Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
9. 5. 2013,
15.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2013, 15.57

8 let, 5 mesecev

Ljubljana izkazala čast meščanoma Juriju Gustinčiču in Štefki Drolc

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na Ljubljanskem gradu so ob prazniku glavnega mesta podelili naziva častnega meščana in meščanke Ljubljane ter nagrade in plakete glavnega mesta za leto 2013.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je ob dnevu svobode in miru, ki ga prestolnica v spomin na osvoboditev Ljubljane leta 1945 praznuje 9. maja, na slavnostni seji podelil naziva častni meščan in častna meščanka ter nagrade in plakete glavnega mesta za leto 2013. Častna meščana sta postala novinar Jurij Gustinčič in igralka Štefka Drolc

Gustinčič: Ljubljana je bila na začetku in je tudi proti koncu mojega življenja "Novinarji težko prenašamo čaščenje, kratko malo zato, ker je to zelo redko. To je prišlo po 70 letih neprekinjenega novinarskega dela. Moje življenje je čudno, razvijalo se je na raznih koncih sveta. Moram omeniti mesta, v katerih sem delal več kot eno leto: Dunaj, Moskva, London, New York in Beograd, pri zadnjem moram pripomniti, da sem delal ne samo slovenskih, ampak tudi srbske komentarje. Kaj naj rečem? Na začetku mojega življenja je bila Ljubljana, Ljubljana je tudi proti koncu mojega življenja. Imam jo rad in sem srečen," s temi besedami se je na prireditvi na Ljubljanskem gradu za izkazano čast prestolnici zahvalil njen novi častni meščan Jurij Gustinčič.

Drolčeva: Misel, da sem postala del duhovnega sveta ljudi, me osrečuje Igralka Štefka Drolc je dejala, da priznanja ni pričakovala, ter se zahvalila za izkazano čast. "Zavedam se, da je to izjemno priznanje. Pretresena sem od veselja in sreče, obenem pa me vztrajno spremlja misel, kakšno sled puščamo za sabo, kaj smo dali Ljubljani. Posebej pomembno, vsaj zame, je to, da sem se dolgo vrsto let, odkar pripadam gledališču, v temi gledaliških dvoran duhovno srečevala z ljudmi, znanimi in povsem neznanimi, ki so me gledali in poslušali. Čutila sem jih, kako dihajo z mano, sprejemali so moje stiske, moje trenutke sreče, moja razmišljanja, upanja, verovanja. Če sem bila v vlogi dovolj prepričljiva, če sem jih pretresla, so ta občutja odnašali s seboj, postala sem del njihovega razmišljanja, del njihovega duhovnega sveta. Ta misel me osrečuje. In kadar me neznan obraz sredi vsakdanjega hitenja pozdravi ali se mi samo toplo nasmehne, vem, da sem pustila sled. Upam, da ta vez ne bo prehitro zamrla," je po prejemu naziva častne meščanke povedala Drolčeva, velika umetnica slovenskega gledališča in filma ter univerzitetna pedagoginja, kot so jo prireditelji označili ob podelitvi častnega naziva.

"Ljubljana s poklonom Štefki Drolc dokazuje, da kulturniki niso zombiji" Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je ob podelitvi dejal: "V mestnem svetu dokazujemo, da smo v Ljubljani presegli delitve. Soglasno glasovanje, razen pri enem, kjer sta bila dva glasova proti, kaže na to, da vaše delo spoštujemo. Naj preberem citat današnje nagrajenke, gospe Štefke Drolčeve, ki mi je tako blizu po svojih nastopih vsako leto na recitalu na Prešernovem trgu, kjer se glasbeniki prostovoljno zberejo in pred številnim občinstvom kažejo lepoto slovenskega jezika: 'Uživajmo na tem koščku sveta, kjer je naša domovina, kjer je zelo lepo, in zaupajmo drug drugemu.' Naš nagrajenec, gospod Jurij Gustinčič, ima še vedno iskrivo misel in izjemen pregled nad dogajanjem, je napisal stavek, ki kaže, kako bi novinarji morali ravnati. Takole pravi: 'Bilo bi dobro, da bi se novinarji, preden nekaj napišejo o nekem pomembnem dogodku ali političnem dogajanju, malo usedli, razmislili, naredili analizo, in potem napisali. Ne pa da najprej napišejo in potem čakajo, kakšen bo odziv'," je povedal ljubljanski župan in dodal, da glavno mesto s poklonom Štefki Drolc dokazuje, da kulturniki niso zombiji.

Podelili tudi štiri nagrade in šest plaket glavnega mesta Nagrade glavnega mesta za leto 2013 so prejeli filmska pedagoginja in publicistka Mirjana Borčić, socialna aktivistka in publicistka Katjuša Popovič, novinar, urednik, prevajalec in publicist Janez Čuček ter fotograf in urednik Joco Žnidaršič.

Plakete glavnega mesta za leto 2013 pa so šle v roke ravnateljice in učiteljice Ana Vehar, Društva Ljubljanski oktet, zavoda Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Ženskega pevskega zbora Kombinat in Dijaškega doma Ivana Cankarja.

Podelitve ob prazniku glavnega mesta so se sicer med drugim udeležili ministrica Tina Komel, ministri Roman Jakič, Uroš Grilc in Stanko Stepišnik, nekateri poslanci državnega zbora, nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, kulturniki, gospodarstveniki in drugi.

Ne spreglejte