SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marinič, Šircelj in Pogačnik niso več poslanci (VIDEO)

1

termometer

Poslanci so se pred koncem seje seznanili še z odhodom treh poslancev SDS iz državnega zbora.

Branko Marinič je odstopno izjavo podal zaradi pravnomočne obsodbe, povezane z opravljanjem izpita iz nemščine, Andrej Šircelj in Marko Pogačnik pa odhajata na ministrstvo za finance, kjer bosta državna sekretarja.

Marinič je odstop napovedal 20. decembra lani, potem ko je višje sodišče novembra pritrdilo kranjskemu okrajnemu sodišču. To ga je zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine aprila lani spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin in ga obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Marinič se z odločitvijo sodišča ne strinja, a kot pravi, jo spoštuje. Napovedal je, se bo po odstopu vrnil na delovno mesto, ki ga je opravljal pred prevzemom poslanske funkcije. Mariniča bo v DZ predvidoma nasledil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš, njegov mandat pa bo DZ predvidoma potrdil na naslednji seji.

Marinič: Moj odstop davkoplačevalcev ne bo stal niti centa Poslanec SDS Marinič naj bi sprva po napovedih odstopil že 31. januarja, vendar je želel počakati še en dan, saj je želel glasovati še o novem varuhu človekovih pravic in kadrovskih odločitvah glede državnega holdinga. Na novinarski konferenci sicer na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati. Marinič je sicer v sporočilu za javnost, ki ga je posredoval pred današnjim odstopom, povedal, da se odpoveduje vsakršnim privilegijem in nadomestilom, ki bi mu kot poslancu morebiti pripadali. "Vedno sem se zavzemal za odpravo privilegijev, zato moj odstop davkoplačevalcev ne bo stal niti centa," je zapisal.

Širclja in Pogačnika je vlada imenovala za državna sekretarja na ministrstvu za finance, funkciji poslanca in državnega sekretarja pa nista združljivi. To ministrstvo bo po odhodu Janeza Šušteršiča začasno vodil predsednika vlade in SDS Janez Janša.

Širclja bo v DZ predvidoma nadomestil Saša Ciglar, med drugim podžupan Medvod in tehnični direktor v podjetju TIO Pnevmatika. Na Pogačnikovo mesto pa naj bi prišel Rado Likar, ki je kot poslanec SDS že sedel v državnem zboru.

Bo odstopila tudi Alenke Koren Gomboc? V vse večji zadregi pa so zaradi svoje poslanke Alenke Koren Gomboc tudi v največji vladni stranki SDS. Poslanka naj bi poleg srednješolskega spričevala ponaredila tudi priporočilo banke SKB. V SDS molčijo in razmišljajo, kaj storiti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin