Ponedeljek,
16. 9. 2024,
16.09

Osveženo pred

12 ur, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Natisni članek

Marta Kos Evropska komisija Ursula von der Leyen Matjaž Nemec

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 16.09

12 ur, 40 minut

Matjaž Nemec: Lahko si zagotovimo resor, ki je bil še včeraj v domeni velikih držav članic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Matjaž Nemec | "V zakulisju bruseljskega parketa ne tečejo toliko debate o Sloveniji ter njeni 'zamudi' s predlogom komisarskega kandidata. V igri je veliko več – gre za ključna pogajanja o delitvi najpomembnejših resorjev, največji interes gre področju zelenega prehoda, visoke tehnologije ter industrije," je v izjavi za javnost zapisal Matjaž Nemec. | Foto STA

"V zakulisju bruseljskega parketa ne tečejo toliko debate o Sloveniji ter njeni 'zamudi' s predlogom komisarskega kandidata. V igri je veliko več – gre za ključna pogajanja o delitvi najpomembnejših resorjev, največji interes gre področju zelenega prehoda, visoke tehnologije ter industrije," je v izjavi za javnost zapisal Matjaž Nemec.

Foto: STA

"Pred današnjim umikom francoskega kandidata za komisarja Bretona se je zdelo, da je komisarska križanka, vsaj kar zadeva strateško in finančno najmočnejše resorje, že popolnjena. Danes smo priča novemu momentu," je v izjavi za javnost ob burnem dogajanju v Bruslju sporočil slovenski evropski poslanec Matjaž Nemec. Ob tem je slovensko politiko pozval, da preseže ozkogledost, in poudaril, da si lahko Slovenija "ob hitrem in enotnem predlogu za komisarsko mesto zagotovi resor, ki je bil morda še včeraj v domeni velikih držav članic."

Slovenski evropski poslanec Matjaž Nemec se je odzval na dogajanje v zvezi s sestavo Evropske komisije. Dan preden naj bi Ursula von der Leyen predstavila svojo novo ekipo, je za preobrat z odstopno izjavo poskrbel evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki ga je Francija predlagala za komisarja tudi v prihodnji Evropski komisiji. 

Kot je zapisal Nemec, današnji preobrat predstavlja novo, prelomno točko pri sestavljanju Evropske komisije: "Kot sem prejšnji teden že poudaril, se danes potrjuje teza, da največja komisarska zagata Ursule von der Leyen ni v Sloveniji, temveč pri večjih državah članicah, tudi Franciji. To se je danes izkazalo v 'resetu' komisarske križanke Ursule von der Leyen." 

Slovenija, ki edina zamuja s predlogom komisarskega kandidata, po zapletu v Franciji tako ni več v središču pozornosti. 

"Pred današnjim umikom francoskega kandidata za komisarja Bretona se je zdelo, da je komisarska križanka, vsaj kar zadeva strateško in finančno najmočnejše resorje, že popolnjena. Danes smo priča novemu momentu. Zato vnovič pozivam celotno slovensko politiko, da preseže ozkogledost ukvarjanja s 'tegobami' o pismih, ki so ali niso prišla, in preneha razpravljati na podlagi nepreverjenih domnev zavoljo iskanja medijske pozornosti. Ob hitrem in enotnem predlogu za komisarsko mesto si lahko zagotovimo resor, ki je bil morda še včeraj najprej v domeni velikih držav članic," je poudaril Nemec. 

Thierry Breton in Ursula von der Leyen
Novice Zaradi spora pri oblikovanju nove Evropske komisije odstopil komisar Breton, novi kandidat je Sejourne

"Čas se izteka"

Pogajalska moč Slovenije pri delitvi resorjev je po besedah Nemca odvisna od zrelosti slovenske politike, ki bo namenila enotno podporo kandidatki za komisarko Marti Kos. "Čas se izteka, vprašanje je samo, ali se bodo resorji delili z nami ali brez nas in bomo zaradi lastne nečimrnosti prisiljeni vzeti tisto, kar bo ostalo, ker smo vmes 'čakali na pismo'. Odločitev je naša," je sklenil Nemec. 

Kandidaturo Marte Kos za evropsko poslanko mora obravnavati še pristojni odbor DZ za evropske zadeve, a za zdaj predsednik odbora Franc Breznik (SDS) seje še ni sklical. 

Matjaž Nemec
Novice Nemec o zapletih: Priča smo bili praksi skuriti dobre kandidate