upravičena bojazen pri vstopu ali sprehajanju po gozdu pri ljudeh prisotna, vendar je strah premajhen razlog za to, da se podaljša odločba za odstrel. Če bodo ljudje medvedko opazili neposredno v vaseh, lahko pokličejo na 112. Potem bomo to spremljali, če bo teh pojavov več, pa bomo po potrebi spet zaprosili za odstrel," je pojasnil Spindler.

Na vprašanje, v kakšnih situacijah bi lahko zaprosili za podaljšanje odločbe za odstrel, starešina lovske družine odgovarja, da v primeru, če bi medvedka predstavljala grožnjo za varnost ljudi: "To pomeni, če bi bodisi z agresivnim vedenjem v vaseh ogrožala ljudi, če bi denimo preobračala smetnjake in če bi se to zgodilo večkrat. Dokler pa se medvedka normalno giba po gozdovih in jasah v zmerni razdalji od hiš, to ne pride v poštev."

Ob tem je starešina lovske družine Škofljica dodal, da so nekatere lovske družine že začele izvajati interventni zakon o odstrelu: "V ponedeljek imamo sestanek širšega združenja na Rakeku, kjer bo prisotnih več lovskih družin. Tam se bomo dogovorili o načinu izvajanja tega interventnega odstrela, ampak ne te medvedke in mladičev, temveč drugih živali."

medved
Novice Lovci iščejo medvedko z dvema mladičema: zaradi stresa se je umaknila

Medvedka v noči na soboto razbila čebelnjak blizu kraja napada

Prej omenjena medvedka z dvema mladičema je na muhi lovcev pristala prejšnjo soboto, ko je napadla 80-letno prebivalko Vrha nad Želimljami. Kot nam je že pred dnevi pojasnil Spindler, naj bi gospa 20 minut poslušala stokanje mladičev, ki po zvoku spominja na glas otroka v stiski. Ko se je odzvala in stopila približno 20 metrov stran od hiše, da bi preverila, kaj se dogaja, pa jo je medvedka napadla. 

Po napadu je kmetijsko ministrstvo izdalo ustno odločbo za odstrel medvedke in tudi njenih dveh mladičev s soglasjem agencije za okolje (Arso), ki je pristojna za odstrel v izjemnih primerih. Teden dni kasneje lovci medvedke še niso našli, čeprav se je konec tedna vrnila v vas.

Medvedka se je v noči na soboto vrnila v vas in razbila čebelnjak blizu kraja napada na 80-letnico. Fotografija je simbolična. | Foto: STA , Medvedka se je v noči na soboto vrnila v vas in razbila čebelnjak blizu kraja napada na 80-letnico. Fotografija je simbolična. Foto: STA ,

"V noči s petka na soboto je medved v čebelnjaku sosednje hiše od tiste, v kateri prebiva napadena gospa, razbil panj. Ocenjujemo, da je šlo za isto medvedko, saj je malo verjetno, da bi bil na območju še en medved ali celo medvedka," je povedal Spindler, ki je tudi član tričlanske intervencijske skupine, pristojne za odstrel medvedke.

Kot je poudaril, so k njeni vrnitvi v naselje zelo verjetno prispevali aktivisti, ki v želji, da bi preprečili njen odstrel, zadnje dni hodijo po želimeljskih gozdovih in ropotajo z lonci ter pokrovkami, da bi medvede pregnali globlje v gozd. Da to počnejo, nam je med tednom povedal Spindler (več v članku Z lonci in pokrovkami ropotajo po gozdu, da bi medvedko rešili pred lovci), odziv aktivistov pa si lahko preberete v članku Aktivisti: Res je, v gozdu namenoma zganjamo hrup.

rjavi medved
Novice Z lonci in pokrovkami ropotajo po gozdu, da bi medvedko rešili pred lovci #video

"Tako početje aktivistov je neodgovorno, nevarno in huligansko"

Odstrel medvedov, sploh medvedke z mladičema, je težka naloga tudi za lovce, a na prvem mestu je varnost ljudi. | Foto: STA , Odstrel medvedov, sploh medvedke z mladičema, je težka naloga tudi za lovce, a na prvem mestu je varnost ljudi. Foto: STA , "Tako početje je neodgovorno, nevarno in huligansko, predvsem pa brez učinka. Če bi to delovalo, bi ne nazadnje lahko lovec šel v gozd in trikrat ustrelil v zrak, pa bi se medved umaknil," je tudi danes ponovil Spindler, ki pravi še, da so aktiviste nazadnje opazili v soboto.

Opozarja, da je vznemirjanje divjadi tudi prekršek, za katerega lahko lovski inšpektor posamezniku izreče globo v višini do 1.200 evrov. Po njegovem mnenju je ropot dodatno razdražil medvedko, ki je lovci v zadnjem tedni niso našli.

Ob tem je pojasnil, da se medved, ki okusi slast medu, zelo verjetno vrne. Odstrel medvedov, sploh medvedke z mladičema, težka naloga tudi za lovce, a na prvem mestu varnost ljudi. "Taka žival ne more biti v bližini ljudi," poudarja Spindler.

Ob tem se spomni primera izpred nekaj let, ki se je zgodil na območju bližnje vasi Kurešček nad Igom: "Medvedka se je nekaj časa pojavljala v vasi, a ni napadala ljudi, temveč je vdirala v vse kurnike po vasi. Na koncu je bil odobren odstrel, pa ne zaradi škode lastnikov kokoši, temveč zaradi njenega zahajanja v neposredno bližino vasi."

tiger zoo park rožman
Novice Rešil in v okolici Vrhnike naselil tri sibirske tigre #foto #video
Družinska kmetija Sedmak pastirski psi tornjaki pes Pivka
Novice Družinska kmetija, ki že od nekdaj živi med medvedi in volkovi #video