Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
16.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

3

Natisni članek

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Milan Kučan Lojze Peterle 25 let Slovenije

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 16.45

6 let, 7 mesecev

Lojze Peterle je zaradi ovadbe zoper Kučana in ostale odstopil kot član predsedstva VSO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

3

Lojze Peterle | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je odstopil kot član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Kot je dejal za STA, se je za ta korak odločil zato, ker se ne strinja z načinom, kako je bila na VSO sprejeta odločitev o vložitvi kazenske ovadbee zoper štiri nekdanje člane predsedstva republike. Ostaja pa član VSO.

VSO je namreč pred kratkim ovadil štiri člane nekdanjega predsedstva republike – Milana Kučana, Dušana Pluta, Cirila Zlobca in Matjaža Kmecla – ker so februarja 1991 sopodpisali Deklaracijo za mir, s katero so podpisniki ob upoštevanju prehodnega obdobja zahtevali Slovenijo brez vojske in vojaške industrije.

V VSO so ob vložitvi ovadbe izrazili prepričanje, da so podpisniki s tem tik pred osamosvojitvijo zahtevali hitro in enostransko razorožitev Slovenije. Maja je VSO Kučana ovadil tudi, ker da kot predsednik predsedstva ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe.

"Za zadevo sem izvedel iz medijev"

Kot je dejal Peterle, je kot član predsedstva VSO odstopil, ker se ne strinja z načinom sprejemanja odločitve o ovadbi. "V odločanje nisem bil vključen, pač pa sem za to zadevo izvedel iz medijev," je dejal in dodal, da ne želi dajati imena za zadeve, na katere nima vpliva.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve  je nekdanjega predsednika države Milana Kučana ovadilo dvakrat. | Foto: Bor Slana Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je nekdanjega predsednika države Milana Kučana ovadilo dvakrat. Foto: Bor Slana

Na vprašanje, ali se strinja z vložitvijo ovadbe, je odgovoril: "Če bi bi me nekdo vprašal za mnenje, bi rekel ne na prazničen trenutek in ne po 25 letih."

Ob tem je poudaril, da zadnje ne pomeni, da se vsebinsko opredeljuje do Deklaracije za mir. Na petkovi predstavitvi knjige Slovenija in pika! je Peterle omenjeno deklaracijo sicer označil kot točko, ki je sam ni videl kot prispevek k osamosvojitvi. Dejal je še, da ostaja član VSO, ki ga je tudi pomagal soustanavljati.

Hojs: Peterle je bil o ovadbi obveščen prek e-pošte

Predsednik VSO Aleš Hojs za STA danes ni bil dosegljiv. Za portal Nova24TV pa je povedal, da je bil Peterle o prvi ovadbi vseskozi obveščen prek elektronske pošte in je v pogovorih tudi sodeloval, čeprav se na glasovanju na koncu ni izrekel, ali je za ali proti.

O drugi ovadbi pa je predsedstvo VSO odločalo na zadnjih dveh sestankih, ki sta bila sklicana v četrtkovih terminih. Kot je pojasnil Hojs, so namreč kar nekaj sej sklicali v petkovih terminih, ki da jih je želel izključno Peterle. Ker pa se je udeležil le ene seje v tem terminu, so zadnja dva sestanka sklicali v četrtek, saj da je bilo več kot očitno, da Peterle na seje ne hodi. O Peterletovem izstopu je sicer prvi poročal Reporter.

Ne spreglejte