Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 2. 2012,
9.02

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 29. 2. 2012, 9.02

8 let, 8 mesecev

Lenarčiču v petih etapah uspelo preleteti Tihi ocean

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Z uspešnim koncem 5. etape je ekstremnemu letalcu Matevžu Lenarčiču z ultralahkim Pipistrelovim letalom Virus SW 914 uspelo preleteti Tihi ocean.

Lenarčič, ki na svojem drugem poletu okrog sveta v okviru projekta GreenLight WorldFlight med drugim opravlja tudi meritve koncentracije aerosolov – črnih saj v ozračju, ki naj bi pripomogle k razumevanju toplogrednega učinka, je razdaljo skoraj 12 tisoč kilometrov premagal v 50 letalnih urah.

V zadnji etapi – med Cookovimi otoki in Novo Zelandijo – je za razdaljo 3.098 kilometrov potreboval približno 13 ur. Matevž Lenarčič je na pot okoli sveta poletel 8. januarja. Zaradi težav z dokumenti in tehničnimi zapleti je polet uspel šele v tretjem poskusu.

Triinpetdesetletni biolog in fotograf bo na poti šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane.

Polet je ekološko in znanstveno naravnan, saj letalo Virus SW 914 v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo, Institut Jožef Štefan pa preučuje vpliv ekstremnih temperatur ter hipoksičnega okolja na človeški organizem.

Ne spreglejte