Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
16.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 16.06

8 let, 5 mesecev

Matoz od države terja 10.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ustavno sodišče je v postopku odločanja o ustavni pritožbi odvetnika Francija Matoza v sporu zoper komisijo za preprečevanje korupcije razsodilo v prid Matozu.

Ustavno sodišče je razveljavilo sklep vrhovnega sodišča in tudi sklep upravnega sodišča v Novi Gorici ter zadevo vrnilo upravnemu sodišču v novo odločanje. Odškodnina zaradi posega v osebnostne pravice Odvetnik Franci Matoz je v odzivu na razsodbo dejal, da je zadovoljen, da je ustavno sodišče zadevo v zvezi z njegovim sporom proti protikorupcijski komisiji vrnilo upravnemu sodišču v ponovno odločanje. Že je vložil odškodninsko tožbo zoper državo, v kateri zahteva plačilo odškodnine v višini 10.000 evrov zaradi posega v osebnostne pravice. V zvezi s tem že teče postopek na Okrožnem sodišču v Ljubljani, vendar obravnava še ni bila razpisana. Matoz pričakuje, da bo upravno sodišče, oddelek v Novi Gorici, ki bi moralo že odločiti v tej zadevi, odločilo nemudoma, ter da bo ugotovilo, da je načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije nezakonito.

Poleg tega Matoz upa, da bo upravno sodišče ugotovilo, da so mu bile kršene človekove pravice ter da mora komisija načelno mnenje odstraniti s spletne strani. "Če bi bila odločitev takšna, se pojavi vprašljivost drugih takšnih načelnih mnenj, ki jih je komisija izdala," ugiba Matoz.

"Upravno in vrhovno sodišče sta mi kršila pravico do sodnega varstva" "Tako upravno kot vrhovno sodišče sta mi kršila pravico do sodnega varstva, ko sta zmotno menili, da z načelnim mnenjem komisije za preprečevanje korupcije ni moč poseči v človekove pravice," je poudaril Matoz.

"Po mnenju ustavnega sodišča komisija z načelnim mnenjem ne more obdelovati nekega konkretnega dogodka, iz katerega je moč prepoznati, na koga se nanaša, saj v takem primeru lahko pride do posega v človekove pravice, kar pa ni dopustno," je navedel Matoz. Ustavno sodišče v svoji odločbi razlaga, da sicer komisija pri svojem delu lahko izdaja načelna mnenja, ki pa so le svetovalno izobraževalne narave in namenjene osveščanju javnosti in vzbujanju protikorupcijske kulture v družbi, še dodaja.

"Glede na dejstvo, da je upravno sodišče zavrglo tožbo in o njej ni vsebinsko odločalo, je moralo ustavno sodišče zadevo vrniti v ponovno odločanje upravnemu sodišču, ki mora v ponovljenem postopku glede na predlagane dokaze ugotoviti, ali iz tega načelnega mnenja lahko prepozna posameznika, torej mene," je še dodal odvetnik.

Upravnemu sodišču je, kot navaja, ponudil dokaze, "ki nesporno kažejo na to, da je predsednik komisije Drago Kos medijem predstavil načelno mnenje ter povedal, na koga se nanaša".

Kos: Nobena pravica gospoda Matoza ni bila kršena Komisija za preprečevanje korupcije je v začetku januarja izdalo načelno mnenje o korupcijskem ravnanju odvetnika v primeru odpuščene javne uslužbenke koprske občine. Odvetnik naj bi "namerno izkoriščal nepoučenost, zmoto ali boječnost stranke". Kos je danes povedal, da so v komisiji še vedno trdno prepričani, da v zvezi s tem načelnim mnenjem "nobena pravica gospoda Matoza ni bila kršena".

Ne spreglejte