Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 6. 2008,
8.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 28. 6. 2008, 8.56

8 let, 5 mesecev

Ljubljana maja beležila več tujih prenočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Ljubljani so maja po oceni Slovenske turistične organizacije (STO) beležili za 13 odstotkov višjo rast prenočitev tujih gostov kot maja lani.

Število prenočitev slovenskih gostov je upadlo za tri odstotke. Skupno število prenočitev vseh gostov je poraslo za 12 odstotkov, ljubljanske namestitvene zmogljivosti pa so bile zasedene 77-odstotno.

Na slovenski obali so po podatkih Turistično informacijskega centra Portorož v maju glede na lansko leto zabeležili porast števila prenočitev v hotelskih namestitvah za 11 odstotkov. Prevladovali so tuji gostje, ki so ustvarili 69,5 odstotka prenočitev. V prvih petih mesecih letošnjega leta se je število prenočitev turistov tako zvišalo za dva odstotka.

V Kranjski Gori bistveno bolje

Kot navaja STO, so v Kranjski Gori maja beležili bistveno večje število gostov kot v enakem obdobju lani, pa tudi glede na prejšnja leta. Zabeležili so 23 odstotkov več nočitev kot maja lani, najbolj zasedene so bile namestitvene zmogljivosti med prvomajskimi prazniki. Prevladovali so tuji turisti, teh je bilo 80 odstotkov. Med tujimi turisti je bilo največ Nemcev (20 odstotkov), Britancev (14 odstotkov), Hrvatov (10 odstotkov) in Italijanov (devet odstotkov).

Na Bledu so v maju zabeležili 50.338 nočitev, kar je 12 odstotkov več kot maja lani. V obdobju od januarja do maja 2008 pa so zabeležili 135.666 nočitev, pet odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Več turistov tudi v zdraviliščih

Slovenska zdravilišča so v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeležila pet odstotkov več gostov in za tri odstotke več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Kljub temu, da glede na obdobje prvih petih mesecev v lanskem Slovenija beleži manj gostov iz Italije, Avstrije in Nemčije, pa je v tem obdobju glede na lansko sezono slovenska zdravilišča obiskalo za 38 odstotkov več turistov iz Ruske federacije, število švicarskih turistov je poraslo za 21 odstotkov, število Nizozemcev pa za 20 odstotkov.

Slovensko turistično gospodarstvo glede na lani beleži nadaljevanje trenda rasti števila prihodov in prenočitev tako domačih kot tujih gostov. Tudi glede nadaljevanja turistične sezone so v STO optimistični, saj pričakujejo, da bo Slovenija tudi ob zaključku letošnje poletne sezone beležila boljšo statistiko glede na lani.

Na počitnice 56 odstotka anketirancev Rezultati raziskave potovalne namere Slovencev v letošnjem poletju so pokazali, da se bo v juniju, juliju ali avgustu na počitnice, potovanje ali izlet skupaj odpravilo 56 odstotkov sodelujočih v raziskavi, predvidoma pa nameravajo posamezniki v povprečju potrošiti 449,46 evra.

Brez turistične agencije se namerava na izlet, počitnice oz. potovanje odpraviti 78 odstotkov vprašanih, manj kot četrtina sodelujočih pa bo počitnikovala s pomočjo turistične agencije. Glede na raziskavo STO ocenjuje, da je Hrvaška še vedno med najpogostejšimi počitniškimi destinacijami Slovencev, saj bo prav na Hrvaškem dopustovalo največ anketirancev (52 odstotkov), v Sloveniji jih bo počitnikovalo 29 odstotkov, sedem odstotkov pa se jih bo odpravilo v Grčijo.

Ne spreglejte